Wonen in een tropisch paradijs, Een droom die uit kan komen!

Als tropisch eiland waar Nederlands wordt gesproken is Curaçao zeer in trek bij Nederlanders die een nieuw leven willen beginnen of die een tweede woning zoeken in een warm land waar het veilig is en de gezondheidszorg op hoog niveau is. De vastgoedmarkt op Curaçao zit dan ook al jaren in de lift. Desondanks liggen de huizenprijzen een stuk lager dan in Nederland: al voor 250.000 euro hebt u een groot vrijstaand huis met een tropische tuin van minstens 800 m2.

Bekende wijken met villa’s met zwembad aan het water zijn Jan Thiel en Jan Sofat. Maar er zijn ook prachtige, luxe appartementencomplexen aan het strand, spiksplinternieuwe town houses in rustige buitenwijken – of juist in de sprankelende stadswijk Pietermaai, authentieke tropenwoningen in lommerrijke tropische tuinen, nieuwe resorts en gated communities, en historische landhuizen die verbouwd zijn voor commerciële doeleinden zoals restaurants of B&B’s.

Het aanbod is kortom groot en gevarieerd. Om uw weg te vinden in deze veelzijdige vastgoedmarkt hebt u zeker een betrouwbare, ervaren makelaar nodig die de lokale markt door en door kent.

Veel Nederlanders op Curaçao

Makelaar Marjolein Elgersma (48) is al meer dan vijftien jaar de trotse eigenaar van haar eigen makelaarskantoor Domicilie Real Estate op Curaçao. De goedlachse blondine heeft haar sporen ruimschoots verdiend in de vastgoedmarkt op het eiland. Marjolein: “Er wonen ruim twintigduizend Nederlanders op Curaçao. Dat is een behoorlijk aantal op de totale bevolking van ongeveer 150.000. Velen van hen heb ik aan hun droomhuis in de zon kunnen helpen door mijn persoonlijke aanpak en grote kennis van het eiland en de markt.” Marjolein heeft van haar eerste tot haar veertiende op Curaçao gewoond. Na haar studie aan de Hotelschool in Nederland kwam ze begin jaren ’90 terug naar het eiland om er stage te lopen. “Dat was echt thuiskomen. Het voelde zo goed dat ik niet meer terug wilde. Tijdens mijn stage heb ik dan ook besloten om te blijven,” vertelt ze. Bij toeval kwam ze in de makelaardij terecht. “Ik vond het zo leuk dat ik daarin verder wilde. Na het behalen van mijn makelaarsdiploma heb ik in 2002 mijn makelaarskantoor opgericht.”

Zon, zee en hagelslag

“Het grootste voordeel van de onroerendgoedmarkt op Curaçao is dat alles goed geregeld is, net als in Nederland. We hebben hier ook een Kadaster waar het onroerend goed geregistreerd wordt. Iedereen, ook buitenlanders, mag onroerend goed kopen op naam. Aktes worden gepasseerd via een notaris. De koper komt dus niet voor onaangename verrassingen te staan”, verzekert Marjolein. Verder zijn er aantrekkelijke fiscale voordelen voor vermogende gepensioneerden. (Meer informatie hierover vindt u op https://www. kgmc.nl/nl/penshonado-rentenierswetgeving.)

En natuurlijk biedt het eiland, naast bijna 100% zongarantie, voor Nederlanders een vertrouwd en veilig thuisgevoel. Overal spreekt men Nederlands, de supermarkten verkopen Nederlandse producten, er zijn Nederlandse scholen en de meeste artsen en paramedici zijn opgeleid in Nederland. “Het eiland is goed ontwikkeld op toeristisch gebied. Er zijn veel leuke restaurants, winkeltjes, uitgaansgelegenheden en prachtige stranden. Maar er is nog veel meer”, vertelt Marjolein enthousiast. “De meeste mensen kennen wel de monumentale panden in Willemstad en de historische landhuizen die her en der over het eiland verspreid liggen. Maar wat veel mensen niet weten, is dat we hier ook prachtige wandel- en mountainbikeroutes en een groot aantal natuurparken hebben. En alles is goed bereikbaar dankzij het goede en uitgebreide wegennet.”

