“Mijn tieners enthousiast krijgen voor dit plan was de grootste uitdaging”

Genève was voor Monique en haar gezin niet geheel nieuw terrein. Een van haar beste vriendinnen is er jaren geleden al naartoe verhuisd en Monique heeft haar de afgelopen jaren regelmatig opgezocht. Maar toen haar gevraagd werd om afgelopen zomer met haar gezin (man en twee kinderen van 17 en 15) vanuit New York naar Genève te verhuizen moest ze toch wel even slikken.

Na jarenlang gewerkt te hebben als stewardess en veel van de wereld te hebben gezien streek Monique zeven jaar geleden voor het werk van haar man neer in een suburb op een half uur reizen van New York. Hun kinderen zijn zich in deze jaren naast Nederlands ook Amerikaans gaan voelen. Ze spreken de taal, hadden er hun sportclubs, vrienden en vriendinnen. Daarbij had ze zelf haar registraties tot yogadocent behaald en succesvol haar eigen bedrijf Wobbel Wave Yoga opgezet. Ze heeft zich gespecialiseerd in kinderyoga en naast lesgeven organiseerde ze ook kinderfeestjes en workshops.

Geen handige planning

Haar eerste associatie bij Genève was positief. Ze had de indruk dat het een veilige, internationale stad is met de bergen op steenworp afstand. Maar tegelijkertijd zag ze samen met haar man Steven ook een grote uitdaging voor zich: hoe gingen ze hun kinderen (Stijn 17, Evy 15) ook enthousiast krijgen voor dit plan? Direct realiseerde ze zich dat kinderen van deze leeftijd het heel moeilijk kunnen vinden om weg te gaan bij hun vrienden. Daarbij zat haar zoon een jaar voor zijn afstuderen op high school. “Niet echt een handige planning”, aldus Monique. Ze herinnert zich het moment waarop ze samen met haar man haar kinderen op de hoogte bracht nog levendig. Dit alles pas toen het honderd procent zeker was. Waar haar zoon het avontuur wel zag zitten, had haar dochter meer tijd nodig om aan het idee te wennen. In het begin was een gesprek erover aangaan moeizaam: ‘Ik zie het wel als ik daar eenmaal ben’, ‘Ik ken het niet, ik heb er nog niet eerder gewoond’. Waar ze kon, heeft Monique geprobeerd haar kinderen te betrekken bij de keuzes waar zij wel invloed op hadden, zoals huisvesting, kamerinrichting, school, vakkenpakketten en hoe ze hun afscheid in New York vorm wilden geven. Dit maakte dat het langzaamaan ook hun plan werd.

Rommeltje in je hoofd

Inmiddels woont het gezin drie maanden in Genève. En hoewel Monique de energie van NYC wel eens mist, begint Genève ook als thuis te voelen. Een van de heftigste veranderingen is volgens haar de taal: daar waar ze gewend was zich altijd gemakkelijk verstaanbaar te maken in het Engels is de voertaal in Genève Frans. “Het is soms een rommeltje in mijn hoofd met een warboel aan Nederlandse, Franse en Engelse woorden.” Als tip geeft ze dan ook mee: “Zorg dat je de taal goed leert spreken! Daarnaast bieden platforms op sociale media je al de mogelijkheid om jezelf met mensen te verbinden die in hetzelfde schuitje zitten. Altijd handig om de vragen die je hebt te kunnen stellen. Facebook groepen zoals ‘Geneva Expats’, ‘Dutch in Geneva’ en ‘Nederlanders in Zwitserland’ kunnen je daarbij helpen.”

Niet beter, niet slechter, maar anders

Monique heeft een duidelijke visie en instelling als het gaat over jezelf aanpassen aan een nieuw land en een nieuwe cultuur. Volgens haar is het essentieel om geen oordeel te vellen over de nieuwe situatie. Natuurlijk gaan zaken anders in een ander land. De kunst is om het niet te vergelijken met wat je al kent en daarover te oordelen. Haar instelling is dan ook: ‘Het is niet beter, het is niet slechter, het is anders’. Ze merkt dat ze zichzelf met deze visie meer openstelt voor anderen, dat sociale contacten zich makkelijker ontwikkelen en dat ze soepeler integreert. Want zeg nou zelf, wie zit er te wachten op kritiek over zijn of haar land en cultuur?

 

Jorien verhuisde in 2015 met haar gezin (man en drie kinderen) naar New York. Ze werkt als GZ-psycholoog voor Aeffectivity (www.aeffectivity.com) en sobrietyonline (www.sobrietyonline.nl).

 

Wilt u in contact komen met Monique?

Wobbel Wave Yoga

wobbelwaveyoga.com

[email protected]

Instagram: @wobbel_wave_yoga

Over Redactie

Al sinds 1999 een gespecialiseerde uitgeverij in (auto)biografieën en uitgever van de magazines VertrekNL en Bommelglossy. Het complete fonds is via deze site te bekijken en rechtstreeks te bestellen.