Typisch Aruba, Bonaire en Curacao!

Reisbureau Reisgraag is voor ons op zoek gegaan naar dé 15 typerende zaken van Aruba, Bonaire en Curacao. Laat u verrassen en ga mee op reis naar het caribisch gebied!

 

Typisch Aruba

 1. De Divi Divi boom

Denkt u aan Aruba dan denkt u aan de Divi Divi boom, de nationale boom van het eiland. Deze boom wordt ook wel Watapana genoemd. Hoewel deze bomen ook op de andere eilanden voorkomen, en dus niet uniek zijn voor Aruba, kent Aruba wel de populairste Divi Divi boom. Deze staat op het beroemde Eagle Beach. Waarom deze bomen zo populair zijn? De Divi Divi boom stamt uit de vlinderbloemenfamilie en is permanent vergroeid door de wind, waardoor de boom richting het zuidwesten hangt. Bent u verdwaald? Dan kunt u altijd de groeirichting van de Divi Divi boom volgen. Handig!

 1. Tropische stranden

Typisch voor het zonnige Aruba zijn de prachtige witte zandstranden met palmbomen en Divi Divi bomen en een helderblauwe zee, zoals de bekende stranden Eagle Beach en Palm Beach. Vrijwel alle stranden liggen in het westen en zuiden van het eiland. Twee andere stranden die zeker het vermelden waard zijn: het idyllische Baby Beach in het zuidoosten en Renaissance Island voor de kust van Oranjestad. Renaissance Island is een privé-eiland en bestaat uit een mangrove en twee prachtige tropische stranden. Als u flamingo’s wilt spotten, is dit the place to be.

 1. Bon Bini Festival

De woorden ‘Bon Bini’ kennen we allemaal wel, maar wat betekenen ze nou eigenlijk? ‘Bon Bini’ is welkom in het Papiaments. Het Bon Bini Festival is een folkloristisch muzieken dansfestival dat elke dinsdag plaatsvindt. Het is dan ook de perfecte introductie voor het gastvrije Aruba. Dit festival laat de bezoekers van het eiland namelijk kennismaken met de cultuur en geschiedenis van Aruba middels Caribische livemuziek, dansers in kostuum, en lokale kunst en gerechten. Het festival vindt plaats op de binnenplaats van Fort Zoutman in Oranjestad.

 1. Fort Zoutman

Fort Zoutman, het oudste gebouw van Aruba en het middelpunt van Oranjestad, is gebouwd in de 18e eeuw. Het Nederlandse fort is gebouwd ter bescherming van zowel de kust als het land. Rondom Fort Zoutman begon men in de 18e eeuw met het bouwen van huizen. Zo is Oranjestad ontstaan. Het fort heeft zijn naam te danken aan de hoogste bevelhebber van de marine, Johan Arnold Zoutman. In het fort bevindt zich nu het Historisch Museum van Aruba, waar het historische erfgoed van het eiland wordt geconserveerd.

 1. Pan batí

Een authentiek Arubaans gerecht is pan batí, een dikke pannenkoek. Letterlijk betekent het ‘geslagen/geklopt brood’, verwijzend naar de bereiding van het gerecht. Het beslag wordt flink schuimig geklopt voordat het wordt gebakken op de casuela, een gietijzeren plaat. Tegenwoordig kan het natuurlijk ook gebakken worden in een goede koekenpan. Pan batí wordt voornamelijk geserveerd als bijgerecht bij het avondeten, zoals rijst of aardappelen. Omdat het gerecht prima samengaatmet de meeste sauzen kan het ook als heerlijk tussendoortje worden gegeten, met bijvoorbeeld wat boter of poedersuiker.

 

Typisch Bonaire

 1. Duiken en snorkelen

Bonaire staat bekend om haar adembenemende onderwaterwereld en wordt dan ook vaak bezocht door duik- en snorkeltoeristen. Zo heeft het eiland Bonaire National Marine Park, uniek in de Caribische regio. Hier loopt u zo met uw snorkeluitrusting de zee in en zwemt u bijna direct boven het koraalrif met zijn vele kleurrijke waterbewoners, zoals een groot aantal tropische vissen. Het koraalrif bij Bonaire is bovendien nog volledig intact. Kort samengevat is de onderwaterwereld van Bonaire een droomwereld voor iedereen.

 1. Maskarada traditie

De Maskarada traditie is een oude nieuwjaarstraditie die op 1 januari wordt opgevoerd. De herkomst van de traditie staat niet precies vast en het wordt maar op een paar andere Caribische eilanden en Venezuela opgevoerd. De Maskarada kent zowel Indiaanse als Afrikaanse elementen. Voorheen had bijna iedere wijk in Bonaire een eigen Maskarada, tegenwoordig wordt het opgevoerd door één bepaalde groep, de Fundashon Nawati, die de traditie in leven houdt. Tijdens de Maskarada traditie spelen muzikanten liedjes gebaseerd op oude verhalen, verkleden zowel jongeren als ouderen zich met gekleurde pakken en maskers, worden er toneelstukjes opgevoerd en wordt er gedanst.

 1. Taste of Bonaire

In de loop van de tijd zijn er diverse typische Bonairiaanse gerechten en recepten ontstaan. Om al dit lekkers te delen met de bezoekers van het eiland wordt er vier keer per jaar het evenement ‘Taste of Bonaire’ georganiseerd. Tijdens dit evenement staan zowel de nationale als internationale gerechten uit de Bonairiaanse keuken centraal. Er kunnen hier tientallen lokale gerechten worden geproefd.

