Beste idee voor ondernemen in het buitenland

In 2012 werd de VertrekNL Ondernemersprijs gewonnen door Tim en Kim Otte. Als winnaar werden ze een jaar lang gevolgd door VertrekNL en zagen wij hoe ze succesvol een camping aan het Tanameer (Ethiopië) opzetten. Dit jaar verwachten ze de camping gereed te hebben, inclusief een rendabele bedrijfsvoering. Maar wie wordt de winnaar van 2014?

Jurywinnaar

Voor de VertrekNL Ondernemersprijs – bestaande uit 9.000 euro promotieruimte en 1.000 euro cash – werden maar liefst tien plannen geselecteerd, waarop vervolgens massaal is gestemd. Het plan met de meeste stemmen krijgt de publieksprijs. De jury bepaalt echter wie er met de geldprijs vertrekt. De juryleden zijn Chantal Deen, relatiemanager bij OOM Verzekeringen; Dion Ket, voorzitter van Tim&Kim Village; Arjen Bolt van uitgeverij NRC De Week; Aart Heering, jurist bij Heering Associates; en Seb van der Kaaden, uitgever van VertrekNL.

De diversiteit van de inzendingen was ook dit jaar weer enorm, van een echte pionier tot aan de kiene koopman. Desondanks, of misschien wel daardoor, was de jury in haar oordeel unaniem. Alle juryleden hadden los van elkaar als favoriet het plan van Ben Jansen, Andries Blaak en Simon Kooistra: Bakmotoren voor Oeganda!

Jurycommentaar

Aart Heering: “Het plan heeft oog voor basisbehoeftes in een land waar je waarschijnlijk nog echt kunt pionieren en dat, bij slagen, voor groei vatbaar is. Wat je meeneemt is je technische kennis, maar verder is het wel een echt vertrek.”

Arjen Bolt: “Een plan waar je van tevoren van hoopt dat het tussen de inzendingen zal staan. Het is overzichtelijk, en daardoor goed te realiseren. Het initiatief straalt enthousiasme uit en is bovendien ook nog charitatief. Helder en slim bedacht.”

Chantal Deen: “Super origineel plan. Ondernemend op vele fronten. Ik ben benieuwd hoe het financieringsplan eruitziet. Mijn nummer 1!”

Dion Ket: “Dit plan is herkenbaar vanuit de praktijksituatie in Ethiopië, waar transportmiddelen onbetaalbaar zijn en economische groei belemmeren. Ik hoop dat een transportmotor ontwikkeld kan worden die ook bijzonder zuinig is in verbruik, en wellicht kan er in de toekomst financiële steun komen om een betaalbare transportmotor te ontwikkelen die volledig op zonne-energie werkt.”

Seb van der Kaaden: “Mijn voorkeur gaat uit naar een plan dat niet enkel gericht is op winstbejag, maar ook een maatschappelijk doel nastreeft. Daarvan hadden we er dit jaar meerdere. Maar daarnaast moet een plan onderscheidend zijn, en dat kan door een origineel en toch ‘simpel’ idee, zoals Bakmotoren voor Oeganda.”

Publiekswinnaar

Naast een jurywinnaar hebben we ook een publiekswinnaar. In 2012 was de jurywinnaar tevens publiekswinnaar, maar ditmaal zeker niet. De jurywinnaar Bakmotoren voor Oeganda had 18 procent van de stemmen en komt daarmee op een derde plaats. En zo duidelijk als de jurywinnaar is, zo close is het verschil nu tussen de nummers 1 en 2. Nummer 2 is het plan van Chris en Sarina Koevoet voor een guesthouse voor hulpbehoevenden in Zweden, maar de uiteindelijke publieksfavoriet met 29 procent van alle stemmen is het plan van Ruud en Laura Schoemakers: Luxe verblijf met energiebewaking en verrekensysteem in Frankrijk!

Winnaars Emigratiepakket

Tot half april kon iedereen stemmen op zijn of haar favoriete plan, en maakte je kans op een emigratiepakket ter waarde van 50 euro. De winnaars van dit pakket zijn geworden: André en Marjo Supheert. Van harte gefeliciteerd!

Heeft u ook een goed idee voor ondernemen in het buitenland? Meld u dan aan via www.vertreknl.nl/ondernemersprijs.

Over Redactie

Al sinds 1999 een gespecialiseerde uitgeverij in (auto)biografieën en uitgever van de magazines VertrekNL en Bommelglossy. Het complete fonds is via deze site te bekijken en rechtstreeks te bestellen.