Vertrekt u ook naar “het mooiste eiland van Europa”?

Zowel Gerhard Sjobbema (links) als René Smaal hebben een passie voor Zwitserland. Op die manier hebben ze elkaar dan ook gevonden. Sjobbema is gespecialiseerd in de fiscale advisering betreffende vastgoed in Zwitserland en de begeleiding van personen en bedrijven die zich in Zwitserland willen vestigen, Smaal is gespecialiseerd in de begeleiding van de verkoop of aankoop van een vakantiewoning in Zwitserland. Samen organiseren ze seminars voor mensen met interesse in dit land. Sjobbema: “We bieden mensen alle ins and outs op het gebied van kopen in en emigreren naar Zwitserland.”

“Onze diensten sluiten prachtig op elkaar aan”, vertelt Smaal. “Men kan de seminars echt zien als een uitgebreide voorlichting.” Sjobbema: “Als mensen op zoek zijn naar een huis, verwijs ik ze altijd door naar René en andersom gaat dat ook zo.” Goede voorlichting voor het vertrek naar Zwitserland blijkt belangrijk. Omdat het land niet binnen de Europese Unie valt gelden er andere en afwijkende wetten en regels. Smaal: “Voorkom verrassingen, laat u professioneel adviseren en begeleiden vanuit Nederland in uw moerstaal.”

Zwitserse kantons

Zwitserland is ingedeeld in 26 kantons. Elk kanton kent zijn eigen wetten, regels en belastingstelsels. Uw situatie is compleet afhankelijk van naar welk kanton u (mogelijk) wilt verhuizen. Sjobbema: “Wel moet worden gezegd dat de meeste kantons sowieso lagere belastingtarieven hanteren dan Nederland. Gaat u emigreren naar Zwitserland? Oriënteer uzelf dan op de tarieven van de verschillende kantons, al moet u natuurlijk ook een plek uitkiezen die u aanspreekt.” Smaal: “De huizenprijzen in Zwitserland zijn redelijk, vergeleken met de prijzen in de omringende vakantielanden, maar houd er rekening mee dat het levensonderhoud aan de dure kant is, als gevolg van hoge loonkosten en de sterke Zwitserse Frank. Maar het is ook een stabiel land, erg veilig en rustig. Je weet wat je aan de Zwitsers hebt en kunt op ze bouwen. Grenzen zijn hier nog grenzen en regels zijn regels, in Nederland worden die lang niet altijd meer gehandhaafd. Als je hier in Zwitserland een keer je auto niet op slot hebt gedaan is dat geen probleem. Verder is het natuurlijk een mooi land met een prachtige natuur, sneeuwzekere wintersport en een perfecte infrastructuur. Mede door de strikte regelgeving geldt er een soort van exclusiviteit, ik noem het land daarom vaak ‘het mooiste eiland van Europa’.”

Een huis in Zwitserland

Smaal: “Een permanente woning kopen in Zwitserland is als buitenlander niet direct mogelijk. Hiervoor hebt u namelijk een zogenaamde permis nodig, u dient uzelf in te schrijven en u moet aantonen dat u uzelf financieel kunt redden. Op deze manier geeft u aan dat u op geen enkele manier aanspraak zult maken op de Zwitserse sociale staat.” “Daarbij komt dat het met het oog op de Nederlandse fiscus belangrijk is dat u écht uit Nederland vertrekt”, vult Sjobbema aan. “Uw woonland is na emigratie feitelijk niet langer Nederland. Hier wordt door de fiscus erg op gelet. Regelt u dit niet goed, dan kan men vanuit Nederland nog belasting heffen, en dat wilt u natuurlijk niet.” “Belangrijk om te weten is dat u als niet- Zwitserse ingezetene niet zomaar overal in Zwitserland een vakantiehuis mag aanschaffen. Dit is weer verschillend per kanton. Het kopen van een vakantiehuis mag doorgaans enkel in de toeristische zones”, aldus Smaal. “U mag als “buitenlander” een vakantiehuis ook pas na vijf jaar doorverkopen. Deze regels zijn ontstaan in het verleden: het was de Zwitsers een doorn in het oog dat buitenlanders huizen kochten en weer doorverkochten.” Fiscaal gezien is het kopen van een woning in Zwitserland voordelig. Sjobbema: “Hoewel wederom afhankelijk van het kanton, mag u in ieder geval op lage overdrachtskosten rekenen. Zo is de overdrachtsbelasting in sommige kantons zelfs nul procent. Ook beduidend lager in Zwitserland zijn de inkomstenbelasting en de vermogensbelasting.”

Verhuur

Sjobbema: “In mijn ogen zijn de kantons Wallis, Vaud, Graubünden en Berner Oberland interessant als het gaat om de aanschaf van een vakantiewoning voor onder meer de wintersport. Vooral Wallis (Valais op z’n Frans, red.) is erg in trek onder Nederlanders – de huizen zijn er nog relatief betaalbaar. Ik adviseer mensen die een vakantiehuis kopen in Zwitserland en het ook willen verhuren om de belastingaangiftes altijd zo nauwkeurig mogelijk in te vullen. Zo voorkomt u dat u, met het inkomen dat u uit de verhuur haalt, in een hoger belastingtarief valt.”

Als u emigreert naar Zwitserland kunt u ook zelf een huis huren. Wordt u als expat naar Zwitserland uitgezonden? Dan is de woning vaak al geregeld. Zelf een vakantiehuis verhuren is ook een optie. Dit mag dan voor maximaal 180 dagen, anders zou men kunnen gaan vermoeden dat u er zelf niet meer woont en dat is niet toegestaan. Smaal: “Wat ik vaak zie, is dat mensen beginnen met een vakantiehuis in Zwitserland en dan enkele jaren later overgaan op permanente bewoning. Meestal verhuizen ze dan dichter naar de grotere steden met onder meer scholen, ziekenhuizen en meer culturele voorzieningen. Vakantiegebieden zijn buiten de toeristische seizoenen doorgaans stil en niet echt levendig. Uitzondering hierop zijn de wintersportdorpen met goede internationale scholen, zoals Crans-Montana en Villars, waardoor er gedurende het hele jaar leven in het dorp is.”

Fiscale zaken

Niet alleen het kopen van een huis vergt de nodige voorbereiding. Sjobbema: “Mensen kunnen met de meest uiteenlopende vraagstukken bij mij aankloppen. Voorbeelden hiervan zijn dat men het lastig vindt om te achterhalen waar precies belasting moet worden afgedragen, vooral als men werkt voor een Zwitserse werkgever en zelf nog woonachtig is in Nederland. Of hoe men in Zwitserland een vennootschap kan opzetten. Fijn om te weten: het werkloosheidspercentage in Zwitserland is heel laag. Als u een beetje gestudeerd hebt, komt u er doorgaans gemakkelijk aan een baan.” Wat Sjobbema verder nog kwijt wil over zijn expertise? “Fiscaal advies met betrekking tot emigratie naar Zwitserland blijft maatwerk, net als het kopen van een huis in dit land. Zeker als je kijkt naar de verschillen per kanton. Neem dus gerust contact met ons op. Zowel René Smaal als ikzelf bieden u graag de meest passende oplossing.”

Interesse? Op 4 april organiseren René Smaal en Gerhard Sjobbema een nieuwe seminar op Landgoed de Salentein in Nijkerk. Schrijf uzelf in door een e-mail te sturen naar een van de heren.

Meer informatie op: www.smaal-swiss-immo.com of www.zwitserlandfiscaal.nl