Voorkom verrassingen bij verzekeren in Spanje

Orange Insurances is al zestien jaar dé verzekeraar voor Nederlanders en Belgen in Spanje. Toen oprichtster Barbara de Swaan zelf naar Barcelona emigreerde, startte ze met haar blog over haar eigen ervaringen. Ze kreeg veel vragen over verzekeringen, daarmee was het idee voor Orange Insurances geboren. Barbara: “We verzekeren mensen door heel Spanje, van Alicante tot Madrid en van Barcelona tot de Canarische Eilanden, onze klanten zitten overal.”

 

We werken met een team van vrouwen, erg efficiënt en leuk. Onze klanten kunnen we het best bedienen via telefoon, Skype of e-mail. Soms reizen we naar de klant toe. We hebben jarenlange ervaring in het begeleiden van Nederlanders en Belgen die naar Spanje willen emigreren, net geëmigreerd zijn, of hier een vakantiehuis hebben. We zijn internationaal georiënteerd en spreken naast Nederlands ook Duits, Engels en Spaans. En het belangrijkste: we vinden ons werk leuk en doen het met veel plezier”, vertelt Barbara. “Klanten stellen onze persoonlijke benadering erg op prijs. We leren ze écht kennen en leven met ze mee.”

Spaanse levensstijl

Zelf woont Barbara alweer negentien jaar in Spanje. Het land oefende altijd al een grote aantrekkingskracht op haar uit. “Het is een fantastisch land om te wonen, maar het is natuurlijk niet alleen maar zonneschijn. Hier moet ook gewerkt worden om brood op de plank te krijgen. Ik hou van het mooie weer, het lekkere eten en de taal. De Spaanse levensstijl past mij goed. Voor mijn gevoel staat iedereen hier veel dichter bij elkaar, er is meer fysiek contact.” De Spaanse mentaliteit is wel anders dan de Nederlandse. Veel Spanjaarden rijden bijvoorbeeld onverzekerd rond in hun auto. Barbara: “Helaas gebeurt het vaak dat Spaanse bestuurders niet verzekerd zijn. Als je zelf dan enkel WA-verzekerd bent, kun je bij een ongeval niets verhalen. Daarom adviseer ik mensen meestal om zich All-risk te verzekeren, ook als hun auto iets ouder is.”

Groot risico

Barbara: “Voorkom ook dat je verkeerd verzekerd bent. Verzekeren en zaken als je vermogen, gezondheid en rechten en plichten in Spanje zijn belangrijk. Het is niet direct nodig om vloeiend Spaans te spreken, maar een basisniveau is erg praktisch. Bij ons ontvangt de klant de verzekeringspolis in het Nederlands, wel zo makkelijk. Mocht het nodigzijn dan kun je alles nalezen in je eigen taal.” Als u toch verkeerd verzekerd blijkt, kan dit volgens Barbara een groot financieel risico met zich meebrengen. “Ik ken verhalen van mensen die een illegaal gebouwde woning hadden gekocht. Ze moesten het huis helaas afbreken. Ook hebben we hier vanwege de klimaatveranderingen vaker te maken met hevige branden en grote overstromingen. Als je je huis en inboedel kwijtraakt als gevolg van een brand en niet of niet goed verzekerd bent, dan ben je écht alles kwijt.”

Verzekeringscheck

“Er worden in Spanje vaak verzekeringen met de verkeerde dekkingen afgesloten, met name door banken. Hier kom je vaak pas achter wanneer je een keer een claim moet doen. Wat nu als je woning aangegeven staat met als ligging in een urbanisatie, terwijl je ergens afgelegen in de campo woont? Of als er staat dat de woning uit een heel ander bouwjaar is? In die situaties krijgt de klant niets of veel minder uitgekeerd van de verzekeraar. Jarenlang voor niets premie betaald!” Als u verkeerd verzekerd blijkt te zijn, kan Orange Insurances u helpen. Barbara legt uit: “We doen in dat geval een gratis verzekeringscheck en zoeken voor de klant uit hoe alles precies zit. Vervolgens kunnen wij helpen bij het opzeggen van de oude verzekering, dit moet vaak in het Spaans. De klant moet de opzegging zelf doen, maar wij ondersteunen bij het opstellen van de juiste Spaanse tekst en informeren over de opzegtermijnen.”

