Zoektocht naar een passend pand in Sauerland

De core business bestaat uit de verkoop van vakantiehuizen in Sauerland. Maar ook voor een permanente woning kunt u bij Sauerland Makelaar terecht – bestaande bouw én nieuwbouw. Makelaar Linda Wassing: “Vanaf het moment dat u overweegt om naar Sauerland af te reizen, kunnen wij u begeleiden. Het vinden van een perfect passend object staat centraal.”

Aangezien Funda niet bestaat in Duitsland, is het lastiger om zelf een geschikt huis te vinden. Nederlanders die zoeken in Sauerland komen al snel bij Sauerland Makelaar terecht. Stap één is erachter komen waarnaar ze precies op zoek zijn. “Daarom nodig ik hen altijd uit om naar Sauerland te komen om verschillende soorten huizen te bezoeken en in meerdere dorpjes rond te kijken. Want ieder dorpje heeft zo zijn eigen charme”, weet Linda.

Nieuwe ideeën

Vaak brengt een eerste oriëntatie mensen op nieuwe ideeën en weten ze daarna beter wat ze écht willen. “Voor wie een vakantiewoning zoekt, kan een appartement bijvoorbeeld heel praktisch zijn. In de winter wordt de trap sneeuwvrij gemaakt en in de zomer hoef je geen gras te maaien.” Linda en haar collega’s vinden het een uitdaging om hun klanten aan het perfecte object te helpen. “Ik heb weleens een klant gehad die op zoek was naar een ‘leuk houten huisje’. Uiteindelijk kocht hij een onder architectuur gebouwde villa met drie verdiepingen. Dat bleek toch beter te passen.”

Geen koopjes

Een valkuil waar Nederlanders nog weleens in trappen, is dat ze een oud vakwerkhuis te koop zien staan, in gedateerde staat. “In eerste instantie lijkt het heel goedkoop, maar vakwerkhuizen zijn heel anders gebouwd dan we in Nederland gewend zijn, namelijk met hout en leem. Vaak kost de renovatie al een paar ton. Koopjes bestaan niet, ook niet op de huizenmarkt”, waarschuwt Linda.

Breed aanbod

Bij de zoektocht kijkt Sauerland Makelaar niet alleen naar hun eigen aanbod, maar ook naar dat van andere makelaars. Daardoor is het aanbod een stuk groter. “Er zijn veel makelaars in Sauerland, en met de meeste hebben we goed contact: we helpen elkaar en bieden elkaars woningen aan. Daar heeft iedereen baat bij.”

Object gevonden

Is eenmaal het geschikte object gevonden, dan stopt de begeleiding vanuit Sauerland Makelaar niet. Indien gewenst begeleiden ze hypotheekgesprekken, kunnen ze meelezen met binnenkomende post en gaan ze met u mee naar de bank. Linda: “Vooral voor mensen die de taal nog niet goed spreken, is dat handig.” Ook vergezellen ze hun klanten naar de notaris, controleren de koopakte en sturen een globale vertaling naar de klant. Vervolgens nemen ze de akte van A tot Z met de klant door. Een aantal weken na ondertekening vindt de sleuteloverdracht plaats.

Belangrijke rol notaris

In Duitsland heeft de notaris een belangrijkere rol dan in Nederland. Een transactie van onroerend goed is pas geldig na tussenkomst van een notaris. “Het is dus niet mogelijk om zekerheid te hebben zonder tussenkomst van de notaris. Een voorlopig koopcontract kent men in Duitsland niet. Het is dus extra belangrijk om de gemaakte afspraken goed vast te leggen in de akte en deze akte op relatief korte termijn te ondertekenen bij de notaris, samen met de verkoper. Pas dan is de koper er zeker van dat het object onder de afgesproken voorwaarden kan worden verkocht”, legt Linda uit. Daarna duurt het gemiddeld nog zes tot acht weken tot de sleuteloverdracht. Vanaf dat moment is de koper officieel eigenaar van zijn of haar droomhuis.

Ontzorgd na aankoop

Als de sleuteloverdracht eenmaal heeft plaatsgevonden, begint een nieuwe fase: de meeste kopers willen de woning opknappen. Ook daarbij kan Sauerland Makelaar helpen: “We hebben inmiddels een vast aantal vakmensen en bedrijven in ons bestand waar we regelmatig mee werken. Onze klanten kunnen belangeloos gebruikmaken van deze contacten. Het is een stukje service.” En wilt u uw vakantiehuis verhuren? Ook dan heeft de makelaar genoeg contacten met bedrijven die u hierin volledig kunnen ontzorgen: van het ontvangen van de gasten, de schoonmaak en het controleren van de woning tot het uitvoeren van reparaties. “Het kost natuurlijk geld, maar wie zo’n verhuurbedrijf inschakelt heeft er zelf geen omkijken meer naar. Ook lokaal zijn er vaak mensen te vinden die uw woning in de gaten willen houden.”

Nederlanders in Sauerland

Inmiddels hebben veel Nederlanders de weg naar Sauerland gevonden. Linda snapt wel waarom. Zij en haar man vertrokken in 2011 naar de regio. “Sauerland is voor veel Nederlanders betaalbaar, het ligt relatief dicht bij Nederland, het is gastvrij en de omgeving is prachtig”, somt ze op. “Het landschap is heel divers, met prachtige kronkelweggetjes, heuvels, bossen en meren. Je kunt er in de zomer  prachtig wandelen, fietsen en motorrijden. En in de winter skiën en langlaufen.” In Winterberg ligt gemiddeld drie maanden per jaar sneeuw, in Willingen twee. Bovendien wordt er veel geïnvesteerd in sneeuwkanonnen, wat de sneeuwzekerheid ten goede komt. “Doordat er jaarrond toeristen komen, is het bovendien gunstig om uw vakantiehuis te verhuren. Daarmee valt een leuk rendement te behalen.”

 

Een huis kopen in Duitsland

De huizenprijzen in Duitsland zijn gunstig ten opzichte van de prijzen in Nederland. Wel komt er nog een aantal kosten boven op de verkoopprijs: Makelaarscourtage: gemiddeld 3-6% van de koopprijs, plus 19% btw over dit bedrag; Notaris- en kadasterkosten: 1-2% van de koopprijs; Overdrachtsbelasting: 6 of 6,5% van de koopprijs, afhankelijk van de regio. Aangezien de huizenmarkt, het verkoopproces en de wet- en regelgeving anders zijn dan in Nederland, is het verstandig om een makelaar in de arm te nemen. Bij een vakantiehuis financieren Duitse banken meestal tot maximaal 80% van de koopprijs. Wilt u uw woning ook gaan verhuren? Houd er dan rekening mee dat toeristen in de winter maximaal 10 kilometer van de skigebieden in Willingen of Winterberg af willen zitten. Bij verhuur is een bezettingsgraad van 30% realistisch en kostendekkend. Dat betekent wel dat u uw huis voornamelijk verhuurt in feestweekenden, schoolvakanties en het hoogseizoen. Zelf kunt u er dan niet in. Bij de juiste locatie en inspanningen zijn hogere bezettingspercentages mogelijk: 50 tot zelfs 80%.

Voor meer informatie:   www.sauerlandmakelaar.nl

 

Tekst: Tessa Nederhoff