Typisch Luxemburg

Robert en Sanne van den Oord wonen geruime tijd in het Luxemburgse Groothertogdom. Robert begon er, met hulp van Sanne, wervingsen selectiebureau Saro Recruitment. Voor VertrekNL selecteerden zij de vijf meest typerende Luxemburgse zaken.

      1.Een internationaal land

Luxemburg is niet heel groot: met een oppervlakte van 2586 vierkante kilometer is het land net iets kleiner dan de provincie Drenthe, met net iets meer dan 600.000 inwoners waarvan bijna de helft uit het buitenland komt. Luxemburg Stad is voor meer dan 70 procent buitenlands. Hoewel de officiële talen Frans en Duits zijn, hoor je er ook veel Luxemburgs, Portugees en Italiaans. Met ruim 5.000 Nederlanders woonachtig in Luxemburg – en veel toeristen – hoor je dus ook regelmatig Nederlands om je heen. Leuk weetje: op de Hotelschool in Luxemburg wordt Nederlands als keuzevak gegeven, vanwege de vele Nederlandse toeristen die het land bezoeken.

  1. Kasteelland bij uitstek

Luxemburg kent de grootste kasteeldichtheid van Europa, met 42 kastelen (waaronder enkele ruïnes en burchten). Het meest bekende en volledig gerestaureerde kasteel is Vianden in Noord-Luxemburg, maar ook vele andere zijn een bezoek meer dan waard. Sommige kastelen hebben een andere bestemming gekregen en doen nu dienst als restaurant, hotel of openbaar gebouw.

  1. (Bijna) gratis openbaar vervoer

Door de vele forensen die in de stad werken maar erbuiten wonen is het altijd druk. De overheid heeft daarom aangekondigd om al het openbaar vervoer vóór maart 2020 gratis te maken. Hierdoor hopen ze meer mensen in bus, tram en trein te krijgen.

Op dit moment is het reizen per openbaar vervoer ook al niet duur: een treindagkaart kortom geldig voor heel Luxemburg kost 4 euro. Verder is er vooral in de stad een dicht netwerk van bussen die zeer frequent rijden.

      4. Kazematten

Luxemburg is van oudsher een vestigingsstad. Vele heersers hebben geprobeerd de stad te veroveren, in 963 zijn er daarom verdedigingswerken opgericht rondom de stad. Een van de belangrijkste onderdelen: een ondergronds gangenstelsel met een totale lengte van 23 kilometer. Dit stelsel verbond niet alleen de diverse forten maar diende ook als werkplaats voor bakkers, slagers en smederijen en het vormde een schuilplaats voor duizenden soldaten en hun paarden. Hierdoor werd het ook wel het Gibraltar van het Noorden genoemd. In 1867 moesten de werkzaamheden worden afgebroken omdat Luxemburg als neutraal gebied werd bestempeld. Dit gold niet voor de ondergrondse Kazematten: hiervan is nog 17 kilometer bewaard gebleven, nu op twee plaatsen voor publiek toegankelijk.

       5. Land van vuur en staal

Tege nwoordig staat Luxemburg bekend als financieel zakencentrum en het land van de Europese instellingen, maar tot 1850 was het een van de armste gebieden van Europa. Daar komt verandering in als er in het zuiden van Luxemburg ijzererts worden gevonden. Dit is de basis van de huidige welvaart die het land kent. Tot vroeg in de jaren zestig was ijzererts de belangrijkste bron van inkomsten, daarna is men door de crisis tot de conclusie gekomen dat Luxemburg moest veranderen.

Het gebied rond Esch-sur-Alzette herbergt nog vele bezienswaardigheden uit de hoogtijdagen van hoogovens en mijnbouw. De Nieuwe Universiteit heeft zijn bibliotheek in een van de hoogovens gevestigd en diverse oude gebouwen zijn gerestaureerd en worden hergebruikt. Een mooi stukje cultuur van het land, vrijwel onbekend maar zeer interessant om te ontdekken.

 

Ook werken in Luxemburg?

Dit kan via Saro Recruitment, het wervings- en selectiebureau van Robert en Sanne. Saro Recruitment is specialist in interim opdrachten en de werving en selectie voor Finance-, Legal-, Complianceen Salesfuncties op hbo- en wo-niveau. We zijn actief in Luxemburg, Amsterdam en Frankfurt voor mooie werkgevers binnen de sectoren Finance, Banking, Zakelijke Dienstverlening en Commercie. We helpen ervaren kandidaten aan de ideale management- of specialistische functie.

Meer informatie en vacatures op: www.saro-recruitment.lu

Over Redactie

Al sinds 1999 een gespecialiseerde uitgeverij in (auto)biografieën en uitgever van de magazines VertrekNL en Bommelglossy. Het complete fonds is via deze site te bekijken en rechtstreeks te bestellen.