Familiehotel Clarezia: “Sport, spel, avontuur en vooral veel plezier!”

Renate Valkenburg houdt van rust en ruimte om zich heen. Dat vond ze in het Zwitserse dorpje Waltensburg waar ze Familiehotel Clarezia runt. Gasten kunnen er genieten van een heerlijke wandelvakantie. Renate: “De rust van de bergen is met niets in Nederland te vergelijken. En het is hier in de winter ook heel fijn, zonnig en droog. Als er dan neerslag valt, is het sneeuw!”

Het leek me altijd al geweldig om in de bergen te wonen”, vertelt ze. “Vroeger gingen we vaak op vakantie naar Oostenrijk en daar was ik al verliefd geworden op de bergen. Het is eigenlijk toeval dat ik nu in Zwitserland woon. Als twintigjarige had ik al eens een vakantiebaantje in een Zwitsers hotel, een hotel vergelijkbaar met Clarezia. Een aantal jaren geleden liep ik vast in mijn werk in Nederland. Ik wilde graag één seizoen iets anders doen om na te denken over de volgende stap in mijn leven en heb contact opgenomen met het hotel waar ik eerder gewerkt heb. Dat voelde zo goed dat ik in Zwitserland ben gebleven, uiteindelijk in een ander hotel.”

Luxe berghut

Voor Renate en haar vriend Tim is het een feest om in Zwitserland te wonen. Renate: ”Ik houd enorm van de omgeving, de mensen hier zijn vriendelijk en mijn werk vind ik heerlijk. Tim heeft het bedrijf van zijn ouders overgenomen en zocht op een gegeven moment een bedrijfsleider. Ik ben gaan proefdraaien en niet meer weggegaan. Buiten dat we goed kunnen samenwerken werden we ook nog verliefd. Nu runnen we het hotel al ruim drie jaar samen.” Familiehotel Clarezia is volgens Renate geen traditioneel hotel. “We zijn meer een soort luxe berghut of ouderwetse herberg, met veel persoonlijke aandacht voor onze gasten. Gasten eten gezamenlijk aan lange tafels een door onze kok vers bereid dagmenu. Iedereen helpt mee met tafel dekken, afruimen en de afwas. Omdat de gasten een handje helpen, kunnen we de prijzen laag houden. Daarnaast organiseren wij dagelijks wandelingen in de omgeving en brengen en halen we onze gasten met eigen busjes: stap in en geniet! Vanwege het gezamenlijke aspect ontstaan er snel leuke contacten tussen de gasten, ook als ze alleen gekomen zijn.”

Wandelvakanties en wintersport

Zowel in de zomer als in de winter kan er bij Clarezia gewandeld worden. Renate: “In de zomer bieden we een educatief, creatief en uitdagend programma aan en komen er tijdens de schoolvakanties vooral gezinnen met kinderen. We beschikken over gezellige, ruime familiekamers en de kinderen kunnen zich vermaken met allerlei speeltoestellen. Alles draait om sport, spel, avontuur en vooral heel veel plezier. Overdag lekker wandelen en zwemmen, en in de avonduren zorgen enthousiaste begeleiders voor extra activiteiten: spannende spellen, speurtochten en kampvuuravonden. Bij voldoende belangstelling organiseren we in de zomervakantie elke week een begeleide huttentocht. Maar ook wintersporters komen hier – met twee skigebieden binnen een half uur rijden en eentje op loopafstand – volop aan hun trekken.”

Twee huizen, één familiehotel

Hotel Clarezia bestaat uit twee huizen. “Het grote huis is gebouwd in Zwitserse chaletstijl en bevat achttien ruime twee- en meerpersoonskamers met eigen badkamer. Verder hebben we een ruime woonkamer met een piano en een boeken- en spelletjeskast voor gemeenschappelijk gebruik. Ook kun je hier de eetzaal vinden: een grote sfeervolle ruimte die grenst aan het heerlijke zonneterras”, vertelt Renate. “Het tweede gebouw is kleiner, met een rustige, huiselijke en intieme sfeer. Hier zijn twaalf knusse één- en tweepersoonskamers, allemaal met wastafel op de kamer. Op de gang kunnen gasten de gedeelde douches en toiletten vinden. Bij het kleine huis hoort een studio, deze is apart te boeken en heeft een privétuin met terras, een eigen compleet uitgeruste keuken en een nieuwe badkamer. Het kleine huis ligt vlak onder het grote huis en is via een paadje door de tuin eenvoudig te bereiken. Door de ligging op het zuiden genieten gasten vanuit beide huizen van het panoramische vrije uitzicht over het Rijndal.”

Ze besluit: “Wat de toekomst betreft, hopen we dat we lekker kunnen blijven genieten van ons hotel en willen we doorgaan zoals het nu gaat. Alle soorten gasten zijn van harte welkom: zowel gezinnen als alleengaanden hebben het bij ons erg naar hun zin en voor groepen hebben we alle ruimte.”

Ook vakantie vieren bij Familiehotel Clarezia?

Meer informatie op: www.clarezia.nl

Over Redactie

Al sinds 1999 een gespecialiseerde uitgeverij in (auto)biografieën en uitgever van de magazines VertrekNL en Bommelglossy. Het complete fonds is via deze site te bekijken en rechtstreeks te bestellen.