Zonder Italiaans blijf je in Italië een toerist

Het is een droom van veel mensen om in Italië te gaan wonen. Misschien om er te genieten van het goede leven met een tweede huis, om er de kost te verdienen (bijvoorbeeld met een Bed & Breakfast), om in Italië zaken te doen, of vanwege een baan bij een bedrijf dat in Italië gevestigd is.

Wat uw doel ook is, leer de Italiaanse taal. Dat is het advies van Vera Carnielli. Zij is geboren en getogen in Italië en woont inmiddels al jaren in Nederland waar ze – met haar team van Italiaanse taaltrainers bij Language Institute Regina Coeli – mensen van allerlei nationaliteiten leert om Italiaans te spreken of hun taalvaardigheid in het Italiaans te vergroten.

“Als je geen Italiaans spreekt, zul je in Italië, net als in andere landen, altijd een toerist blijven. Hoe maak je anders contact met de plaatselijke bevolking?”, stelt Vera. “Italianen leren je graag kennen en zullen nieuwelingen altijd hartelijk welkom heten. Beantwoord dat warme welkom met openheid van uw kant. Laat zien wie u bent en ga niet alleen in op uitnodigingen, maar nodig ook zelf mensen uit om bijvoorbeeld een koffie of een wijntje in een bar te gaan drinken of voor een kennismakingsborrel of een apericena, een soort aangeklede borrel. Laat zien dat je openstaat voor het contact met de Italianen. Dat is natuurlijk belangrijker in een klein dorp dan in de grote stad.”

Waar spreek je over met de Italianen en wat zijn onderwerpen waar je beter niet over kunt beginnen? Vera heeft daar een eenvoudig antwoord op: “Vraag mensen om iets te vertellen over de plaatselijke cultuur of natuur. Ieder dorpje heeft een kerkje. Er zijn vaak vrijwilligers die er graag iets over vertellen. Of vraag aan iemand op straat: ‘Wat voor mooie dingen komen er uit deze streek?’ Als het kan, vertel dan kort over iets vergelijkbaars in Nederland. Communicatie is een proces van geven en nemen. Een andere manier om in contact te komen is door in de supermarkt aan iemand zonder al te veel haast te vragen: ‘Welke rijst kunt u me aanbevelen?’ Een Italiaan zal antwoorden met een tegenvraag: ‘Welk gerecht wilt u maken?’ En voor je het weet raak je aan de praat.”

Komt u er even niet uit in het Italiaans, doordat u niet op het juiste woord komt of omdat het gesprek te ingewikkeld wordt, stap dan liever over op Duits of Frans dan op Engels. Jonge mensen spreken steeds vaker Engels, toch klinkt het Frans of Spaans de Italianen prettiger in de oren. Wat het Duits betreft, gek genoeg hebben de Duitse en Italiaanse cultuur veel met elkaar gemeen. Ook als een Italiaan geen Duits spreekt, waardeert hij de Duitse cultuur.

Kortom, spreek over alledaagse zaken. Maar zitten de Italianen daar echt op te wachten? “Kijk goed naar de lichaamstaal”, is het advies van Vera. “Je ziet of iemand openstaat voor een kort praatje of voor een kop koffie. Dat is in Italië een vluchtig ritueel: een kopje espresso kan heel snel gedronken worden! En als het klikt, kan het juist langer duren.”

Spreken met mensen is de beste manier om te integreren. “Het heeft niet zo veel zin om je vooraf uitgebreid in te lezen over de cultuur. Italië is een heel groot en divers land dat van oudsher te maken heeft met veel immigratie. De cultuur verandert daardoor snel en kan van plaats tot plaats verschillen. Vraag liever aan mensen in het dorp ‘Hoe doen jullie dat hier?’. Daarmee laat je zien dat je openstaat voor de plaatselijke gewoonten. Taal opent hiermee letterlijk de deuren naar de cultuur. Met de taal kun je de ander begrijpen en vragen stellen. Onze cursisten Italiaans hebben allemaal een goede reden om de taal te leren: ze starten een B&B, hebben een tweede huis in Italië, willen zakendoen in Italië of gaan een tijdje in Italië werken. Ze zien het als een waardevolle investering om de taal te leren. En dat is het ook!”, aldus Vera Carnielli.

Kijk voor meer informatie op www.reginacoeli.nl.

Lees meer over emigreren naar Italië. Klik hier.

Over Redactie

Al sinds 1999 een gespecialiseerde uitgeverij in (auto)biografieën en uitgever van de magazines VertrekNL en Bommelglossy. Het complete fonds is via deze site te bekijken en rechtstreeks te bestellen.