Leven op het topje van de Monchique in de Portugese Algarve

Annelies en Eus vertrokken elf jaar geleden richting Portugal, naar Monchique om precies te zijn. Ook wel de “Tuin van de Algarve” genoemd. Ze startten er een succesvolle B&B, die ze nu te koop aanbieden. “Het uitzicht is hier adembenemend. Als je op de parkeerplaats uit de auto stapt zie je dat het in het echt nog mooier is. Zodra gasten de tuin inlopen horen we vaak: ‘Wow! Dit is bijzonder’, of ‘Net een levend schilderij, wat een ruimte!’ en ‘Hier kan ik mijn hele vakantie naar blijven staren.’” Beiden hebben nog een andere droom waar te maken en ze willen graag net iets dichter bij de kust wonen. Samen met Ron en Hermy van makelaar Bright Homes Algarve stellen ze
graag deze unieke villa aan u voor: Casa Rosa Branca, oftewel Het Huis van de Witte Roos.

Ron: “Verguld waren we met de vraag van Annelies en Eus of we hun B&B zouden willen verkopen. Wij houden van de Monchique, we gaan er zelf graag in het weekend graag wandelen. We hadden niet gedacht dat hun succesvolle B&B te koop zou worden aangeboden – en vinden natuurlijk dat niemand de villa beter kan verkopen dan wij. Al jaren is Bright Homes Algarve de B&B-makelaar in de Algarve en ook op de Monchique zijn wij een succesvolle makelaar.” Hermy is al sinds 2004 werkzaam als makelaar in de Algarve. Drie jaar geleden besloot ze om samen met Ron de makelaardij verder te internationaliseren en inmiddels is er een team van zes personen om mensen uit alle hoeken van Europa in hun eigen taal te kunnen ondersteunen. Ze werken vanuit het authentieke vissersdorpje Ferragudo aan de kust van de Algarve en zoeken in een breed gebied iets passends voor elke klant. Hermy: “Onze missie is dat we mensen hier gelukkig willen maken. En dan moet alles kloppen bij een aankoop.”

Juiste voorlichting en eerlijke informatie

Ron vervolgt: “We helpen onze klanten kopen. En hebben het leukste beroep dat je je maar kunt wensen. We gaan in gesprek met mensen, vinden uit wat belangrijk voor ze is, in welke perioden van het jaar ze verwachten hier te verblijven en hoe ze de woning willen gaan gebruiken. We denken mee in de belangen van de klant en helpen hen om de juiste keuzes te maken. Vervolgens laten we zien waar de stranden zijn, welke restaurants er zijn, waar je mensen gaat ontmoeten en waar je je boodschappen kunt halen.”
Hermy: “De mensen die hier een huis willen kopen hebben recht op de juiste voorlichting en eerlijke informatie. Wij laten het er niet op aankomen dat een advocaat dat voor je gaat uitzoeken als je keuze is gemaakt, maar checken al vooraf of alle documentatie klopt, zodat je zelden voor verrassingen komt te staan.” Ron: “Wij kennen alle huizen die we in onze boeken opnemen en onderzoeken altijd de documenten. We werken ook samen met collega´s die ons die zekerheden bieden om het juiste onroerend goed voor onze klanten te vinden. Want kopen moet leuk zijn, een feestelijke ervaring!”
onroerend goed

Casa Rosa Branca

Terug naar het mooie plekje dat centraal staat in dit artikel. Hermy en Ron bekennen: “Eigenlijk zijn we zelf een beetje verliefd op Serra de Monchique, de bergketen die de Algarve scheidt van de bovenliggende provincie, de Alentejo. De berg heeft een rijkdom aan water, waardoor je er de mooiste natuur en zeer vruchtbare grond aantreft. Vooral de zuidhelling van de berg biedt ook nog eens de meest prachtige vergezichten. In het bijzonder bij Casa Rosa Branca waan je je op het topje van de wereld. Een indrukwekkender uitzicht is niet eenvoudig te vinden.” Zelfs de burgemeester van Monchique is hier een veel geziene gast. Voor officiële ontvangsten van belangrijke mensen arrangeert hij vaak een stukje tuin als “de perfecte omlijsting van het Monchique-gevoel”, aldus Ron en Hermy.

“Dit landgoed kunnen we natuurlijk ook als een fantastische villa verkopen”, vertelt Ron. “Het is toch ongelooflijk dat je dit uitzicht gewoon kunt kopen. Met een prachtig ingericht grondstuk van 5000 m2 zit je hier 100% privé. Er zijn overal zithoeken en terrassen, er is een jacuzzi onder de meest indrukwekkende sterrenhemel en de geuren op de Monchique met onder meer de eucalyptus kunnen je bedwelmen. Je kunt hier vorstelijk wonen en familie en vrienden riant ontvangen, samen eten aan lange tafels en het hele jaar genieten van het steeds opnieuw verrassende uitzicht.” Hermy vult aan: “De meeste mensen die zich oriënteren op een B&B zoeken vaak in een bescheidener prijsklasse en willen dan zelf de goodwill opbouwen. Hier heb je het voordeel dat je ook zekerheden koopt. Deze plek laat mensen niet los. Veel mensen komen er elk jaar weer terug. De inkomsten zijn goed en stellen je in staat om een paar maanden hard te werken en een paar maanden heerlijk rustig aan te doen. De water- en energievoorziening zijn efficiënt geregeld en de tuin is perfect aangelegd en onderhouden. Kortom, je stapt in een gespreid bedje. Alle licenties zijn aanwezig en er zijn geen valkuilen meer. Deze plek geeft de mogelijkheden en vooral de inspiratie om hier een eigen B&B neer te zetten met een unieke gastvriendelijkheid. Deze plek verliest nooit zijn waarde.”

