Het leven is nog beter in het Portugees

Portugal is een prachtig land om te wonen, maar de taal is voor veel Nederlanders een struikelblok. Dat herkent de Portugese Luisa Mendes. Zij geeft trainingen in de Portugese taal bij Language Institute Regina Coeli, het taleninstituut dat ook wel bekendstaat als ‘De Nonnen van Vught’. Het merendeel van haar cursisten heeft een tweede huis in Portugal. Maar ze geeft in Vught ook les aan mensen die om zakelijke redenen Portugees willen leren spreken, waarbij ook kennis over de interculturele verschilllen tussen Nederland en Portugal aan bod komt. Ook heeft een deel van de cursisten Mozambique of Brazilië als reisdoel – het Portugees staat op nummer vijf in de lijst met meest gesproken talen wereldwijd. Niet verkeerd dus om energie in deze taal te steken!

“Het is prettig als je Portugees kunt spreken als je in Portugal woont, ook al ben je er maar een deel van het jaar. De Portugezen zijn een heel sociaal volk en het spreken van de taal helpt om te integreren. Over het algemeen spreken de mensen in Portugal redelijk goed Engels, maar dat kan verschillen per regio en per generatie. En daarnaast hebben mensen niet altijd zin om Engels te praten. Veel van onze cursisten hebben al even in Portugal gewoond en hebben ontdekt dat het leven in Portugal nog beter is als je Portugees spreekt.”

Binnensmonds

Voor een Nederlander is het Portugees een moeilijke taal om te leren, met name als het gaat om de uitspraak. Luisa: “Dat komt doordat Portugezen binnensmonds en meer nasaal praten. We verbinden woorden met elkaar en praten snel. Maar alle begin is moeilijk en na een taaltraining van een aantal dagen kun je al best veel.”

Bij het leren van de Portugese taal heb je een voordeel als je Spaans spreekt. Daardoor kun je een Portugese tekst al vrij snel lezen. Luisa: “Alleen de uitspraak van die tekst verschilt enorm, waardoor het een volledig andere taal lijkt.”

Spontaniteit

Het leven in Portugal kenmerkt zich volgens haar door spontaniteit: “We plannen onze afspraken niet ver van tevoren zoals in Nederland. Vooral in de winter blijven Nederlanders binnen, de Portugezen gaan ook dan naar buiten. Ons sociale leven speelt zich vooral buitenshuis af. We gaan meerdere malen per week uit eten, naar de bioscoop of koffiedrinken in een cafeetje.”

Vertrouwen opbouwen

Gaat u niet alleen in Portugal wonen maar ook werken, dan krijgt u te maken met een bedrijfscultuur die anders is dan de Nederlandse. “Relaties en het opbouwen van vertrouwen zijn belangrijker dan hiërarchie in veel Portugese bedrijven. Zorg er dus voor dat je een goede band opbouwt met je collega’s. Een ander verschil is dat functies niet zo duidelijk gescheiden zijn: je kunt een eigen invulling geven aan je functie, natuurlijk wel binnen bepaalde kaders.”

Het Portugese bedrijfsleven groeit sterk. Vooral in de crisis zijn er veel start-ups opgericht. Daarnaast bloeien ook de traditioneel sterke sectoren weer: papier, kleding, auto’s, glas en natuurlijk het toerisme. “Maar,” vertelt Luisa, “de grootste schat van Portugal zijn de Portugezen zelf. Wil je hun vertrouwen winnen en toegang krijgen tot de ‘rijkdommen’ van Portugal, leer dan hun taal spreken.”

 

Een korte kennismaking

met de Portugese taal

Sim………………………………………………..Ja

Não……………………………………………….Nee

Bom dia………………………………….Goedemorgen

Boa tarde………………………………Goedemiddag

Boa noite………………………………Goedenavond

Olá!……………………………………………….Hallo/Hoi

Adeus!……………………………………….Dag

Até à próxima!……………..Tot ziens!

Como vais?…………………………Hoe gaat het?

(informeel)

Como vai?……………………………Hoe gaat het?

(formeel)

Tudo bem?………………………….Alles goed?

Obrigado/a………………………..Dank je/u wel

(indien een vrouw

bedankt, zegt zij

obrigada)

Muito obrigado/a…….Hartelijk dank

De nada………………………………….Het is niets

(reactie als iemand

u bedankt)

Por favor………………………………..Alstublieft

Não entendo……………………Ik begrijp het niet

Desculpe………………………………..Sorry

Até que enfim!………………Eindelijk!

Que demora!……………………Wat duurt het lang!

Não me diga!…………………..Nee, echt waar?

Tanto faz!……………………………..Het maakt niet uit!

Não faz mal!……………………Het geeft niet!

É demais!………………………………Te gek/leuk/erg!

Que pena!…………………………….Wat jammer!

Espero!……………………………………..Ik hoop het

Talvez!………………………………………Misschien

Nem tanto!………………………..Niet overdrijven!

(Es)pera aí!………………………….Wacht eens even!

(Es)tá bem!………………………….OK

Giro!…………………………………………….Leuk!

Sei lá!………………………………………….Ik weet het niet!

Esquece!………………………………….Vergeet het maar!

Nem pensar!…………………….Absoluut niet!

 

Meer info op: www.reginacoeli.nl

Over Redactie

Al sinds 1999 een gespecialiseerde uitgeverij in (auto)biografieën en uitgever van de magazines VertrekNL en Bommelglossy. Het complete fonds is via deze site te bekijken en rechtstreeks te bestellen.