B&B in Frankrijk in het teken van rust en ruimte

In de VertrekNL zomeruitgave maakt u kennis met Gabrielle Sparreboom en Marco Groothoff, die sinds 2010 Chambres et Table d’Hôtes Maison Salvard beheren. Het maison ligt op de grens van de Loire en Bourgogne en na een grondige renovatie staat het huis er weer statig bij. Maison Salvard mag zich verheugen in een rijke geschiedenis, waarvan steeds meer bekend wordt. Maison Salvard is in handen geweest van een baron, van de kunstenaar Emanuel de la Villeon – wiens impressionistisch werk vergelijkbaar is met het werk van Monet – en van de Belgische familie Hansenne. Nog een belangrijke bron van vele herinneringen rond het huis is François, een 84-jarige Spanjaard die klusjesman is geweest op Salvard. Het huis herbergt vijf luxe gastenkamers met eigen sanitair. De kamers zijn vernoemd naar plaatsen uit de streek – die een bezoek waard zijn! – elk met een eigen ambiance. Daarnaast biedt het maison de gasten een salon met sfeervolle kachel en een gezellige ontbijtruimte. Buiten vinden we diverse terrassen, tuinen en loungeplekken. Op het terrein bevindt zich ook nog een eenvoudige boerencamping met vijf plekken.   “Het prettige van het leven in Frankrijk is dat niets hoeft”, zegt Gabrielle. “Afhankelijk van het weer bepalen we onze dagindeling en ons ritme. Het maison is zes maanden per jaar open; van april tot en met september. In die periode gaat alle aandacht uit naar onze gasten en naar het onderhoud van het huis, het park en de tuinen.” Van oktober tot april sluit Maison Salvard haar deuren. Marco: “In dit gebied is buiten het hoogseizoen nauwelijks toerisme. Ons huis wordt verwarmd door middel van houtkachels; het is niet rendabel om voor die éne toerist die buiten het seizoen wil komen logeren de kachel te stoken. Bovendien is het in de wintermaanden tijd voor ons om weer op te laden. De periode dat we open zijn is boeiend, maar ook zeer intensief; we willen er in april weer enthousiast tegenaan kunnen gaan.” Tijd voor een middagdutje Marco’s dag begint met het voorbereiden van het ontbijt, inclusief het halen van baquettes en croissants bij de boulangerie, ook voor de campinggasten. “Dat doe ik dagelijks en met een glimlach op mijn gezicht met mijn unieke Citroën DS Cabriolet uit 1963. Verder is er het afscheid van de vertrekkende gasten en de schoonmaak van de kamers.” Gabrielle: “De kamers doen we samen. Ik haal de boodschappen en begin op de vier dagen per week dat we koken al vroeg met de mis-en-place van het diner.” Tussen de middag doet Marco vaak een dutje. “Het is tenslotte wel Frankrijk”, zegt hij lachend. “Zonder gekheid: een middagdutje is soms hard nodig; het kan zomaar middernacht worden en om 7 uur gaat de wekker.” ‘Het grote niets’ Gasten van diverse nationaliteiten weten de weg naar de B&B van Marco en Gabrielle te vinden, maar de nadruk ligt toch wel op de Nederlandse toeristen. Gabrielle: “Ongeveer zeventig procent van onze gasten heeft de Nederlandse nationaliteit, maar we zien ook veel Fransen en Belgen. Soms zijn zij op doorreis maar meestal hebben we gasten die langer blijven, om te relaxen en deze streek te verkennen.” De omgeving heeft dan ook veel te bieden. Een bezoek aan de vele wijnhuizen van de beroemde wijngebieden van Sancerre, Chablis en Pouilly-Fumé is een echte aanrader. De streek is ook uitermate geschikt om te wandelen en te fietsen en voor toertochten met de auto of motor. Natuurlijk zijn ook hier vele châteaus te vinden, vooral Guédelon is een bezoek waard: een burcht die zonder elektra en andere moderne hulpmiddelen met de hand wordt gebouwd. Hierbij wordt gebruikgemaakt van authentieke