“Verhuizen naar Zwitserland: Een geval apart”

Ben Schmidt startte in 2008 zijn bedrijf Schmidt Global Relocations BV vanaf zijn zolderkamer. “In mijn ogen kon de dienstverlening binnen de verhuissector op veel vlakken beter, sneller, flexibeler, vriendelijker en goedkoper. De tegenwind van de financiële crisis zorgde ervoor dat we een vliegende start konden realiseren. Inmiddels zijn we een begrip in de internationale verhuis- en meubeldistributiewereld en een partner voor vele bedrijven, wereldwijd.”

Schmidt Global Relocations is expert in internationale verhuizingen en meubeldistributie, met name naar Zwitserland. Hier ligt dan ook hun passie. Schmidt: “Als kind kwam ik veel in Zwitserland en zelf heb ik ook tien jaar door Europa gereden op de vrachtwagen, waarvan de laatste drieënhalf jaar uitsluitend naar Zwitserland. Ik vind het een prachtig land en ik kom er graag. Na jaren ervaring weet ik hoe het er werkt. Dit is belangrijk, want Zwitserland is geen lid van de Europese Unie en kent een complexe regelgeving. Het is een beetje een apart ‘eiland’ binnen Europa.”

Douaneformaliteiten

“Verhuizen, dat kan iedereen wel”, lacht hij. “Of je nu van Nederland naar Frankrijk of van Den Haag naar Leiden verhuist. Maar verhuizen naar Zwitserland is een geval apart. Het belangrijkste is dat alle douaneformaliteiten goed geregeld zijn. Voor ons is dit inmiddels bijna een routineklus, maar het blijft zeer belangrijk dat dit goed gebeurt, anders staat u straks geheid met problemen aan de grens. En dat wil je niet. Denk ook aan zaken als invoerheffingen. Ook dit moet correct gebeuren, want op naheffingen of problemen bij verhuizingen uit Zwitserland zit ook niemand te wachten. Ik hoor weleens verhalen over mensen die zelf een busje huren en op eigen houtje gaan verhuizen richting Zwitserland. Zulke busjes worden er bij de Zwitserse grens meestal door de douane uitgepikt. Vaak zijn ze te zwaar beladen en in het ergste geval moeten de eigenaren spullen bij de grens achterlaten tot het busje het juiste gewicht heeft. Die spullen moeten later worden opgehaald en met een beetje pech krijg je er ook nog een fikse boete bij. Wilt u op deze manier verhuizen – ik raad het u niet aan, zorg dan in ieder geval dat u in Nederland langs een weegbrug gaat. Of vraag ons geheel vrijblijvend om advies!”

Uitgebreid netwerk

Schmidt Global Relocations rijdt in een wekelijkse lijndienst van en naar Zwitserland. Schmidt: “Hierdoor kunnen we altijd verhuizingen combineren en scherpe tarieven aanbieden. Bij ons is men in veilige handen. We verzorgen graag de gehele verhuizing en douaneformaliteiten, maar bieden ook de mogelijkheid tot extra’s zoals het inrichten van een tweede huis in Zwitserland. Samen met Smaal-Swiss-Immo en Zwitserland Fiscaal organiseren we twee keer per jaar een event op Landgoed de Salentein in Nijkerk voor mensen met interesse in Zwitserland. Hier behandelen we alle aspecten die komen kijken bij het kopen van een woning in Zwitserland, het kiezen van een kanton (Zwitserland is sinds 1979 verdeeld in 26 kantons die de deelstaten van de federatie vormen, red.) en alles waar u aan moet denken bij een verhuizing.” Het Zwitserse netwerk van Schmidt Global Relocations is groot. “We werken samen met relocationbedrijven in Zwitserland die het hele proces begeleiden, van het zoeken naar een geschikt huis, het afsluiten van verzekeringen, hulp bij de bankzaken tot het vinden van een geschikte school voor de kinderen. Ook collega-verhuizers weten ons te vinden met hun vragen”, aldus Schmidt. “Wij doen veel meer dan alleen het organiseren van de verhuizing – en alleen al dat verhuizen naar Zwitserland is een kunst op zich.”

Extra service, zowel particulier als zakelijk

Ook op het gebied van opslag kan Schmidt Global Relocations klanten tegemoet komen. Schmidt: “We beschikken over onze eigen opslaglocatie, geschikt voor bedrijven en particulieren die tijdelijk hun inboedel, overtollig meubilair of archief willen opslaan. We werken met inboedelcontainers van 8 m3 en kunnen zo alle goederen veilig bergen.” Naast eigen opslagruimte beschikt het bedrijf ook over een eigen wagenpark en werken ze nauw samen met betrouwbare en strategische partners van over de hele wereld. Niet alleen particulieren maar ook veel internationale (verhuis)bedrijven, meubelleveranciers en meubelwinkels maken inmiddels gebruik van de diensten van Schmidt Global Relocations, omdat ze altijd een passende oplossing kunnen bieden. Schmidt: “Wij zijn een onafhankelijk opererende partner voor veel verhuisbedrijven binnen Europa. Zonder dat de klant het weet, zijn wij vaak de drijvende kracht achter hun verhuizing.”

Altijd vol

Wilt u ook de stap zetten om te vertrekken richting het prachtige Zwitserland? Houd er dan rekening mee dat het niet uitsluitend rozengeur en maneschijn is. U verdient er weliswaar vaak meer dan in Nederland, de vaste kosten kunnen echter ook veel hoger zijn. Schmidt tipt: “Verdiep uzelf goed in alle details, verzekeringen, belastingen, het huren of kopen van een huis… – dit verschilt namelijk per kanton.” De toekomst ziet Schmidt positief tegemoet. “Door ons specialisme en het feit dat Zwitserland zelf eenvoudigweg niet genoeg inwoners heeft om al het werk te doen, zullen er altijd mensen blijven komen en gaan naar het Alpenland. Ons voordeel is dat we niet alleen van en naar Nederland verhuizen maar ook van Zwitserland naar bijvoorbeeld Amerika, Australië en Singapore. Daardoor rijden onze wagens vrijwel altijd vol heen en vol terug!”

Meer informatie op: www.schmidt-global.nl

In april organiseert Schmidt Global Relocations samen met Smaal-Swiss-Immo en Zwitserland Fiscaal een nieuwe seminar op Landgoed de Salentein in Nijkerk.

 

Over Redactie

Al sinds 1999 een gespecialiseerde uitgeverij in (auto)biografieën en uitgever van de magazines VertrekNL en Bommelglossy. Het complete fonds is via deze site te bekijken en rechtstreeks te bestellen.