“Zo weer terug naar Zwitserland”

De internationaal georiënteerde familie Van de Poll woont al ruim tien jaar in het buitenland. Eerst in Griekenland, daarna in Zwitserland en nu sinds twee jaar in Rusland. Moeder Leonie: “Toen Moskou werd genoemd, was ik in eerste instantie niet blij. Gelukkig kwamen we er al snel achter dat je hier heel goed kunt wonen. Het is een veilig, onverwacht mooi, schoon en erg interessant land. We hebben nog geen dag spijt gehad dat we hierheen verhuisd zijn!”

Na anderhalf jaar in Athene woonde het gezin bestaande uit Nanko, Leonie en hun twee dochters Mette (14) en Jutta (12) gedurende zes jaar in de buurt van het Zwitserse Vevey, gelegen aan het Meer van Genève. Leonie: “In Zwitserland woonden we in een super mooie omgeving met voor ons het meer en achter ons de bergen. In de zomer konden we de bergen in, of zwemmen in het meer. In de winter gingen we vaak skiën. Ook leuk: vanuit Vevey waren we binnen twee uur in Italië, binnen een uurtje in Genève of zelfs in 30 minuten in de Franse Haute-Savoie,we zouden zo weer terug gaan naar Zwitserland!”

Schoolskiën

Jutta: “Ik was tweeënhalf jaar oud toen ik wegging uit Nederland. Wonen in het buitenland is voor mij normaal. Ik vind het gelukkig wel leuk, omdat ik veel van de wereld zie en vriendinnen heb uit veel verschillende landen. Nu in Moskou zit ik op een heel leuke school. Een Amerikaanse school, waar we ook het Internationaal Baccalaureaat systeem volgen. Ik ben daar de hele dag. We kunnen ons elk semester inschrijven voor naschoolse activiteiten. Mijn zus en ik kiezen altijd voor sport. Je kunt geselecteerd worden voor het schoolteam en dan mag je naar een toernooi in een ander land. Ik ben al in Praag geweest voor een softbaltoernooi en laatst was ik in Sofia voor een voetbaltoernooi. We logeren dan bij leerlingen van die andere school, dat is wel heel speciaal. De school die ik in Zwitserland bezocht was ook leuk, maar veel kleiner. Het is wel een heel mooi land. We gingen er vaak skiën met school. Mijn zus en ik zaten in het skiteam van de school: soms gingen we een dag ergens naartoe voor een wedstrijd.”

Online Nederlandse lessen

Leonie: “Wonend in Zwitserland was het idee nog steeds dat we daarna terug naar Nederland zouden gaan – en de meiden weer naar een Nederlandse school. Toen onze oudste dochter Mette toe was aan groep 3, zijn we daarom begonnen met Nederlandse les via de Wereldschool. De Nederlandse school in Zwitserland was te ver van onze woonplaats. Destijds ging nog niets digitaal, dus we kregen een grote doos met ordners en werkboeken waarin alles stond wat ze moest leren. Ikzelf was de lerares. Toen Jutta 6 was, begon zij ook met groep 3. In het jaar daarna heeft de Wereldschool de lessen geleidelijk aan online gezet. Jutta was een van de eerste kinderen die het online programma volgden, dat ging heel goed. Het maakte het allemaal veel makkelijker en leuker voor de kinderen. Al hebben de meiden het nooit echt heel leuk gevonden. Het is toch iets wat van ons moet, en ook nog naast hun reguliere huiswerk. Het belang van het volgen van Nederlandse les zien ze nog steeds niet echt, ik denk dat dat nu pas begint te komen.” “Ik doe het inderdaad vooral omdat het van mijn ouders moet. Die zeggen dat ik het later nodig heb”, bevestigt Jutta. “Ik volg de lessen via het online systeem. Dat is fijn, want dan hoeft mama mij geen meer les te geven en kan ik het inplannen wanneer ik wil. Ik volg de lessen vanuit huis. Mijn zus doet ze soms ook op school, als ze even niets te doen heeft.”

Goede cijfers

Leonie vindt het belangrijk dat haar dochters de Nederlandse taal goed beheersen. “Mochten we nu teruggaan naar Nederland, dan gaan onze dochters niet meer naar een Nederlandse school: daarvoor zijn ze te lang in het buitenland geweest en verschilt het schoolsysteem te veel”, legt ze uit. “Maar het zijn nog steeds Nederlandse kinderen, die zeer waarschijnlijk in Nederland hun vervolgopleiding gaan doen en wellicht later ook in Nederland zullen werken. Grote kans dat ze hun eerste sollicitatiegesprek in het Nederlands moeten voeren.” Jutta staat nog niet te springen van enthousiasme: “Maar het is wel fijn dat ik Nederlands kan lezen en schrijven, en als ik een goed cijfer krijg voor toetsen.”

Meer informatie op: Tel. 0320-229927/06-10760220

www.wereldschool.nl

[email protected]

Over Redactie

Al sinds 1999 een gespecialiseerde uitgeverij in (auto)biografieën en uitgever van de magazines VertrekNL en Bommelglossy. Het complete fonds is via deze site te bekijken en rechtstreeks te bestellen.