“Nederlands op zaterdag”

Wonen in China en les krijgen op een internationale school? Julia (15), Kaj (12) en Paul (10) Timmerman maakten het mee. De drie zijn net weer terug in Nederland. In 2013 vertrokken ze samen met hun ouders Dieter en Maartje richting Shenzhen, een snelgroeiende stad vlak bij Hongkong. Hun vader werkte er voor Philips en hun moeder als psycholoog. Nu, terug in Nederland, gaan ze alle drie weer naar een Nederlandse school. Wel zo fijn dat ze in die vijf jaar in Azië gewoon Nederlandse lessen konden volgen via de Wereldschool. Maartje: “Ik zou iedereen de Wereldschool aanraden.”

De familie Timmerman wist dat ze voor vijf jaar in China zouden wonen. Julia: “We wisten dat we na een paar jaar terug naar Nederland zouden gaan, dan zouden we alles weer in het Nederlands hebben. Het was dus belangrijk om de taal bij te houden.” Julia, Kaj en Paul hadden zo’n drie uur per week Nederlandse les. Julia: “Meestal hadden we deze lessen op zaterdag want doordeweeks waren we druk met school en anderen activiteiten.” Paul vond het niet altijd even leuk om in het weekend ook nog voor school aan de slag te gaan: “Dan moest ik in mijn vrije tijd weer werk doen.” “Onze kinderen gingen in China overdag naar een internationale school en waren doordeweeks super druk. Ik vond het fijn dat we flexibel met de lessen via de Wereldschool om konden gaan. Het belangrijkste vonden wij dat de kinderen met Nederlands bezig waren. Hadden ze een keer een feestje of iets anders leuks of waren ze moe, dan sloegen we een zaterdag over. Dat was nooit een probleem”, vertelt moeder Maartje.

Internationaal onderwijs én Wereldschool

Julia vertelt: “De internationale school heeft een ander systeem dan de meeste Nederlandse scholen. In Nederland heb je meer toetsen, terwijl we in China veel meer opdrachten moesten doen om te laten zien dat we het onderwerp begrepen. Met geschiedenis moesten we eens aan het einde van een hoofdstuk een filmpje maken. Je onthoudt alles zo veel beter!” Ook lunchen deden ze op school. Kaj: “Ik bracht altijd lunch van thuis mee, maar veel kinderen eten een warme maaltijd op school. Na de lunch gingen we naar ‘recess’ (pauze, red.). Wij speelden meestal ‘cops and robbers’. Paul: “In de middag kregen we ‘specialties’ en hadden we verschillende teachers. Daar leerden we veel van, omdat ze heel goed in hun vak waren. Op woensdagmiddagen waren we niet vrij, maar we hadden wel veel vakantie!” Naast lessen op de internationale school waren de zaterdagen dus gereserveerd voor Nederlandse lessen via de Wereldschool. Het bleek een gouden combinatie. De twee broers genoten van de filmpjes waarmee de Wereldschoollessen steevast begonnen. Paul vond ook het leren van nieuwe Nederlandse woorden leuk. Julia heeft de lessen vooral als zeer afwisselend ervaren: “Ik vond het leuk dat we niet alleen opgaven kregen die je in je werkboek moest maken, maar ook werkstukken zoals een boekverslag.”

Nooit saai

“Leven in China was een heel speciale ervaring”, vertelt Julia. “Niet veel kinderen krijgen deze kans. Toen ik voor het eerst in Shenzhen kwam was ik best verbaasd over hoe modern de stad was. Er waren veel hoge gebouwen, iets wat je in Nederland niet ziet. In China en op de internationale school werd ik met veel culturen geconfronteerd, daardoor ben ik nu erg ruimdenkend. China was leuk maar ik miste wel de Nederlandse georganiseerde supermarkten met hagelslag en andere Nederlandse producten die in China niet verkrijgbaar waren.” Ook  Kaj vond het wonen in China leuk. Hij vond het vooral interessant om te zien hoe mensen uit een andere cultuur leven en hoe ze zich gedragen: “De Chinese mensen zijn heel relaxed. Dat vond ik fijn. In Nederland zijn de mensen veel sneller geïrriteerd. Verder vond ik dat Chinese mensen wat minder nette gewoontes hebben, in onze ogen: ze boeren en rochelen op straat.” Paul vond het vooral nooit saai in China. “We woonden in een erg grote stad waar veel te zien was, en zaten op een heel goede school, waar ik veel geleerd heb. De kinderen daar waren heel sociaal en respectvol. Ik had er veel vriendjes dichtbij wonen. Wat ik niet leuk vond, is dat mensen heel vaak met mij op de foto wilden.”

 

Meer info op: Tel. 0320-229927/06-10760220

www.wereldschool.nl

[email protected]

About Redactie

Al sinds 1999 een gespecialiseerde uitgeverij in (auto)biografieën en uitgever van de magazines VertrekNL en Bommelglossy. Het complete fonds is via deze site te bekijken en rechtstreeks te bestellen.