Zeeuws-Vlaanderen: “Nederland,maar met een zacht Vlaams vleugje”

Emigreren naar België? Waarom niet naar Zeeuws-Vlaanderen? De regio biedt het beste van Nederland én België en de stap zetten om echt te emigreren is niet nodig. Jeannette Groeneveld van Onbegrensd Zeeuws-Vlaanderen vertelt graag waarom verhuizen naar de Zeeuwse grensstreek een goed idee is: “Hier krijg je nog echt waar voor je geld. In plaats van een appartement in Amsterdam of Rotterdam heb je hier een twee-onder-een-kap met eigen tuin. En dat in een mooie groene omgeving vol polders en kreken en de zee en het strand op een steenworp afstand.”

 

“Zeeland kent bovendien het laagste werkloosheidscijfer van Nederland”, vervolgt ze. “Files? Die hebben we hier zelden. Je proeft de Bourgondische mentaliteit die hier heerst. Mensen in Zeeuws-Vlaanderen hebben echt aandacht voor elkaar, zijn heel vriendelijk en zorgen ervoor dat je je zeer welkom voelt. Hier jakkeren we niet alsmaar door. We werken en leven met passie. Het is niet voor niets dat hier veel restaurants met een of meer Michelinsterren te vinden zijn.”

Zonder grenzen

Het initiatief Onbegrensdzeeuwsvlaanderen zet zich in om de regio Zeeuws-Vlaanderen te promoten. “Het is een samenwerkingsverband van het bedrijfsleven, de onderwijs-, zorg- en recreatiesector, de woningcorporaties en de drie gemeenten Hulst, Sluis en Terneuzen”, legt Jeannette uit. “In dit gebied leef je op de grens in een prachtige omgeving maar mét genoeg werkgelegenheid binnen handbereik. Kortom een goede balans tussen wonen, werken en leven. We helpen de mensen die hier naartoe willen verhuizen graag bij het zoeken naar de mogelijkheden daarvoor. Voor veel voorzieningen is er geen sprake van een grens tussen Nederland en België. Zelf vinden we dat het één grote grensoverschrijdende regio is, met de stedenrand Antwerpen, Gent, Brugge en Knokke in het zuiden, de haven en industrie rond Gent en Terneuzen in het midden, het havengebied van Antwerpen nabij Hulst en de toeristische trekpleisters aan de Noordzee Knokke,Cadzand en Breskens. We willen graag van de nog bestaande grenzen en regels af, maar soms ben je gebonden aan landelijke wetgeving. Graag maken we het nieuwkomers die zich hier willen vestigen in ieder geval zo makkelijk mogelijk.”

Aantrekkelijke arbeidsmarkt

Dat Zeeuws-Vlaanderen, gelegen aan open water, een gunstige ligging heeft ten opzichte van het Nederlandse en Belgische achterland, is veel grote bedrijven niet onopgemerkt gebleven. Jeannette: “Veel innovatieve bedrijven in diverse sectoren als hydrauliek, medisch instrumentarium, chemie en natuurlijk haven gerelateerd hebben zich hier al gevestigd. De scheepvaart speelt een hoofdrol, het is in dit gebied een soort lijflijn, een rode draad. Ook de bouw van de nieuwe sluis bij Terneuzen zorgt ervoor dat de regio versterkt en dat zich nieuwe bedrijven hier vestigen, denk bijvoorbeeld aan bedrijven in de logistieke sector, of bedrijven die tussenproducten voor de auto industrie. Met de komst van de Nieuwe sluis worden Gent en Terneuzen nog beter bereikbaar voor de zeevaart.” De huidige en toekomstige arbeidsmarkt is booming en bedrijven zijn op zoek naar goede en geschikte werknemers.

YouTube-campagne

Onbegrends Zeeuws-Vlaanderen speelt ook hier op in: “We zijn intensief bezig met het promoten van de werkgelegenheid onder jongeren. Al op de middelbare school laten we scholieren zien welke verschillende opties er zijn. We richten ons ook op de groep die buiten Zeeuws-Vlaanderen studeert. Dat gebeurt via het studenten netwerk van Rootzz. Zeeuws-Vlaanderen heeft geen eigen universiteit en we merken dat jongeren met een diploma op zak er niet meteen aan denken om terug te keren naar hun geboortestreek. Met een YouTube-campagne proberen we ze enthousiast te maken om in Zeeuws-Vlaanderen te blijven of te komen werken. Met verschillende arbeidsmarktfilmpjes laten we zien dat hier in elke sector leuke banen te vinden zijn. En natuurlijk zijn starters zonder Zeeuws-Vlaamse achtergrond ook van harte welkom!” Rootzz organiseert verder verschillende acties voor studenten en net afgestudeerden zoals Roetsjbaan, De verkiezking van de Zeeuws-Vlaamse studentenstad en Rootzz college.

