“Laat u betoveren door Bonaire”

Wie wil er nu niet wonen in de zonnigste gemeente van Nederland? Zoekt u een appartement, huur- of koopwoning of juist een bedrijfspand? Bij Harbourtown Real Estate bent u aan het juiste adres. Het kantoor bestaat al sinds 1989, en is daarmee het langst bestaande makelaarskantoor op Bonaire. Manager Renée van Nes: “Vooral het geven van goede begeleiding vinden we belangrijk. Onze klanten kunnen op ons bouwen. Wij zijn ze graag van dienst!”

“De service bij ons gaat verder”, vertelt Renée. “In het verlenen van voor- en nazorg zijn we de beste van Bonaire. We drukken onze klanten op het hart bij ons terug te komen mocht er zich iets voordoen, ook gerust na een paar jaar. Het draait niet alleen om het kopen van een huis. We werken met een same day reply policy en zijn goed bereikbaar. Hier staan we voor. We spreken vloeiend Engels, Spaans, Duits en natuurlijk Papiamentu, want ook met de lokale markt werken we graag.”

Allround kantoor

Harbourtown Real Estate is een allround makelaarskantoor. Naast de verkoop van woningen, appartementen, bouwkavels en commerciële bedrijfspanden verzorgt Harbourtown ook de verhuur en het beheer van uw woning in het geval u zelf een periode niet aanwezig kunt zijn. En zoekt u een vakantiewoning voor een onvergetelijk verblijf op Bonaire; ook daarbij is Harbourtown Real Estate u graag van dienst! Renée: “We helpen onze cliënten zo volledig mogelijk. We verstrekken zeer gedetailleerde informatie en controleren alles nauwkeurig. Koopt een cliënt bijvoorbeeld via ons een stuk grond, dan checken we het bestemmingsplan zodat cliënten op voorhand weten of zij hun plannen op de door hun gekozen locatie ook daadwerkelijk kunnen realiseren. “We geven graag advies over de prijs van een object en zorgen ervoor dat mensen precies weten waar ze op moeten letten. Neem bijvoorbeeld erfpacht. Het kan op Bonaire voorkomen dat mensen een stuk grond kopen waar erfpacht op rust. Zorg er in dat geval voor dat er íets op gebouwd is, al is het maar een klein schuurtje van minimaal 9 m2, wind en waterdicht. Als er niets op de grond staat, mag de notaris het niet overdragen en hebt u iets gekocht dat niet op uw naam gezet kan worden. Uiteraard zijn dit zaken waar wij onze cliënten op wijzen zodat ze voorkomen kunnen worden.”

Renée adviseert om bij de aankoop van een huis of appartement altijd een technische inspectie aan te vragen. “Zo komt u achteraf niet voor rare verrassingen te staan, en dat is wel zo fijn.” Het regelen van een financiering voor de aankoop van uw onroerend goed is een tijdrovend proces en de hypotheekrente is op Bonaire hoger dan in Nederland. Leg daarom heel tijdig contact met een bank en bespreek wat er financieel haalbaar is, uiteraard bij meerdere banken omdat voorwaarden en tarieven verschillen waarmee u bij de ene bank duurder uit bent als bij de andere.

Witwassen

“Als u een huis wilt kopen op Bonaire dan is het proces vergelijkbaar met het Nederlandse systeem. Ook hier wordt gebruikgemaakt van de diensten van een notaris en een derdengeldenrekening. Daarnaast hebben we op Bonaire de plicht om de herkomst na te vragen van de middelen waarmee de kopers het huis wensen te financieren. Dit is conform de Wet ter voorkoming van Witwassen en Financieren van Terrorisme BES. Hierop krijgen we regelmatig controles. Contante transacties zijn daarom niet mogelijk”, aldus Renée.

Toeristische sector

Verder zijn er nog meer zaken waar u op kunt letten bij het zoeken van een woning op Bonaire. Het hangt er volgens Renée maar net van af wat uw plannen zijn met de aankoop: “Wilt u iets aankopen voor de verhuur dan is het handig als er een zwembad bij het pand beschikbaar is. Ook liggen huizen hier vaak aan onverharde wegen: als u iets in de toeristische sector wilt beginnen is een verharde weg wel zo prettig. Deze sector is erg groot, dus zorg ervoor dat u opvalt met uw accommodatie, dat u iets bijzonders in huis hebt. Wanneer men op Bonaire iets zou willen aankopen voor de verhuur, dan kan een appartement ook heel interessant zijn. Verhuu bij een appartementencomplex gaat soms viaeen zogenaamde huurpool. U hebt er zelf dan geen omkijken naar: het onderhoud van het gebouw, de tuin, het zwembad en de gemeenschappelijke ruimtes wordt geregeld via de VvE. Mocht u liever geen appartement willen maar een huis, dan kunnen wij van Harbourtown Real Estate dit alles ook voor u verzorgen. Verhuur en beheer lopen dan via ons.”

Tot slot wil Renée meegeven dat het prachtig is om op Bonaire te wonen. “De economie trekt aan en het is een mooie uitvalshoek in deze regio. We zitten overal dichtbij én buiten de orkaanzone, daarom wordt er vaak specifiek voor dit eiland gekozen in het Caribisch gebied. De uiterst gastvrije en vriendelijke bevolking spelen natuurlijk ook een rol. Ontdek het eiland en laat u betoveren door de wonderschone natuur, unieke duiklocaties en het heldere turquoise water. Wij van Harbourtown Real Estate heten u graag welkom op Bonaire ofwel… Bon Bini na Boneiru!

Voor een actueel aanbod kunt u terecht op http://www.harbourtownbonaire.nl/nl/index.htm