“Spanje is een relatieland en taal is de belangrijkste brug”

In de lente van 2014 reizen Sarah (34) en Simon (46) samen met hun dan acht maanden oude zoon twee maanden rond in Spanje. Tijdens een van hun wandelingen in Andalusië komen ze nabij een prachtige waterval een oude waterkrachtcentrale tegen. Ze besluiten door een gat in de muur van de tuin te klimmen en wat ze daar zien omschrijft Sarah als “vervallen, overwoekerd, aangetast door de elementen en vandalisme, maar een plek vol betovering!” Beiden ervaren dat dit een bijzondere plek is, maar konden destijds niet vermoeden dat ze er drie jaar later met hun gezin zouden wonen.

 

Sarah, geboren en getogen in Nederland, heeft een groot deel van haar leven in het buitenland doorgebracht. Ze studeerde onder andere in Venezuela, Chili en India. Opgeleid als econoom is ze vooral geïnteresseerd in ontwikkelingsvraagstukken en de nieuwe duurzame economie. Simon, geboren in Engeland en opgeleid tot microbioloog, deelt deze interesse. Samen willen ze graag een plek creëren waar kennis over een nieuwe duurzame economie wordt gedeeld, ervaren en uitgeoefend. Dit idee heeft nu een thuis gevonden in de oude waterkrachtcentrale La Casa y Fábrica de Luz.

Droomproject

Na terugkeer in Engeland blijft het vage plan rond de waterkrachtcentrale door hun hoofd zingen en Sarah en Simon besluiten de volgende lente terug te gaan naar Andalusië om gericht onderzoek te doen en een eerste businessplan te schrijven. Enkele maanden later doen ze een officiële aanvraag voor 10 hectare terrein en de vervallen gebouwen van de waterkrachtcentrale. Na veel inspanning, onzekerheid en papierwerk zijn Sarah en Simon intussen van start met hun droomproject: een eigen centrum voor agroecologie en rurale economische vernieuwing.

Familiecultuur

In oktober 2017 verhuist het gezin met inmiddels twee jonge kinderen naar het plattelandsdorpje San Nicolás del Puerto, gelegen in het Sierra Norte de Sevilla Natural Park. In het dorp met slechts zeshonderd inwoners vallen ze al snel op. Het project ontwikkelt zich op een natuurlijke manier; soms traag, soms snel, maar altijd vooruit. Hun enthousiasme wordt gedeeld, buren en nieuwe vrienden bieden praktische hulp aan. Sarah beschrijft de Spaanse cultuur als een familiecultuur. Ze merkte dat er veel aandacht is voor kinderen. Die zijn altijd en overal welkom. Ook ervaart ze dat mensen van verschillende leeftijdsgroepen veel meer met elkaar omgaan dan dat ze gewend was vanuit bijvoorbeeld Nederland.

Thuis

Het leven voor Spanjaarden kan zwaar zijn. Er heerst hoge werkloosheid en sommigen hebben meerdere banen nodig om financieel rond te kunnen komen. En het land is berucht om haar bureaucratie. Toch is het voor het eerst in haar leven dat Sarah zich committeert aan het leven elders, op één vaste plek. En hoewel ze soms het fietsen mist, voelt ze zich er vanaf dag één thuis. Als tip voor mensen die van plan zijn te emigreren naar Spanje geeft ze aan dat het essentieel is om de taal te spreken. “Spanje is een relatieland en taal is de belangrijkste brug.” Ten aanzien van de bureaucratie zegt ze: “Die verandert helaas niet snel. Het is slikken en ermee om leren gaan.” Een cultuurshock heeft ze niet ervaren. “Waar je ook gaat, we zijn allemaal gewoon mens en we delen meer dan dat we verschillen.”

Wilt u meer weten over La Casa y Fábrica deLuz of dit project ondersteunen? Meer informatie is te vinden op de Facebookpagina ‘La Casa y Fábrica de Luz’ of neem contact op via [email protected]

Dit artikel is geschreven door Jorien Denie – van den Bosch. Zij woont sinds 2015 met haar gezin (man en 3 kinderen) een half uur ten noorden van New York City. Ze werkt als GZ-psycholoog voor Aeffectivity therapy + coaching

www.aeffectivity.com / [email protected]

Over Redactie

Al sinds 1999 een gespecialiseerde uitgeverij in (auto)biografieën en uitgever van de magazines VertrekNL en Bommelglossy. Het complete fonds is via deze site te bekijken en rechtstreeks te bestellen.