Permanent of tijdelijk

In april is er gestart met de opzet van een expat center. “We hopen deze zomer operationeel te zijn. Alle nieuwe vestigers in deze regio zijn welkom bij het centrum: buitenlandse expats,grensarbeiders, maar ook Nederlanders die hier naartoe willen verhuizen of die hier werk zoeken. We bieden allerlei verschillende services voor mensen die zich in deze regio permanent of tijdelijk willen vestigen. Denk bijvoorbeeld aan het laten zien waar alle voorzieningen zijn en waar je kunt aankloppen voor hulp bij het zoeken naar geschikte huisvesting. We kennen hier in Zeeuws-Vlaanderen veel seizoensarbeid, dus tijdelijke huisvesting is van belang. En dan moet je wel weten waar je zijn moet. Met de bouw van de Nieuwe sluis is er een groep tijdelijke werknemers bij gekomen, die willen ook graag allemaal een dak boven hun hoofd.” De stichting Zeeuws en Vlaanderen geeft inzicht in de woonmogelijkheden in Zeeuws-Vlaanderen.

Zeeuws-Vlaanderen versus België

Gelukkig is er genoeg aanbod op de woningmarkt in de Zeeuws-Vlaamse regio. “Men heeft hier gemiddeld drie keer zoveel ruimte dan in de rest van Nederland. Ruimte, rust en vrijheid zijn echt kernwoorden. Het niveau van voorzieningen is hoog. Er zijn uitstekende medische faciliteiten, veel culturele en sportieve activiteiten en goede scholen. Kinderen kunnen hier nog onbekommerd buitenspelen. In vergelijking met België is het hier ook minder stedelijk: in België heb je veel lintbebouwing en minder woonkernen”, vertelt Jeannette. Wat haar als grootste verschil opvalt is dat de mensen in Zeeuws-Vlaanderen een sterk verenigingsleven kennen. “Er zijn veel sportclubs en andere verenigingen waar je bij kunt aansluiten. Een sociaal netwerk is mede hierdoor snel gevormd.” In België ervaart ze dit veel minder. “Wat ook goed te doen is: in België werken en in Zeeuws-Vlaanderen wonen. De huizenprijzen zijn hier namelijk in verhouding veel lager. Om die reden vestigden zich in de afgelopen jaren ook relatief veel Vlamingen in Zeeuws-Vlaanderen. Het enige nadeel is dat we hier (nog) niet beschikken over een personenvervoer per spoor: je kunt in België op de trein stappen of in Goes.”

Eigen DNA

Het sterke verenigingsleven is kenmerkend voor het zogenoemde Zeeuws-Vlaamse DNA. “Dit celmateriaal is bij ieder mens uniek, maar ook elke streek, stad of dorp heeft zijn eigen DNA. Zo ook het Zeeuws-Vlaamse DNA, dat is vastgelegd in een prachtig boek dat het ware gezicht van de regio laat zien. Deze streek is écht anders, verschillend van de rest van Nederland, zelfs anders dan de rest van Zeeland. De ligging dicht bij België speelt daarin een grote rol. Zeeuws-Vlamingen zijn vrijbuiters, ze leven letterlijk en figuurlijk op de grens. Die zoeken we ook vaak op. Kijk maar eens naar de geschiedenis: in deze regio werd vroeger veel gesmokkeld.” Ook in het landschap is veel van het unieke DNA terug te vinden. Het is contrastrijk: modern en oud, natuur en industrie bestaan allemaal naast elkaar. “Een verscheidenheid tussen west, midden en oost. De vele linies en kreken zijn kenmerkend voor de regio. De zee heeft jaren met het land gespeeld en heeft er door dijkdoorbraken zijn stempel op gedrukt.”

Tot slot mogen we het Vlaams-Bourgondische karakter van de regio niet vergeten. Culinair met een hoofdletter C. “We houden hier gewoon van lekker eten en van genieten”, aldus Jeannette. Zeeuws-Vlaanderen is het meest ‘buitenlandse’ stukje Nederland dat we kennen. “Nederland, maar met een zacht Vlaams vleugje. Het biedt het beste van de twee landen, je kunt van de voordelen over de grens profiteren. Je haalt op zondag verse broodjes in Belgie en de Belgen doen boodschappen in Nederland, want dat is voordeliger. De Zeeuws-Vlaming haalt zijn voordelige benzine weer over de grens. De concerten in Antwerpen, Gent en Brussel zijn vaak voordeliger, minder volgeboekt en lekker dichtbij.” Emigratieplannen richting België? Overweeg dan ook zeker de Zeeuws-Vlaamse regio.”

 

Meer informatie op

www.onbegrensdzeeuwsvlaanderen.nl, over Rootzz op www.rzvl.nl en over stichting Zeeuws en Vlaanderen op www.zeeuws-vlaanderen.be

Bekijk ook de dertien arbeidsmarktfilmpjes op het YouTube-kanaal van Onbegrensd Zeeuws-Vlaanderen.

Over Redactie

Al sinds 1999 een gespecialiseerde uitgeverij in (auto)biografieën en uitgever van de magazines VertrekNL en Bommelglossy. Het complete fonds is via deze site te bekijken en rechtstreeks te bestellen.