Mevrouw de aankoopmakelaar:”100% gespecialiseerd in aankoopbegeleiding op de Spaanse woningmarkt”

In 2008 begon Esther van Heteren haar makelaarskantoor. De eerste vestiging was in Den Haag, maar al snel volgden er meer. Intussen is Mevrouw de Aankoopmakelaar te vinden in Amsterdam, Rotterdam, Leiden, Breda, Tilburg en Zwolle. In 2017 kwam daar ook een vestiging in Barcelona bij. Dat ze nu ook mensen kan helpen met het vinden van een droomhuis in Spanje vindt Esther geweldig. Mevrouw de Aankoopmakelaar houdt namelijk van Spanje: “De liefde voor dit land zal altijd blijven bestaan.”

Het makelaarsvak is Esther van Heteren met de paplepel ingegoten. Haar vader begon, toen zij 8 jaar was, samen met haar oom een makelaarskantoor. De passie voor de makelaardij is op jonge leeftijd bij haar ontstaan: vanaf haar negentiende is Esther bij haar vader gaan werken. Esther: “Ik genoot ervan om aan de hand van hun wensen met klanten op zoek te gaan naar hun droomhuis.” De liefde bracht haar vervolgens naar Den Haag, waar ze snel een nieuwe uitdaging vond bij Nelisse op de nieuwbouw- en verhuurafdeling. Esther: “Dit bleek echter niet mijn ding. Ik besloot opnieuw te gaan solliciteren en kon aan de slag bij Stephane van Seventer. Hij wilde nieuwbouwprojecten in Spanje gaan verkopen, maar vond het avontuur toch te groot. Zo stond ik na drie weken alweer op straat”, lacht Esther.

Mevrouw de Aankoopmakelaar en Spanje

Gelukkig is het goed gekomen. Na een jaar te hebben gewerkt als Makelaar Verkoop en Aankoop in Alphen aan den Rijn besluit Esther de uitdaging aan te gaan en voor zichzelf te beginnen: “Mijn ervaring is dat kopers vaak behoefte hebben aan begeleiding. Ik kreeg in het verleden veel kopers tegenover me die met vragen zaten die ik niet goed kon beantwoorden aangezien ik toen ook nog verkopend makelaar was. Toen ik voor mijzelf begon wilde ik onafhankelijk zijn en mij puur richten op het begeleiden van kopers, en ik ben een vrouw: zo is Mevrouw de Aankoopmakelaar op 1 september 2008 geboren. De link met Spanje ontstond iets later. Ik hou van het land en ga er vaak heen tijdens mijn vakanties. Toen ik erachter kwam dat mensen een advocaat inschakelden bij het kopen van een huis vond ik dat maar gek. Waarom geen makelaar? Maar in Spanje werkt het aankopen van een huis anders dan in Nederland. Duidelijke gegevens, bijvoorbeeld wie aan welke kant staat, ontbreken in de Spaanse makelaardij.”

Goede combinatie

Esther: “Tijdens een vakantie, vier jaar geleden, besloot ik actie te ondernemen en kwam ik in contact met een Nederlandse makelaar in Spanje. Helaas pasten we niet bij elkaar. Mijn doel, het ultieme droomhuis aankopen voor mijn klanten, matchte niet met zijn doelen. Gelukkig ontmoette ik via via Elles Hooft van Huysduynen. Ze woont sinds 2014 met haar familie in Barcelona en is als makelaar actief in Spanje. Wij zijn een goede combinatie samen. Ik in Nederland en zij in Spanje.”

Full service begeleiding van de koper

“Wij dienen enkel de aankopende partij, er is dus geen sprake van belangenverstrengeling. Het is duidelijk wie wij zijn en wat wij doen”, legt Esther uit. “Bij een bezichtiging van een woning gaat mijn collega Elles mee. Ze spreekt de Spaanse taal, leest alle stukken en gaat ook mee naar de notaris. Het inschakelen van een advocaat is niet langer nodig. Wij bieden klanten die in Spanje een woning willen aanschaffen een full service begeleiding. En hebben ons voor honderd procent gespecialiseerd in aankoopbegeleiding op de Spaanse woningmarkt. Of de klant nu op zoek is naar een woning voor eigen gebruik, voor de verhuur of als belegging, dat maakt niet uit.”

