Typisch België

Twee landen die zo dicht bij elkaar liggen en toch zo van elkaar verschillen… De patat- of-friet-discussie kennen we inmiddels wel: Marlous en Shirley van Gids voor het Zuiden delen de tien dingen die volgens hen typisch Belgisch zijn.

 

  1. Belgische bruiloften en feesten

Waar in Nederland stipt om één uur ’s nachts de lichten aangaan, gaan de bruiloften in België door tot de laatste gast vertrekt. Een bijkomstigheid is dat het diner veel uitgebreider is en langer doorgaat. Het ‘dessertenbuffet’ is onze favoriete gang. Ook op andere feesten zoals verjaardagen, kraamborrels of communiefeesten hebben we al regelmatig een friet- of ijskraam zien staan. Daar verbleekt de Nederlandse bittergarnituur toch een beetje bij.

  1. Ik zie u graag

Marlous herinnert zich de eerste keer dat haar vriend ‘ik zie u graag’ tegen haar zei nog goed: “We waren in een Aziatische supermarkt inkopen aan het doen en ik dacht: “Goh ja, ik vind het ook hartstikke leuk met jou”. Ik had niet door dat hij me zojuist de liefde verklaarde, want in België staat ‘ik zie u graag’ gelijk aan ‘ik houd van jou’.”

  1. Pinnen

Dat het woord ‘pinnen’ in België niet gebruikt wordt, zullen veel Nederlanders al wel weten. Geen zorgen, de meeste Belgen begrijpen wat u ermee bedoelt. Wat misschien nog een groter verschil is, is dat u in België nog niet overal met uw pinpas – of bancontact, zoals ze het in België noemen kunt afrekenen.

  1. De solden

In shopstad Antwerpen is het altijd druk in de winkelstraten, maar twee keer per jaar zult u er opvallend veel mensen aantreffen: in januari en in juli. In die maanden is er uitverkoop, de solden. Deze periodes zijn bij wet vastgelegd en het is verboden om vlak voor deze periode al aan afprijzingen te doen. Er zijn wel kortingsacties buiten de solden om, maar als u een shoptrip in juni of december plant, kunt u ’m beter een maandje uitstellen.

  1. Hoeveel zoenen?!

In Nederland geven we meestal drie zoenen, al begroeten steeds meer mensen elkaar met één zoen. In België wordt er één zoen gegeven bij een begroeting, hoewel het er met een felicitatie dan soms weer drie zijn. Ontmoet u iemand voor het eerst? Ook dan wordt er vaak een zoen gegeven, vaak al voordat u uw naam genoemd hebt. Het is even puzzelen met de zoenetiquette.

  1. Het toetsenbord

In de meeste landen waar het Latijnse schrift wordt gebruikt, typen mensen op een toetsenbord dat begint met de letters qwerty. Er zijn een aantal uitzonderingen en een van die uitzonderingen is België, daar wordt het azerty-toetsenbord gebruikt. Het azerty- toetsenbord is vooral handig om letters met accenten zoals ç of é te typen: die komen vaker voor in de Franse taal. Toch wordt het toetsenbord ook in Vlaanderen gebruikt. De volgorde van de letters is niet het enige wat anders is: ook de getallen en leestekens staan op andere plekken. Even snel een foutloos berichtje sturen zit er dus – als Nederlander– niet in.

  1. Het frietkot

België is beroemd om haar Vlaamse frieten en die haalt u natuurlijk bij het frietkot. Dat de Belgen hun frieten serieus nemen blijkt direct: bij uw frieten heeft u de keuze uit verschillende snacks en sauzen die wij in Nederland helemaal niet kennen. Wat dacht u van bouletten, De Lucifer of een Bickyburger? En ooit van andalouse, samuraisaus of tartaresaus gehoord? Probeer het eens!

  1. (Speciaal)bier

Wat wij in Nederland een ‘speciaalbiertje’ noemen, is vaak gewoon Belgisch bier. België kent meer dan 1100 soorten bier, waarvan de meest beroemde waarschijnlijk Westvleteren en Pauwel Kwak-bier zijn. Die eerste is beroemd omdat het een van de zes trappistenbieren is die België kent, deze is elk jaar in kleine oplage beschikbaar. Pauwel Kwak valt op omdat hij geschonken wordt in grote glazen met een speciaal houten handvat.

  1. Ugly Belgian Houses

Er worden vaak grapjes over gemaakt en er is zelfs een website aan gewijd: Ugly Belgian Houses. Toch zijn de meeste Belgen er wel trots op. De Belgische welstandscommissie is een stuk minder streng dan de Nederlandse, dus iedereen kan zijn huis naar eigen wens ontwerpen of aanpassen. Met zijn huis zet de Belg ook gelijk zijn stempel: iedereen wil een uniek gebouw neerzetten.

  1. De natuur

Zodra u ergens voorbij Antwerpen komt, geeft het landschap u een instant vakantie- gevoel. Ons land heeft prachtige natuurgebieden, maar de glooiende heuvels en hoogteverschillen van België kennen we niet op die manier in Nederland. En wat dacht u van de Ardennen? Ook de Vlamingen gaan daar graag ‘op weekend’ om tot rust te komen in de natuur.

 

 

Gids voor het Zuiden

Over Gids voor het Zuiden

Op Gidsvoorhetzuiden.nl bloggen Marlous en Shirley over België door de ogen van twee ‘Ollanders’. De opmerkelijkste taal- en cultuurverschillen komen aan bod, maar u vindt er ook de leukste hotspots, tips voor Belgische Netflix-series en persoonlijke verhalen.

www.gidsvoorhetzuiden.nl

 

Over Redactie

Al sinds 1999 een gespecialiseerde uitgeverij in (auto)biografieën en uitgever van de magazines VertrekNL en Bommelglossy. Het complete fonds is via deze site te bekijken en rechtstreeks te bestellen.