“Curaçao krijg je niet zomaar, je moet het verdienen”

Roel en Alja Nienhuis kijken terug op hun emigtatie naar Curacao. Waar Alja al zo’n beetje haar hele leven droomde van wonen op Curaçao, liep Roel er pas later voor warm. Hij kan vervroegd met pensioen en als Alja het minder naar  haar zin heeft op haar werk besluiten ze in 2014 de stap te zetten. Roel: “Er waren veel betere plaatsen dan Nederland op de wereld waar wij wel konden aarden, was onze gedachte.”

Waarom wilden jullie weg uit Nederland?

ALJA“Vooral vanwege het leven in een warmer klimaat. Daarnaast beviel mijn werk niet. Ik werkte als leidinggevende bij een groot en bekend warenhuis, droeg een grote verantwoordelijkheid maar kreeg te weinig erkenning. Ook in de politieke situatie in Nederland kon – en kan – ik mij niet vinden.”

ROEL“Met veel plezier werkte ik als Controller Vastgoed voor een van de grootste pensioenfondsen. In de begintijd was dat heel uitdagend en afwisselend werk, ik had veel contacten met de buitenwereld. Door regelgeving veranderde dat. Enerzijds noodzakelijk, anderzijds versoberde dat de werkzaamheden. Deze situatie maakte dat wij ons eens op het achterhoofd krabden: werken wij de laatste tien jaar van ons werkzame leven nog voor een baas, of toch liever voor onszelf?”

Hoe hebben jullie de emigratie beleefd?

ALJA“De emigratie vond ik moeilijk. Voor bijna alles heb je een papiertje, formulier of stempel nodig. Het duurt vaak even om deze te krijgen. Wat in het begin ook niet meeviel: de hele dag op elkaars lip zitten. In Nederland hadden we ieder ons eigen werk en een leven naast ons leven samen. Ook hebben we onze twee zonen in Nederland achtergelaten, die misten we zeker in het begin enorm.”

ROEL“Wisselend. Aan de ene kant was het héél spannend, aan de andere kant moesten we familie en vrienden missen. Toen wij de knoop eenmaal hadden doorgehakt brak er een roerige tijd aan. Onze plannen werkten we uit tot een ondernemingsplan. Het plan omvatte een woning voor onszelf met verschillende appartementen voor de toeristische verhuur. Ik kon vervroegd met pensioen en samen met de appartementenverhuur leverde dit voldoende middelen op om van te kunnen leven. In de jaren voor mijn pensionering in 2014 werden er vele vakanties gepland naar Curaçao. We moesten onze plannen concretiseren en uiteraard ook een netwerk opbouwen. Het afscheid op Schiphol was heel emotioneel. Onze zonen hadden er erg veel moeite mee ons te moeten missen en dat geldt ook voor de vader van Alja, die inmiddels 96 jaar is. Gelukkig is dit na enkele jaren bijgedraaid en is het besef gekomen dat ons vertrek uit Nederland iedereen in veel opzichten heeft verrijkt.”

Wat moet iedereen die naar Curaçao gaat (of wil) emigreren weten?

ALJA“Dat je geduld moet hebben. En dat het loont om respect te tonen naar andere mensen, daar bereik je hier meer mee – en hoe prettig is het om zelf ook respect terug te krijgen? Zorg dat je van tevoren een netwerk opbouwt zodat je weet met wie je in zee kunt gaan. En lukt het niet meteen, zet dan door of probeer het op een andere manier. Mijn ervaring is dat je Curaçao niet zomaar krijgt, je moet het verdienen! Maar de doorzetter krijgt het voor elkaar.”

ROEL“Het initiatief ligt bij jezelf. Niets gaat hier vanzelf. Een kruiwagen is heel prettig en ook het hebben van eigen vermogen opent hier veel deuren. Maar dan ben je er nog niet: een Curaçaoënaar waarmee je in onderhandeling bent kan zeggen dat alles oké en geregeld is, maar dan blijkt later ineens dat dit niet zo is. De hiërarchie is een belangrijk punt. Zo hebben wij in 2013 een misser gehad bij een bank. De hypotheek werd op het laatste moment niet verstrekt. Gelukkig heeft dit voor ons geen nadelige financiële gevolgen gehad, doordat wij hier een goede makelaar in de arm hadden genomen. De teleurstelling was groot, maar we hebben onszelf moed ingeblazen om nog één keer een poging te wagen. We hebben toen een financieel adviseur benaderd die voor ons kon bemiddelen bij de banken en het voorwerk kon doen voor de emigratie, waaronder het aanvragen van de verblijfsvergunningen. Hier werd al vier maanden voor ons vertrek mee begonnen. Als je naar Curaçao vertrekt is het goed om te weten binnen welke termijnen al dit soort zaken moeten worden geregeld. Ben je één dag te laat, dan kun je ernaar fluiten. Ze zijn hier erg streng.”

