Wegwijs in Duitse wirwar.

Ook al is Duitsland dichtbij, toch is het een heel andere wereld, weet Marjet de Boer van Advies Groep Duitsland. Zij vertrok acht jaar geleden naar Duitsland, nadat ze zich als bedrijfsadviseur al enkele jaren in het land had verdiept. “Wat mij opviel, is dat je je erg verloren kunt voelen als je niet precies weet waar je wat moet regelen – en hoe.” En dus is ze blij dat ze nu ondernemers en particulieren die naar Duitsland emigreren op allerlei gebieden kan bijstaan.

Bij Advies Groep Duitsland kloppen diverse ondernemers aan. Ze willen bijvoorbeeld een bonbonzaak, hotel, webwinkel of autoverhuurbedrijf in Duitsland starten. Maar ook particulieren die naar Duitsland willen emigreren komen langs. Allemaal zitten ze met dezelfde vragen: wat moeten we regelen en waar moeten we beginnen? Marjet: “In Nederland is op internet veel informatie te vinden en zijn zaken online snel geregeld. Duitsland loopt daarin achter. Als je een bankrekeningnummer wilt openen moet je persoonlijk langsgaan bij de bank. En als je je bedrijf wilt inschrijven bij de Duitse Kamer van Koophandel, gaat dat alleen via de notaris.” En dus kloppen veel mensen aan voor hulp. “Vaak wel pas nadat ze eerst zelf hebben geprobeerd om alles te regelen”, lacht ze. “Nederlanders willen het eerst zelf uitzoeken. Maar het blijkt vaak toch lastiger dan gedacht, ook omdat je in Duitsland niet zo ver komt in het Engels. Je hebt echt hulp nodig in de wirwar aan bureaucratie. Als je niet oplet, word je van loket A naar B naar Z gestuurd.”

Breed aanbod

De hulp die Advies Groep Duitsland biedt is breed. Door hun grote netwerk en jarenlange ervaring hebben ze veel kennis op allerlei gebieden. Hoe schrijf ik me in bij de Duitse Kamer van Koophandel? Welke verzekeringen moet ik afsluiten? Hoe vraag ik een btw-nummer of bouwvergunning aan? Hoe ziet de wet- en regelgeving eruit? Met welke fiscale of juridische zaken moet ik rekening houden? Hoe zit het schoolsysteem in elkaar en hoe vraag ik kinderbijslag aan? Hoe zit het als ik in Nederland blijf werken en in Duitsland ga wonen? En met welke cultuurverschillen moet ik rekening houden? Het zijn slechts enkele van de vele vragen waar Advies Groep Duitsland bij kan helpen. “We adviseren niet alleen, maar nemen ook zaken uit handen, vertalen documenten en begeleiden. We gaan bijvoorbeeld mee naar de notaris, bank of belastingadviseur”, vertelt Marjet.

Cultuurverschil

Daarbij moet altijd rekening worden gehouden met de culturele verschillen. Die zijn volgens haar groter dan velen denken. “Het is ons buurland, maar toch zijn de verschillen behoorlijk groot. Vooral de omgang met elkaar is anders, formeler. Iedereen spreekt elkaar aan met ‘Sie’, ‘Herr’ en ‘Frau’. Als iemand een academische titel heeft, zal hij niet twijfelen om die te gebruiken. Het is hier nog heel hiërarchisch.” Een ander verschil is dat de Duitse cultuur eerlijk en recht door zee is. “Duitsers zullen niet snel om de zaken heen draaien, ook niet als de mededeling niet zo leuk is.”

Prettig wonen

Alhoewel de Nederlandse cultuur wat gezelliger is, vindt Marjet Duitsland een erg fijn land om in te wonen. “Het is een groen land met veel ruimte en grotere huizen. Het landschap is divers, met bergen, meren, bossen een georganiseerd land, met vriendelijke en beleefde mensen. Bovendien is het leven hier een stuk voordeliger dan in Nederland: de huizenprijzen zijn lager, de kinderbijslag is hoger, de boodschappen en benzine zijn goedkoper.” Voor veel ondernemers is de grootte van het land een voordeel: “De afzetmarkt is veel groter dan in Nederland. Het land heeft alle mogelijkheden voor zowel ondernemers als particulieren. Zo is de kwaliteit van het onderwijs goed, zowel van de vakopleidingen als van hbo en universiteit. Tegen wie nog twijfelt zou ik willen zeggen: waag de stap gewoon! Voor bijvoorbeeld familiebezoek ben je zo terug in Nederland.”

Bevredigend werk

Niet alleen het wonen in Duitsland bevalt Marjet, ook uit haar werk haalt ze veel voldoening. Op de eerste plaats vanwege de positieve reacties van de mensen die ze begeleidt. “Ze vinden het prettig dat ze terechtkunnen bij iemand die Nederlands spreekt en op zo veel terreinen kan adviseren. Ook vinden ze het fijn dat wij de Duitse markt en cultuur zo goed kennen en daardoor ook kunnen helpen bij hun bedrijfsplan en de marketing. We weten uit ervaring wat wel en niet werkt.” Haar werk is bovendien erg gevarieerd. “We begeleiden niet alleen ondernemers door heel Duitsland, maar staan ook voor de particulier klaar. Daardoor zien we veel verschillende mensen, vragen en ideeën voorbijkomen. Doordat de begeleiding intensief is, bouw je echt een relatie op. We groeien mee in het proces: van het idee om in Duitsland een onderneming te starten of te gaan wonen tot het hebben van een goed lopend bedrijf of het vinden van het droomhuis. Want van de ondernemers die we begeleiden, is bijna iedereen succesvol. Dat is heel mooi om te zien.”

 

Nieuw kantoor in Emmerich am Rhein

Binnenkort opent Advies Groep Duitsland een kantoor in Emmerich am Rhein. Het gaat om een flexoffice waar flexibele werkplekken beschikbaar zijn voor ondernemers die in Duitsland een bedrijf willen starten maar nog geen kantoor hebben. Ook particulieren kunnen gebruikmaken van deze flexibele werkplekken. Ook is personeel van Advies Groep Duitsland aanwezig om vragen te beantwoorden.

 

Verschillende soorten begeleiding

Ondernemers en particulieren kunnen bij Advies Groep Duitsland een maandabonnement afsluiten. Daarbij kunnen ze onbeperkt vragen stellen en hulp/begeleiding krijgen. Vooral ondernemers kiezen voor deze optie. Daarnaast is het mogelijk om per uur advies te krijgen.

Meer informatie over Advies Groep Duitsland: www.adviesgroepduitsland.nl

Over Redactie

Al sinds 1999 een gespecialiseerde uitgeverij in (auto)biografieën en uitgever van de magazines VertrekNL en Bommelglossy. Het complete fonds is via deze site te bekijken en rechtstreeks te bestellen.