No worries in het Nederlands

Ook al woon je aan de andere kant van de wereld, je Nederlandse roots reizen met je mee. LanguageOne biedt Nederlands onderwijs over de hele wereld. Bij de lessen gaat het over veel meer dan taal alleen.

Bij LanguageOne krijgen kinderen individueel of in groepjes les. De docent komt vaak naar hun eigen Australische school toe, zodat de les past in het gewone schoolrooster. Ionica Lub is directeur van LanguageOne in Perth: “Kinderen krijgen bij ons veel meer mee dan alleen taalonderwijs. Het gaat ook over de Nederlandse cultuur, onze tradities en historie. We vieren Koningsdag en Sinterklaas en hebben een prachtige Nederlandse bibliotheek, we luisteren naar Nederlandse muziek, doen spelletjes en lezen de Nederlandse krant.”

Gemis
De overgang terug naar Nederland is een stuk eenvoudiger als je de taal bijhoudt. Zo kun je later gemakkelijker in het Nederlandse onderwijssysteem instromen of een baan vinden op niveau. LanguageOne Perth richt zich echter ook op Nederlanders en Vlamingen die helemaal niet van plan zijn terug te keren. Lub: “Sommige leerlingen zijn ‘veraustralied’. De kans dat zij hier oud worden is groot. Juist voor die kinderen zijn de lessen waardevol. Nederland of Vlaanderen is óók een belangrijk onderdeel van hun leven. Actief bezig zijn met de Nederlandse taal en cultuur draagt bij aan hun identiteitsontwikkeling. Ik merk dat bijvoorbeeld als ik met de tweede generatie Nederlandse Australiërs praat. Zij spreken meestal geen woord Nederlands meer en vinden dat vaak jammer. We hebben e-learning modules voor mensen die in hun eigen tijd toch weer iets met de taal willen doen. Daarnaast starten we in september met een cursus Nederlands voor volwassenen.”

20150920_123932

Tango en Nederlands
Lub is zelf een typische wereldburger: “Zodra ik als student geld over had, ging ik reizen. Ik droomde ervan te wonen en werken in het buitenland. Alleen koos ik de meest foute studie om te emigreren: Nederlandse Taal en Letterkunde. Dat heb ik tenminste lang gedacht, tot ik in contact kwam met LanguageOne, toen nog Rijnlands Lyceum, en ik een baan kreeg als docent Nederlands in Dubai. LanguageOne is een vernieuwende, bijzondere club om voor te werken. En nu reis ik als Neerlandica dus wel mooi de hele wereld over.” Met haar man (werkzaam als tango-instructeur, danser en artiest) en dochter Luna reisde ze na het Dubai-avontuur door naar Singapore, waar ze de kans kreeg een nieuwe vestiging op te zetten voor LanguageOne. En vervolgens dus naar Perth.

img-20160508-wa0021

Open blik
Inmiddels weet Lub dus ook uit eigen ervaring hoe het is om kinderen op te voeden in het buitenland. Haar dochter Luna werd in Dubai geboren en ging in Singapore naar een internationale kleuterschool. En natuurlijk naar LanguageOne: “Mijn dochter zit qua Nederlands helemaal op niveau. We investeren juist nu ze klein is vooral in haar moedertaal. Het Engels komt vanzelf via vriendjes en via The Quintilian School. Wat ik mooi vind aan haar, en dat zie ik bij veel expatkinderen, is dat ze makkelijk contact legt en ruimdenkend is. Daar werken we in ons lesprogramma ook aan: een interculturele mindset.”

20151003_155948

No worries
Lonkt er alweer een nieuw land voor Lub? “Over een paar jaar vast, maar nu even niet. Wie droomt er niet van een leven Down Under? Dit wilde ik al heel lang, maar ik dacht niet dat er een vacature zou komen. Je hebt hier ruimte, vrijheid en de no worries-mentaliteit. Er ligt hier minder druk op kinderen. De onderwijsprogramma’s zijn uitdagend, maar minder competitief. Je kunt hier bijvoorbeeld niet blijven zitten. En veel projecten vinden in de ‘echte wereld’ buiten de school plaats, de kinderen gaan er vaak op uit en op school kunnen ze veel spelen en buiten zijn. Perth is de meest geïsoleerde stad van de wereld. De mensen zijn er écht relaxter.”

Thuis aan de slag met Nederlands
– Maak een plan.
Bedenk hoe je kind zich kan blijven ontwikkelen in de moedertaal. Kies voor Nederlands onderwijs als aanvulling op de gewone school. En kijk thuis eens naar Nederlandse filmpjes, lees Nederlandse boeken of lees de Nederlandse krant. 
– Start meteen.
Het is heel goed om thuis gewoon de moedertaal te spreken. Lub: “Het is echt een gemiste kans als je dat laat liggen. De nieuwe taal leren kinderen vaak gemakkelijker aan. De moedertaal is daarvoor het fundament.”
– Woordenschat uitbreiden.
Praat niet alleen met je kinderen in huis-, tuin- en keukentaal, maar ook op een hoger niveau. Begeleid je kinderen bijvoorbeeld met hun huiswerk in het Nederlands en gebruik dan ook de Nederlandse termen.

Voordelen van tweetaligheid
1. Slimmere kinderen
Uit onderzoek blijkt dat een tweetalige opvoeding goed is voor de cognitieve vaardigheden en creativiteit van kinderen. Ofwel: het is goed voor je hersenen.
2. Lekkerder in je vel
Kinderen staan sterker in hun schoenen als hun identiteit duidelijk is. Je afkomst maakt daar onderdeel van uit, dus is het goed daar aandacht aan te besteden.
3. Switchen gaat automatisch
Voor kinderen is het niet verwarrend om twee talen tegelijk te leren. Zo blijkt dat de hersenen al switchen naar de juiste taal als ze het gezicht van iemand zien.

Nederlands onderwijs
LanguageOne heeft vestigingen in Davos, Dubai, Muscat, Doha, Abu Dhabi, Singapore, Hong Kong, Shanghai-Suzhou en Perth. Ook biedt LanguageOne online programma’s aan. De scholen van LanguageOne zijn aangesloten bij Stichting Nederlands Onderwijs in het Buitenland (NOB).

Kijk op www.languageone.org voor meer informatie.

Over Redactie

Al sinds 1999 een gespecialiseerde uitgeverij in (auto)biografieën en uitgever van de magazines VertrekNL en Bommelglossy. Het complete fonds is via deze site te bekijken en rechtstreeks te bestellen.