Belangrijke verschillen

“In grote lijnen is het kopen van een huis in Spanje gelijk aan het kopen van een huis in Nederland. Er zijn echter ook een paar belangrijke verschillen…”, aldus Elles. “Je weet in Spanje niet altijd wie de originele verkoopmakelaar is, het uitvoeren van een bouwkundige keuring is niet altijd standaard en je doet hier al een aanbetaling bij de aankoop van een huis. Dat laatste punt is echt anders dan in Nederland, daar moet je wel rekening mee houden. Verder liggen de kosten koper in Spanje veel hoger dan in Nederland en kun je hier maar voor maximaal zeventig procent een hypotheek krijgen.”

Geen Funda

Een ander groot verschil is de manier waarop mensen te werk gaan bij het kopen van een huis in Spanje. Esther: “We zien vaak dat mensen één of twee keer overkomen vanuit Nederland en dan zo veel mogelijk woningen willen zien. Dit lukt niet altijd. Helaas bestaat er in Spanje niet zoiets als Funda, de website die wij in Nederland kennen. Het is onmogelijk om verkoopprijzen te vinden van woningen die eerder verkocht zijn dus het inschakelen van een aankoopmakelaar die de markt goed kent is waardevol. Een aankoopmakelaar kan goed adviseren over de waarde van een huis en of je er uiteindelijk niet te veel voor betaalt.”

 

Tips bij het kopen van een huis in Spanje

Esther wil potentiële Spanjegangers de volgende tips meegeven:

  • “Ga niet zomaar op eigen houtje bij een huis kijken. U spreekt de taal niet en de kans is groot dat u verleid wordt zonder te weten of alles wel echt in orde is. Spaanse woningen worden bovendien anders gebouwd dan Nederlandse, het is daarom handig als er iemand met verstand van zaken mee gaat.”
  • “Laat u niet gek maken door de verkopende makelaar, die wellicht een geweldig project of prachtige woning aan u laat zien: de haken en ogen vertellen ze er vaak niet bij.”
  • “In Spanje gelden andere regels dan wij in Nederland gewend zijn bij bouwen of verbouwen. Zo kan het zijn dat u in Spanje iets koopt wat niet gebouwd had mogen worden. Een aankoopmakelaar let hier op.”
  • “Let ook op de bestemming van het huis. Mag datgene wat u voor ogen hebt met het pand? Of zult u opnieuw vergunningen moeten aanvragen?”
  • “Laat de Nederlandse bouwstijl los. Een balkon op het zuiden vinden wij in Nederland heerlijk. In Spanje, waar het goed warm kan worden, is het opeens minder handig.”
  • “Mocht u naar Spanje willen emigreren, onthoudt dan dat het niet heel makkelijk is om met de Spaanse bevolking in contact te komen.”

 

Wanneer Mevrouw de Aankoopmakelaar inschakelen?

Esther en Elles begeleiden de koper op verschillende manieren:

  • U hebt al een huis op het oog en schakelt ons in om de aankoop te begeleiden.
  • U wilt zelf zoeken naar een huis en schakelt ons in als u zelf wat gevonden hebt. Wij begeleiden dan alleen de aankoop.
  • Of u geeft ons een zoekopdracht: wij vinden uw droomhuis voor u en daarna begeleiden wij u in de aankoop.

 

Meer informatie:

Mevrouw de Aankoopmakelaar is VBO-lid en heeft diverse vestigingen in Nederland en één in Spanje.

Neem contact op voor een vrijblijvend adviesgesprek: Tel: 070-4158447

[email protected]

www.mevrouwdeaankoopmakelaar.nl