Bedrijfpand Domicilie real estate

Vastgoedmarkt op Curaçao

Op Curaçao wordt veel gebouwd in de vrije sector, in eigen beheer. Daardoor zijn er weinig rijtjeshuizen en al helemaal geen flats. Er wordt veel fantasie en kleur gebruikt. De kwaliteit is hoog, de huizen zijn goed gefundeerd, de bouwmaterialen komen voornamelijk uit Europa of Amerika. Marjolein: “Zelf bouwen is lucratief, maar je moet wel ervaring hebben in de bouw of een goede aannemer in de arm nemen. Er zijn verschillende bouwbedrijven die zich richten op Nederlanders. Over het hele eiland zijn er veel prachtige, grote kavels te koop. Het leuke van zelf bouwen is dat je je droomhuis helemaal zelf kunt verzinnen en precies kunt laten bouwen zoals jij dat wilt.”

Veel Nederlanders kopen een woning die ze zelf gebruiken als (vakantie)woning en de rest van het jaar verhuren. Er zijn verschillende bedrijven die het beheer van de woning kunnen verzorgen voor kortetermijnverhuur (vakantiegangers) of voor langetermijnverhuur (halfjaar of langer). Deze bedrijven nemen alle werkzaamheden en zorgen uit handen van de eigenaar: ze stellen het huurcontract op, regelen de betaling van de huur, zorgen ervoor dat reparaties en onderhoudswerkzaamheden worden uitgevoerd, en ze verzorgen de marketing om huurders aan te trekken. Deze service wordt geboden voor een fee op basis van een percentage van de huurprijs of voor een vast bedrag per periode. Marjolein: “Domicilie Real Estate levert deze service ook voor een groot aantal tevreden klanten.”

Veel expats huren een woning voor drie tot vijf jaar. Hieronder zijn veel Nederlanders van de Marine, de Rechterlijke Macht en het Recherche Samenwerkingsteam. Ook de markt voor huurhuizen is groot en gevarieerd.

In verschillende wijken worden huizen in diverse prijsklassen te huur aangeboden. “Ik weet altijd precies het juiste huis in de juiste buurt te vinden voor Nederlanders die hier voor een paar jaar komen”, vertelt Marjolein. “En de huurprijzen zijn laag voor wat je ervoor krijgt. Voor minder dan 2000 euro per maand heb je al een groot vrijstaand huis met een mooie tuin en soms zelfs een zwembad!”

 

 

Interessante objecten

U kunt bij Domicilie terecht voor koopwoningen in alle prijssegmenten, van appartementen tot villa’s, huurwoningen, terreinen en commerciële panden. Marjolein: “Ik licht er hier een paar voorbeelden uit die interessant zijn voor Nederlanders. Bijvoorbeeld voor gepensioneerden die op zoek zijn naar een tweede huis dat ze een deel van het jaar kunnen verhuren, maar ook voor mensen die het roer compleet om willen gooien en bijvoorbeeld een Bed & Breakfast willen beginnen op Curaçao.”

Een (tweede) woning in een tropisch paradijs, wie wil dat nou niet? Domicilie Real Estate staat u van begin tot eind bij om uw droom uit te laten komen. Voor u het weet zit u in uw eigen tropische paradijsje aan het zwembad in een warm briesje met een Blue Curaçao-cocktail in de hand te genieten van de rondvliegende kolibries!

 

 

Te koop in het middensegment:
Karakteristieke villa in grote tropische tuin in rustige buitenwijk. Hooggelegen met panoramisch uitzicht over het oostelijk deel van het eiland en de Caribische zee. Eigendomsterrein van maar liefst 1600 m2!

 

Te koop of te huur in het hoge segment :
Direct aan zee gelegen schitterende appartementen metveigen entree naar het strand, gelegen op een exclusief resort. 24-uurs bewaking, gemeenschappelijk zwembad en eigen parkeerplaats.

 

Te koop in het lagere segment:
Bouwperceel gelegen in een rustige, landelijke omgeving op de voormalige plantage “Rust en Pad” op Bandabou (aan de westkant van het eiland). Eigendomsgrond rond de 1000 m2. Ideaal om uw droomvilla of een B&B op te bouwen!

Wilt u ook uw droom achterna? Neem dan contact met ons op!

Domicilie Real Estate                                                                                                                                                                 Gosieweg 53, Curaçao                                                                                                                                                                    +599-9-738-3344                                                                                                                                                     [email protected]                                                                                                                                                 www.domicilie.net

tekst Ingeborg Boswinkel