 1. Caribische flamingo’s

Bonaire is wereldberoemd om haar Caribische flamingo’s. In de Caribbean zijn er nog maar vier plekken waar deze prachtige vogel broedt. Flamingo’s kunnen alleen in absolute rust broeden en laat Bonaire nou een van de weinige plekken zijn waar dat nog kan. Deze prachtige vogels zijn dan ook op verschillende plekken te spotten. Een andere unieke vogelsoort op Bonaire is de geelvleugelamazonepapegaai, ook wel lora genoemd in het Papiaments. Van deze soort leven er nog maar 1085 exemplaren in het wild. Bonaire is de enige plek ter wereld waar de kleurencombinatie groen-met-gele-kop van deze papegaaiensoort voorkomt.

 1. De natuur

Naast de adembenemende onderwaterwereld heeft Bonaire een schitterende natuur met wisselende landschappen. Het noorden van het eiland is heuvelachtig en behoort tot het Washington Slagbaai National Park. De natuur van het eiland varieert van de eerste sporen van het ontstaan tot aan de meest fraaie natuurverschijnselen zoals rotsformaties, blow holes, baaien, stranden en ruige kustgebieden. Daarbij herbergt Bonaire maar liefst vijfhonderd verschillende plantsoorten en duizend verschillende diersoorten, zowel in het water als op het land.

 

Typisch Curacao

 1. Intieme baaitjes

In tegenstelling tot Aruba kent Curaçao geen kilometerslange zandstranden maar kleine baaitjes. Toch doen deze baaitjes niet onder voor de kwaliteit van de stranden van Aruba, want ook hier zijn ze tropisch met wit zand, een helderblauwe zee en palmbomen. Ook op Curaçao zitten er echte pareltjes tussen! Populaire baaien op Curaçao zijn onder andere de Grote Knip, de Kleine Knip, Mambo Beach, Playa Lagun en Jan Thiel Beach. Steeds meer stranden worden omgetoverd tot privéstranden. Dit betekent dat er entree betaald moet worden.

 1. Willemstad

Willemstad is naast de hoofdstad van Curaçao ook de grootste bezienswaardigheid van het eiland. Dit heeft vooral te maken met de historie van de stad, het rijke koloniale verleden, de haven en de prachtige kleurrijke oude gebouwen. Daarnaast staat Willemstad bekend om de ‘Swinging Old Lady’: de Koningin Emma Brug, de langste pontonbrug ter wereld. Dit alles heeft ervoor gezorgd dat Willemstad onderdeel is van Unesco’s Werelderfgoedlijst. In de hoofdstad zijn overwegend Nederlandse invloeden te zien, maar ook Spanje en Afrika hebben hun bijdrage geleverd aan de stad. Door de Nederlandse architectuur wordt Willemstad ook wel ‘het Amsterdam van het westelijk halfrond’ genoemd. Het is de grootste stad van de Kleine Antillen.

 1. Klein Curaçao

Wie denkt aan Curaçao, denkt automatisch ook aan Klein Curaçao: een onbewoond eiland voor de kust. Een excursie hiernaartoe is dan niet te missen tijdens uw vakantie op Curaçao. Het onbewoonde eiland is een waar paradijs zonder toeristenmassa’s en talloze hotels en strandtenten. Klein Curaçao staat bekend om haar felblauwe zee met schildpadden als inwoners, haar Pelikanen, de vervallen vuurtoren en het enorme scheepswrak. Door de kleurrijke onderwaterwereld en haar bijzondere inwoners komen veel bezoekers naar het eiland om te snorkelen.

 1. Dia di Pais Kòrsou

Een belangrijke nationale feestdag op Curaçao is de ‘Dag van Curaçao’ op 10 oktober. Op deze dag viert men – uitbundig – dat het eiland in 2010 een zelfstandig land binnen het Koninkrijk der Nederlanden is geworden. De eilandbewoners vieren de geschiedenis en de cultuur van Curaçao en alles wat het eiland uniek maakt. Verspreid over het eiland vinden er op deze dag diverse festiviteiten en culturele evenementen plaats, waarbij u veel inheemse gerechten kunt proeven en kennis kunt maken met de rijke historie van het eiland.

 1. Leguaan eten

Typisch voor Curaçao zijn de leguanen die er rondlopen, en Curaçao is ook het enige eiland waar u leguaan kunt eten. De enige plek waar u dit speciale gerecht kunt eten is restaurant Jaanchie’s, een lokaal restaurant bij Westpunt. Het bevindt zich in een mooie en bijzondere omgeving, met een tuin vol kleurrijke vogels. Leguaan smaakt ongeveer hetzelfde als kip en kan op verschillende manieren gegeten worden: als stoofschotel of in de soep.

Over Reisgraag.nl

Bij Reisbureau Reisgraag.nl kunt u zowel online als offline een reis boeken. Op onze website (dagelijks 7.000 bezoekers) vindt u naast informatie en reviews meer dan 10.000 reizen die direct te boeken zijn. Het is ook mogelijk om telefonisch of per mail een aanvraag voor een vakantie bij ons neer te leggen. Komt u liever langs op kantoor? Ook dit is geen probleem. Onze deskundige reisadviseurs helpen u met plezier!

Reisbureau Reisgraag.nl is te bereiken via [email protected] of 0486-412199.

Kijk voor meer informatie op www.reisgraag.nl

Over Redactie

Al sinds 1999 een gespecialiseerde uitgeverij in (auto)biografieën en uitgever van de magazines VertrekNL en Bommelglossy. Het complete fonds is via deze site te bekijken en rechtstreeks te bestellen.