Specialist in verzekeren

Barbara wil mensen op het hart drukken hun verzekeringen niet via een bank af te sluiten. “Banken weten alles over sparen en leningen, maar verkopen enkel en alleen verzekeringen om aan hun maandelijkse target te komen. Wanneer het erop aankomt hebben ze weinig verstand van verzekeringen en de klant eindigt dan vaak met een incorrecte polis. Orange Insurances is 100% gespecialiseerd in verzekeringen. Wij nemen uitgebreid de tijd om alles in kaart te brengen en uit te zoeken. Bij ons kom je niet voor verrassingen te staan.” Een ander groot voordeel is de taal. Barbara: “Zelfs al ken je een beetje Spaans, het blijft lastig om je te redden met de ingewikkelde juridische taal binnen de verzekeringswereld. Wij spreken meerdere talen en bieden de meeste polissen in het Nederlands aan. Vrijwel iedereen maakt hier dan ook gebruik van. Klanten komen speciaal vanwege het gemak en het vertrouwen bij ons. Ik heb zelf ook het hele emigratieproces doorlopen, en dat schept toch een beetje een band. Plus we werken samen met gerenommeerde verzekeringsbedrijven zoals het Nederlandse ACHMEA en het Spaanse Caser Seguros.”

Particulier en zakelijk

Gaat u emigreren naar Spanje of hebt u zojuist de stap gezet? Bij Orange Insurances kunt u terecht voor alle soorten verzekeringen, zowel particulier als zakelijk. Van een opstaldekking of een particuliere zorgverzekering tot een auto- of uitvaartverzekering, en zelfs voor een Spaans pensioenplan. Barbara: “We hebben onder onze klanten veel Nederlanders die ondernemen in Spanje. Zij hebben vaak een autoverzekering, een woonhuisverzekering en een particuliere zorgverzekering. Begin je een B&B, dan woon én werk je onder één dak en gaat het met verzekeringen ook weer anders. Hebt u specifieke vragen, neem dan vooral contact op. We helpen u er graag bij!”

Tips van Barbara de Swaan:

– “Als u gaat emigreren vervalt de noclaim-korting bij uw autoverzekering. Orange Insurances kan regelen dat u bij het afsluiten van uw Spaanse autoverzekering een maximale korting krijgt.”

– “Let erop dat het Spaanse zorgverzekeringssysteem verschilt met het Nederlandse. In Spanje geldt nog het onderscheid tussen particulier en ziekenfonds. U bent automatisch via het ziekenfonds verzekerd als u in Spanje sociale lasten afdraagt. Een particuliere verzekering dient u zelf af te sluiten.”

– “Vertrekt u naar Spanje om er van uw pensioen te gaan genieten? Voor ouderen vanaf 69 jaar is het lastiger om een particuliere verzekering af te sluiten. Houd hier rekening mee. Ziekenfondsverzekeringen via de Spaanse overheid zijn erg basic en eenvoudig. Bovendien kunt u hiermee enkel terecht in publieke ziekenhuizen. Hier is vaak sprake van zeer lange wachttijden.”

Meer info op:

www.orangeinsurances.com

of neem contact op met Barbara de Swaan:

telefoon: +34 616490061

of e-mail: [email protected]

 

Over Redactie

Al sinds 1999 een gespecialiseerde uitgeverij in (auto)biografieën en uitgever van de magazines VertrekNL en Bommelglossy. Het complete fonds is via deze site te bekijken en rechtstreeks te bestellen.