Jullie runnen nu appartementencomplex ‘BlouBlou Curaçao’, hoe is dit zo gekomen?

ALJA“Omdat de reiswereld me altijd aangetrokken heeft, wilde ik zeker iets in het toerisme gaan doen: mensen mee laten genieten van alles wat wij hier zo geweldig vinden. Na twee mislukte pogingen om hier iets te kopen kwam dit appartementencomplex op ons pad. Ik was meteen verliefd, de sfeer voelde zo goed. Hier konden we wel iets mee, en drie keer was scheepsrecht.”

ROEL“Toen wij in 2006 voor het eerst hier waren, droomden we over het runnen van een pannenkoekenhuis. Maar omdat onze zonen nog schoolgaand waren, hebben wij daarvan afgezien om hen de gelegenheid te geven hun studie in Nederland af te maken. Vijf jaar lang hebben wij het eiland niet gezien, pas in 2011 gingen we er voor een tweede keer heen. We hadden intussen mensen op Curaçao leren kennen die ook in de toeristische business werkzaam waren. Dat leek ons ook wel wat en vanaf dat moment zijn we onze plannen verder gaan uitwerken. In 2014 stuitten we op dit kleine complex, bestaande uit een hoofdwoning met twee vrijstaande bungalows, en waren we eigenlijk direct verkocht vanwege de sfeer en de ligging. Eind 2014 konden we onze eerste gasten begroeten en sindsdien is BlouBlou gegroeid tot wat het nu is.”

Wat maakt jullie appartementen zo bijzonder?

ALJA“Onze appartementen hebben een tropische sfeer, met een hoge dakconstructie en veel shutters die je lekker open kunt zetten, zodat de passaatwind heerlijk door het huisje waait. Tussen de huisjes ligt een plein met een fijn zwembad. BlouBlou ligt op loopafstand van het strand, leuke restaurantjes, een duikschool, watersportmogelijkheden, het casino en de supermarkt. Naast ons complex ligt een prachtig natuurgebied waar je eindeloos kunt wandelen. In dit gebied bevinden zich ook de zoutpannen. Hier werd heel vroeger zout gewonnen en naar Nederland geëxporteerd voor het haringkaken (een bewerking waarbij een deel van de ingewanden en de kieuwen weggesneden worden, met als doel de haring langer houdbaar te maken en hem minder bitter te laten smaken, red.). In deze zoutpannen staan altijd flamingo’s. En natuurlijk zijn wíj er! Met veel tips voor onze gasten. Willen mensen dit allemaal niet, dan is dat ook prima.”

ROEL“De kleinschaligheid van BlouBlou is voor veel gasten een pré. Zij ervaren hier veel privacy, rust en een gemoedelijke sfeer. Ook vinden zij het prettig dat wij als eigenaren in de buurt zijn, voor een praatje nu en dan, en als er een probleem is dan wordt dit meestal direct opgelost. De bungalows zijn van alle gemakken voorzien. Als je van koken houdt, biedt de keuken alles om een heerlijke maaltijd te bereiden. In de slaapkamer hebben wij comfortabele boxsprings geplaatst, en met de airco aan zorgt dat voor een ontspannen nachtrust. Ons complex ligt op een kilometer afstand van de stranden van Jan Thiel en de Caracasbaai. En met de auto ben je in vijftien minuten in hartje Willemstad.”

Wat zijn jullie toekomstplannen?

ALJA“Voorlopig zijn wij het op Curaçao nog  lang niet zat! Maar uiteindelijk zullen we weer voor een deel van het jaar naar Nederland gaan voor onze kinderen, schoondochters en ons kleinkind. Ook willen we met een camper door Europa trekken, richting Italië, waar we nog nooit zijn geweest. Verder zien we wel wat de toekomst ons brengt.”

ROEL“We hebben onze draai op het eiland gevonden en gaan voorlopig nog door met dit erg leuke en afwisselende werk. Naar onze kinderen, familie en vrienden toe hebben we de afspraak gemaakt dit avontuur voor tien jaar aan te gaan, daarna gaan we in principe weer terug naar Nederland. Of we dit eiland na die periode helemaal zullen loslaten weten we nog niet. Waarschijnlijk blijven we dan de ene helft van het jaar in Nederland en brengen we de wintermaanden op Curaçao door.”

Meer informatie op: www.bloublou.nl

Over Redactie

Al sinds 1999 een gespecialiseerde uitgeverij in (auto)biografieën en uitgever van de magazines VertrekNL en Bommelglossy. Het complete fonds is via deze site te bekijken en rechtstreeks te bestellen.