Trump zou geen reden mogen zijn om emigratieplannen overboord te gooien

Donald Trump is sinds 20 januari 2017 president van de Verenigde Staten. Wie schuilt er achter de mens Trump? En heeft zijn presidentschap invloed op de emigratie naar Amerika? Zijn er Nederlanders die zeggen: ‘laat die Green Card maar even zitten’ of maakt het helemaal niets uit wie er in het Witte Huis zit? Hierover spraken we Charles Groenhuijsen, oud-Amerikacorrespondent, Amerikakenner en auteur van het boek President Donald Trump. Iedereen houdt van mij.

“Nee, ik heb ‘the Donald’ nooit zelf gesproken. Maar ik vraag me eerlijk gezegd af of je bij een interview met hem ook echt antwoorden krijgt op je vragen”, zegt Groenhuijsen. “Ik heb wel heel veel over hem gelezen. Dat geeft toch een aardig beeld. Ik weet hoe hij kan zijn, wat zijn achtergrond is, uit welk milieu hij afkomstig is, waarom hij dingen zo resoluut uitkraamt. De 70-jarige multimiljardair Trump is een wildebras, een ruziemaker: onbehouwen, een soort Bokito in het Witte Huis. Je kunt dus wat vuurwerk verwachten. En dat hebben ook al gekregen. Maar zelfs ik ben verbaasd over zijn handelswijze tot nu toe, waarbij de immigratieban natuurlijk in het oog springt. Hoewel hij daarbij ook weer is teruggefloten door een federale rechter in Seattle. Dat toont aan dat de Amerikaanse president weliswaar machtig is, maar dat zelfs hij op zijn vingers getikt kan worden door de rechterlijke macht of door het Congres. Zonder de steun van het Congres kan de Trumpiaanse bluf en bravoure op den duur snel verbleken.”

Surfen naar Canada

Groenhuijsen kan zich voorstellen dat er Amerikanen waren die na Trumps’ verkiezing tot 45e president van de Verenigde Staten direct naar de site van de Canadese immigratiedienst zijn gesurft of via Facebook of Twitter lieten weten dat ze Amerika wilden ontvluchten. “Een paar Amerikaanse vrienden van mij vroegen al gekscherend of ik een spare room heb in mijn huis hier in Nederland. Maar voor al die mensen die riepen de VS te ontvluchten, zal het in de praktijk bij loze kreten blijven. Natuurlijk is het een signaal dat veel Amerikanen niet dol zijn op de grofgebekte man die nu hun leider is geworden. Maar er is een groot verschil tussen roepen en ook doen, of liever gezegd: kunnen. Want zo gemakkelijk is het niet om als Amerikaan te emigreren naar Canada. In aanmerking voor een vluchtelingenstatus kom je niet en als je geen familie of baan hebt in Canada wordt het lastig, zo niet onmogelijk. Maar ik snap de gevoelens.”

Amerika heeft veel te bieden

Omgekeerd denkt Groenhuijsen ook dat Trump in ‘The White House’ voor sommige Nederlanders met emigratieplannen niet zaligmakend is. Voor anderen maakt het waarschijnlijk niets uit wie er aan de macht is. “Ik weet niet hoeveel Nederlanders hier echt mee worstelen of erdoor aan het twijfelen zijn gebracht. Het is heel persoonlijk, maar zelf zou ik de keuze voor de emigratie naar een land niet laten afhangen van de president die de scepter zwaait. Of het moet een Trump in het kwadraat zijn. Als je plannen hebt om te emigreren naar de Verenigde Staten en je komt in aanmerking voor een Green Card, zou ik zeggen: gewoon doen! Gooi je plannen, ambities en dromen niet overboord vanwege Trump of wie dan ook. Los van de soms schrijnende kloof tussen arm en rijk, de tegenstellingen en het krankzinnige wapenbezit, heeft Amerika zo veel te bieden. De Commander in Chief bepaalt weliswaar voor een deel de sfeer in een land, maar in het dagelijkse leven zul je daar niet altijd wat van merken. Waar je wel rekening mee moet houden, Trump of geen Trump, is de arbeidsmoraal in de VS. Waar wij Nederlanders geld willen verdienen om een leuk leven te leiden, zien de Amerikanen hun bestaan op aarde vooral om zich al werkend dienstbaar te maken. Hier lopen we na een werkweek van 36 uur al te puffen. Daar lachen ze om werkweken van 50 tot 60 uur. De werkdruk is dan ook aanzienlijk. En de hiërarchie op de werkvloer is er nog duidelijk aanwezig. Happen naar de baas? No way. Dan sta je direct op straat. Gelukkig zie je bij steeds meer bedrijven dat de bedrijfscultuur wat losser wordt en medewerkers ook zeker een stem hebben.”

Trump en hoe nu verder

De eerste maanden voor Trump als president zitten erop. Roerig waren ze zeker. “Ik voorspelde maanden geleden een wilde boel in Washington en omstreken, en ik heb gelijk gekregen. Trump heeft het nieuws behoorlijk beheerst de afgelopen tijd. De media smullen ervan. Maar we moeten ook zeker niet vergeten waarom hij in het Witte Huis is beland en waarom miljoenen Amerikanen eind vorig jaar op hem hebben gestemd. Heel veel Amerikanen leven in armoede, zijn werkloos en vooral de middenklasse voelt zich in de steek gelaten. De Trump-aanhangers zien in hem degene die zijn beloftes ook echt waarmaakt. De muur: die komt er. Een immigratiestop voor mensen uit zeven grotendeels islamitische landen: die kwam er. Het afbouwen van de omstreden oliepijpleiding dwars door heilig Indiaanse grond: de kans is groot dat dat ook echt gebeurt. En ja, er zitten zelfs voordelen aan het presidentschap van Trump. Niemand is zo pragmatisch als hij. Als zakenman weet hij hoe hij deals moet sluiten, hij is altijd op zoek naar het beste, meest winstgevende resultaat. Of hij daarmee ‘America great again’ maakt, moeten we de komende jaren maar afwachten. Laten we hem, hoe moeilijk dat misschien ook is, voorlopig het voordeel van de twijfel geven.”

Tekst Rob Hoekstra/VertrekNL | Illustratie Arend van Dam

Meer weten over emigreren naar Amerika?

Lees VertrekNL Amerika.

 

 

About Redactie

Al sinds 1999 een gespecialiseerde uitgeverij in (auto)biografieën en uitgever van de magazines VertrekNL en Bommelglossy. Het complete fonds is via deze site te bekijken en rechtstreeks te bestellen.