Van Lanschot: De enige Nederlandse bank in Zwitserland

Van Lanschot is op dit moment de enige Nederlandse private bank die actief is in Zwitserland. CEO Katja Kok: “Er zijn heel veel Nederlanders en Belgen die om verschillende goede redenen niet in Nederland en België kunnen of willen bankieren. Deze potentiële klanten zijn bij ons aan het juiste adres.”

Voor haar vertrek naar Zwitserland kreeg Kok niet alleen maar positieve geluiden over Zwitserland te horen: “Zwitserland wordt wel gezien als een land van veel regels, dat zou na twaalf jaar Amsterdam best wennen kunnen zijn. Maar het bevalt mij hier juist erg goed! Het land is goed georganiseerd, er is weinig criminaliteit en de mensen zijn vriendelijk en gastvrij. En dan de prachtige natuur…! Na anderhalf jaar heb ik nog steeds regelmatig een vakantiegevoel. Zowel het wonen als het werken hier ervaar ik als heel positief.”

Succesvol

“Bij Van Lanschot Zwitserland rekenen we vooral Nederlanders en Belgen onder onze klanten, die om heel plausibele redenen niet in Nederland of België kunnen of willen bankieren. Bijvoorbeeld omdat zij de continuïteit van hun onderneming willen veiligstellen, een deel van hun vermogen buiten de EU willen aanhouden of specifieke beleggingsoplossingen willen die in Nederland of België niet worden aangeboden. Of simpelweg omdat ze in Zwitserland of in een ander land wonen.” Dat Van Lanschot hiermee al veel mensen van dienst heeft kunnen zijn, blijkt wel uit het feit dat ze het afgelopen jaar als het succesvolste jaar in de geschiedenis van Van Lanschot Zwitserland kunnen zien. In omvang is de bank momenteel groter dan ooit. En de ambitie is om nog verder te groeien. “We hopen in de komende jaren te verdubbelen”, aldus Kok.

Private banking

Als private bank richt Van Lanschot zich primair op het behoud en de groei van het vermogen van haar relaties. Dit zijn ondernemers, particulieren en stichtingen met een vrij belegbaar vermogen vanaf een miljoen euro. Kok: “Met onze persoonlijke dienstverlening, betrouwbaarheid, onze internationale expertise in combinatie met de top-of-the-bill beleggingsoplossingen van ons beleggingshuis Kempen én ons Nederlandse en internationale netwerk zorgen wij ervoor dat we al onze vermogende relaties in de volle breedte goed kunnen adviseren, ontzorgen en helpen.”

Nederlandstalig team

Wilt u na emigratie in Zwitserland enkel een betaalrekening openen met gebruik van een betaalpas, dan is Van Lanschot daar zelf niet de partij voor, maar zij kunnen u gemakkelijk doorverwijzen naar een lokale Zwitserse bank. “Wij bieden zelf ook betalingsverkeer en internetbankieren aan, maar enkel in combinatie met beleggingen. Helaas kan niet iedereen direct klant bij ons worden – dit hangt af van het vrij belegbaar vermogen maar wij helpen iedereen graag op weg in dit land, dat wij goed kennen. Zit u met vragen? Bel ons gerust, we zijn u graag van dienst of verwijzen u door. Ons team is geheel Nederlandstalig, wat vooral in de beginfase van een emigratie erg prettig en vertrouwd kan zijn.”

Emigratie

Een emigratie kan een ingrijpende beslissing zijn, met meerdere facetten. Het heeft ook allerlei financiële en fiscale consequenties. Vragen als “Hoe wordt mijn fiscale woonplaats bepaald?”, “Krijg ik – zeker als ex-ondernemer – te maken met een fiscale afrekening aan de grens? En wat betekent dit voor mijn specifieke situatie?” kunnen aan de orde komen. Kok: “Wij hebben veel expertise in huis en helpen u graag om deze vragen te beantwoorden. Onze jarenlange ervaring en ons netwerk van deskundigen en specialisten zetten wij daarbij voor u in.”

International Wealth Manager

Als u als Nederlander in het buitenland gaat wonen verandert er doorgaans veel – denk bijvoorbeeld ook aan de persoonlijke belastingsituatie. Kok: “Hier hebben wij bij Van Lanschot veel ervaring mee, wij kunnen helpen met het vinden van de juiste adviseurs ter plaatse. Ook op het gebied van (woning) financieringen kunnen wij meer dan gemiddeld en wij zijn ook de enige Zwitserse bank die hypotheken verstrekt in Nederland. Ons eerste aanspreekpunt is de International Wealth Manager. Wordt u klant bij ons, dan is dit het eerste contact. De International Wealth Manager heeft een brede kennis van vermogensstructurering, beleggen en kredietverlening. U wordt bijgestaan door een relatiemanager voor de dagelijkse zaken en door specialisten op het gebied van beleggen en complexere financierings- of structureringsvraagstukken. Onze klanten profiteren mee van alle schaalvoordelen en innovaties van ons moederbedrijf Van Lanschot Kempen. Ruim 450 beleggingsexperts kijken dagelijks naar mogelijkheden en oplossingen. Zo kunnen wij hier in Zwitserland zo goed mogelijk zorgen voor het vermogen van onze klanten.”

Groot netwerk

Met name voor ondernemers en internationaal georiënteerde particulieren biedt Van Lanschot een uitgebreid pakket aan diensten en oplossingen, én een groot internationaal netwerk. Kok: “Wij hebben geen vaste samenwerkingen en werken ook niet op basis van vergoedingen, maar we hebben een groot netwerk en wanneer onze relaties op zoek zijn naar een goede fiscalist, advocaat of makelaar zijn er verschillende partijen waarmee wij goede ervaringen hebben en prettig samenwerken. Die brengen wij dan op verzoek van onze relatie met elkaar in contact.”

Bankieren in Zwitserland

Katja Kok: “Zwitserland is een politiek stabiel land buiten de EU. Door te bankieren in Zwitserland spreidt u uw risico en is uw vermogen beter beschermd. Ook de veilige Zwitserse Frank kan een aanvulling zijn op uw euro’s of Amerikaanse dollars. Uw privacy staat bij Van Lanschot Zwitserland hoog in het vaandel. In Zwitserland hebben we kantoren in Zürich en Genève. Daar ontvangen we u graag, maar we kunnen natuurlijk ook naar u toe komen.”

Bent u geïnteresseerd en wilt u meer weten? Neem dan contact op of kijk op de website voor meer informatie:

www.vanlanschot.ch/nl

 

 

 

Over Redactie

Al sinds 1999 een gespecialiseerde uitgeverij in (auto)biografieën en uitgever van de magazines VertrekNL en Bommelglossy. Het complete fonds is via deze site te bekijken en rechtstreeks te bestellen.