middeleeuwse technieken. “Verder kunnen onze gasten naar markten, brocantes en diverse pittoreske steden en dorpjes: het is eigenlijk te veel om op te noemen. Bovendien is het klimaat erg aangenaam; minder broeierig dan in de zuidelijke toeristische gebieden.” Vooraanzicht Net als het huis staat ook de camping in het teken van rust en ruimte. “We noemen ons domaine weleens ‘het grote niets’: er is niks en dat biedt juist alles voor een heerlijk verblijf. Huisgasten vinden het jammer dat ze na een paar dagen al weer door moeten want ze hebben hun volgende verblijf vaak al vastgelegd. Campinggasten zijn over het algemeen flexibeler; ze hebben niks gepland en kunnen hun verblijf makkelijker verlengen als ze dat willen. Onze ervaring is dan ook dat gasten vaak voor een paar dagen reserveren maar uiteindelijk voor weken blijven. Een groter compliment kun je natuurlijk niet krijgen”, aldus Marco. Het eten zit ‘tegen een ster aan’ De B&B- en campinggasten van Marco en Gabrielle zijn verschillend maar integreren perfect met elkaar. Gabrielle: “Beiden willen ze de knop omzetten. In Nederland moet van alles, hier mag alles, maar hoeft niks. De tijd staat stil in Frankrijk en net als wij leven onze gasten al snel veel meer op het gevoel.” De gasten hebben nog meer overeenkomsten: ze houden van cultuur, een goed boek en bovenal van wijn, lekker eten en een goed verhaal. Het mag duidelijk zijn dat dit voldoende stof oplevert voor interessante gesprekken aan de lange tafel ’s avonds aan het diner. In de keuken zwaait Gabrielle de scepter, Marco houdt zich bezig met de wijnselectie. De keuken laat zich het best omschrijven als Frans/internationaal. Waar mogelijk maakt Gabrielle gebruik van producten uit eigen tuin en afkomstig van buurman François. Zelf is ze bescheiden over haar kookkunsten, maar Marco laat zich er wel over uit: “Onze gasten zijn erg te spreken over het eten. Als we ze mogen geloven zit de kwaliteit ‘tegen een ster’ aan. Deze reacties hebben we uit de eerste hand; we eten zelf ook mee.” Gerechten die u op de kaart kunt tegenkomen zijn: salade van Cœur de Boeuf met geitenkaas uit de oven, zalmtaartje met mierikswortelsaus, bouillabaisse met knoflookcrėme, witte chocolademousse en rabarbertiramisu. De twee organiseren regelmatig proeverijen, nodigen daarbij wijnboeren uit en de gasten kunnen de domaines bezoeken waar Salvard haar wijnen betrekt. Ook de mooie DS Cabriolet wordt ingezet: “Die is te huur voor het verkennen van de regio, met mij als chauffeur”, vertelt Marco enthousiast. “Dan hoeven onze gasten de wijnen die ze proeven niet uit te spugen.” Ons huis is jullie huis Voor de eigenaren van Maison Salvard gelden slechts twee stelregels: ‘ons huis is jullie huis’ en ‘als jullie het naar de zin hebben, hebben wij het ook’. Gabrielle: “Dat kan alleen door onze gasten volop aandacht te geven en ze tegelijk vrij te laten. In principe is ons maison minder geschikt voor kinderen, maar het is opvallend hoe vaak we te horen krijgen hoe prettig zij zich hier voelen en hoe ze veel sneller dan elders zichzelf zijn. Ons gastenboek staat vol met (h)eerlijke reacties. We maken een foto van al onze huisgasten op ons bordes, en van onze campinggasten bij hun tent of caravan. Die krijgen ze als herinnering thuisgestuurd. Dat wordt zeer gewaardeerd.” Voor meer informatie: www.maisonsalvard.com Bron: VertrekNL nr. 20 | Tekst: Remon Franssen

Over Redactie

Al sinds 1999 een gespecialiseerde uitgeverij in (auto)biografieën en uitgever van de magazines VertrekNL en Bommelglossy. Het complete fonds is via deze site te bekijken en rechtstreeks te bestellen.

Website

Geef een reactie

*