Voordelig studeren in Duitsland

Studeren in Duitsland is ieder jaar weer populairder onder Nederlandse studenten. Waar vijf jaar geleden ‘slechts’ 1.500 Nederlanders in Duitsland studeerden was dit aantal vorig jaar maar liefst 2.400. Wat maakt studeren in Duitsland eigenlijk zo aantrekkelijk voor Nederlandse jongeren?

Ten eerste heeft Duitsland heel veel te bieden. De rijke cultuur, turbulente geschiedenis , grote sociale dynamiek en een hoofdstad die nooit slaapt maken van Duitsland een spannend land. Studenten hebben tijdens hun studie veel keuzevrijheid, waardoor Duitsland een grote studentencultuur kent. In grote steden als Berlijn, Hamburg en Leipzig, maar ook kleine steden als Jena, vind je veel studenten, die vaak samenwonen in Wohngemeinschaften (“WG’s”) en veel samen ondernemen. Hierdoor zijn de steden jong, actief en cultureel rijk. Je vervelen in Duitsland als student doe je dus zeker niet.

Duitslanddesk - Voorbereidingsworkshop 1

 

Daarnaast is studeren in Duitsland goed voor je portemonnee. Niet alleen zijn de kosten voor het levensonderhoud een stuk lager dan bij ons en kan je sneller aan een voordelige studentenkamer komen, maar Duitsland kent ook geen collegegeld. Dit terwijl de opleidingen van uitstekend niveau zij en het mogelijk is de Nederlandse studiefinanciering inclusief een OV-vergoeding mee te nemen. Bovendien is er met een enorm studieaanbod van ruim 18.000 opleidingen voor iedereen wel een studie te vinden. Moeite met het vinden van een studentenkamer? In Duitsland zal je niet zo snel tegen dit probleem aanlopen. Het aanbod is groot, waardoor de prijzen vaak een stuk lager liggen dan in Nederland.

Behalve dat studeren in Duitsland leuk en voordelig is, is het ook een goede investering in je toekomst. De (handels)band tussen Nederland en Duitsland is bijzonder sterk en het belang van Duitsland is een belangrijk land binnen Europa. Kennis hebben van de Duitse taal en cultuur staat daarom goed op je CV en zorgt ervoor dat je een stap voor hebt op de rest.  Spreek je liever Engels, maar wil je toch graag naar Duitsland? Ook dat is goed mogelijk. Steeds meer opleidingen worden namelijk in het Engels gegeven, vooral op Master-niveau.

Om de overgang naar een studie in Duitsland zo klein mogelijk te maken is er de Duitslanddesk van het Duitsland Instituut Amsterdam: het nationale aanspreekpunt voor iedereen die interesse heeft om in Duitsland te studeren of onderzoek te doen. De Duitslanddesk informeert over studiemogelijkheden in Duitsland, speciale programma’s, studiebeurzen en praktische zaken. Daarnaast beantwoordt de Desk individuele vragen, organiseert schoolbezoeken door ervaringsdeskundigen, geeft voorlichting op hogescholen en universiteiten en biedt jaarlijks gratis voorbereidingsworkshops en voordelige taalcursussen aan voor studenten en scholieren die naar Duitsland willen. Bovendien verstrekt de Duitslanddesk haar eigen beurs: het DIA-Stipendium. Deze beurs van 400-600 euro per maand is bedoeld voor Nederlandse studenten of jonge onderzoekers die een periode in Duitsland verblijven voor hun studie of onderzoek.

Kijk voor meer informatie op de website: www.studereninduitsland.nl

De Duitslanddesk is een initiatief van de DAAD (Deutscher Akademischer Austauschdienst) en het Nederlandse ministerie van OCW (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap).

Over Redactie

Al sinds 1999 een gespecialiseerde uitgeverij in (auto)biografieën en uitgever van de magazines VertrekNL en Bommelglossy. Het complete fonds is via deze site te bekijken en rechtstreeks te bestellen.

Website

Geef een reactie

*