 

Meer dan een B&B

“Elf jaar geleden ging bij Annelies en mij het roer om”, vertelt Eus. “Ik had een eigen praktijk in coaching en massage en werkte bij Justitie als therapeut. Ik gaf bijvoorbeeld trainingen aan delinquenten in de Koepelgevangenis in Haarlem.” Annelies kende een afwisselende loopbaan als gids, reisleidster en purser bij KLM. Daarnaast runde ze een eigen bedrijf in coaching en training. Eus: “Tijdens een van haar cursussen kwamen we elkaar tegen.” Annelies: “Het was als een bliksemflits, coup de foudre. Niet vermoedend dat wij daarna in TGV-sneltreinvaart binnen negen maanden getrouwd, geëmigreerd en naast echtgenoten ook zakenpartners zouden zijn. Pas zes weken hadden wij verkering toen we voor het eerst deze paradijselijke plek on top of the Algarve met uitzicht op de Atlantische Oceaan binnenliepen. Het was liefde op het eerste gezicht. Een mooiere plek had ik tijdens mijn wereldreizen nog niet gezien. De aankoop van deze plek bleek een gouden greep, want het huis en de ruime tuin bleken bijzonder geschikt om er een B&B van te maken. Vanaf het begin merkte ik dat ik mijn werkervaring hier kwijt kon in een perfecte combinatie van gastvrouw, gids, reisleidster, coach en trainer. Op 28 maart 2007 vestigden wij ons op het nieuwe woon- en werkadres. En al snel raakten we behoorlijk volgeboekt. Na het eerste seizoen voelden wij dat Casa Rosa Branca niet alleen een B&B is, maar a way of life, die wij graag delen met onze gasten.”

“Gasten voelen zich hier thuis”, vertelt Annelies verder: “We vinden het belangrijk dat elke gast zich welkom en vrij voelt, en vakantie kan vieren zonder zich aan te hoeven sluiten bij activiteiten die wij organiseren. Regelmatig ontmoeten wij gasten die een week bij ons plannen inclusief wandelcoaching, een massage of een consult. Sommigen staan voor een grote beslissing in hun leven of willen inzicht krijgen in hun verdere levensloop. Iedere gast haalt eruit wat hij of zij nodig heeft. En de ligging van de casa is erg strategisch: dicht bij het authentieke stadje Monchique. Het is net iets meer dan een halfuur rijden naar de Portugese zuidkust met de indrukwekkende rotsformaties, en een halfuur naar de Costa Vicentina, de westelijke kust met verlaten stranden en ruige kliffen.” Eus: “Voor ondernemers is dit een prachtige plek met een magische view en uitstraling. De potentie om er opnieuw een goedlopende B&B van te maken is er zeker. Niet voor niets zijn wij voor de derde keer door Zoover (een Nederlandse website die beoordelingen over vakantiebestemmingen verzamelt en deelt, red.) uitgeroepen tot beste B&B van Portugal. Het is een oase van rust voor gasten die willen onthaasten en ontstressen. Maar Casa Rosa Branca is ook als villa interessant voor mensen met een grote familie of vriendenkring. Er is een goede mogelijkheid om de locatie als vakantievilla met hoog rendement te verhuren, helemaal nu de populariteit van Portugal de laatste jaren alleen maar toeneemt. Weinig criminaliteit, schone lucht en betrouwbare inwoners: Portugal is nummer drie op de lijst van veilige landen!”

 

Nieuw avontuur

Annelies en Eus hebben een gezamenlijke droom, namelijk om te wonen op loopafstand van de zee of oceaan. Annelies: “Dat verlangen werd steeds groter. Ook gezien onze leeftijd kijken wij uit naar een kleinschaliger opzet. Dus meer intimiteit en verbinding, natuurlijk altijd vanuit vrijheid. En dat is de reden dat wij hebben besloten deze paradijselijke plek in de verkoop te zetten. Om daarna onze nieuwe accommodatie te vinden op een nog onbedorven plek aan de zuidkust.”
onroerend goed

Meer info op: www.brighthomesalgarve.com(referentie 1488B) en www.theartofjoy.nl

Over Redactie

Al sinds 1999 een gespecialiseerde uitgeverij in (auto)biografieën en uitgever van de magazines VertrekNL en Bommelglossy. Het complete fonds is via deze site te bekijken en rechtstreeks te bestellen.