Wonen in de groenste regio van Italië

Barend en Annelies van Gilst wilden heel graag weg uit het Noord-Hollandse Hoofddorp weg wilden. “Het liefst verhuisden we naar een dorp of stad met wat meer karakter,” aldus Barend. Nu wonen ze in de Italiaanse regio Le Marche. Ze runnen daar I Magnoni: een appartementencomplex, B&B en camping. Daarnaast werkt Barend in de makelaardij.

Waarom werd het Italië?

Annelies: “Vroeger ging ik altijd met mijn ouders naar Frankrijk op vakantie. Erg mooi, maar de mensen zijn er minder vriendelijk. Ik had veel vooroordelen over Italië, maar Barend haalde mij over en we gingen er een keer heen. Ik was direct verkocht. Vriendelijke mensen, mooie natuur, heerlijk eten. Voor ons was het snel duidelijk: Italië zou het worden. Een collega van Barend merkte toen ze van onze plannen hoorde op dat we in de streek Le Marche moesten gaan kijken, volgens haar de mooiste streek van Italië. Daar hebben we toen onze aandacht op gericht.”

Barend: “Is er nog een ander land dan? Al van jongs af aan ben ik een fan van Italië, een schitterend land met erg vriendelijke mensen, fantastisch eten en heerlijke wijn. Al speelde dat laatste nog geen rol toen ik jong was.”

Hoe hebben jullie de emigratie beleefd?

Annelies: “We hebben onszelf in het diepe gegooid. De taal spraken we gelukkig al wel een beetje, maar lang niet goed genoeg. Onze kinderen waren destijds 7 en 10 en spraken nog geen woord Italiaans. Voor hen was het misschien wel het zwaarst. Ze gingen hier naar de Italiaanse school en leerden zo de taal. We hebben vanaf het begin gezegd: als er ook maar iemand van de familie heimwee krijgt, gaan we terug. De emigratie was, en is nog altijd een groot avontuur. We denken soms wel: waar zijn we aan begonnen… Dan kijk je naar buiten en komt er meteen weer een glimlach op je gezicht.”

Barend: “De emigratie was uiteraard spannend, vooral hoe de kinderen het zouden beleven. En de vraag: wat kom je tegen? In Nederland heb ik veel informatie meegekregen over culturele verschillen en gewoonten. Het is allemaal enorm meegevallen. We kregen veel hulp en steun van de mensen hier. Misschien hebben we wel het voordeel gehad dat we een van de allereerste Nederlanders waren die hiernaartoe kwamen, zeker de eerste met kleine kinderen. Op school heb je daardoor meteen contact met andere ouders. Je bent interessant, ze willen alles van je weten.”

Wat moet iemand die naar Italië gaat emigreren weten?

Annelies: “De mentaliteit is hier heel anders dan in Nederland. Italianen komen afspraken niet altijd na. Ook komen ze zelden op tijd. De zoete inval zoals wij die in Nederland kennen, heb je hier niet. Je ontmoet elkaar of in het dorp of bij speciale gelegenheden. Ook al ben je ingeburgerd, je blijft toch de buitenlander.”

Barend: “Als je naar een ander land emigreert, moet je je realiseren dat jij je moet aanpassen aan de gewoonten en cultuur van het land. Zij niet aan jou! Zo verwachten wij dat ook van mensen die in Nederland komen wonen. Zeer waarschijnlijk loopt je emigratie anders dan je je van tevoren had bedacht. In Italië wordt bijvoorbeeld anders gebouwd, er gelden andere voorschriften en je kent hier meer bureaucratie. Het begrip efficiëntie komt niet voor in het vocabulaire van de meeste Italianen. Als je daar niet mee om kunt gaan, moet je niet naar een land als Italië emigreren. Zorg verder dat je de taal enigszins machtig bent, dat helpt enorm.”

Hoe ervaren jullie het huidige leven in Italië?

Annelies: “Het leven is hier superrelaxed. We genieten volop van de natuur, het lekkere eten en de gezellige mensen. Maar het kan ook zeer stressvol zijn. Als iets bijvoorbeeld niet gaat zoals jij wilt. Financiële middelen blijven altijd een onzekere factor, die het soms best moeilijk maakt. Gelukkig zijn we heel handig geworden en doen we bijvoorbeeld alle verbouwingen zelf. Dat scheelt al een hoop.”

Barend: “Er bestaat het spreekwoord ‘leven als God in Frankrijk’. Ik zeg altijd: als God beter had nagedacht, had hij voor Italië gekozen. Het is een heerlijk land, met zijn aparte gewoonten, prachtige cultuur en natuur, de zeer vriendelijke mensen, het fantastische eten en de nog mooiere wijnen. Wij wonen boven op een heuvel in de groenste regio van Italië. Met uitzicht op zee, de bergen, heuvels en bossen. In een woord: geweldig.”

Wie houdt zich voornamelijk bezig met wat?

Annelies: “Tuinieren doen we allebei. Ook het klussen in de winter en het schoonmaken doen we samen. Barend verwelkomt de gasten voor de camping en de B&B en ik verzorg de maaltijden. De makelaardij is verder helemaal Barend zijn ding.”

Barend: “Nu onze kinderen weer in Nederland wonen, doen Annelies en ik in principe veel samen. We kunnen goed samenwerken en vullen elkaar prima aan. De keuken is echter volledig aan Annelies, zij kan koken als de beste. Iets wat ik totaal niet kan. Tijdens de pizza-avonden bak ik echter de pizza’s in onze echte houtgestookte pizzaoven. Ik houd me vooral bezig met het rondleiden van de gasten. Dat begint al bij de ontvangst. Daarnaast verzorg ik rondleidingen bij bijvoorbeeld een van de grootste wijnhuizen van de regio, de Fazi Battaglia. Verder heb ik een soort van adviserende rol bij de gemeente op het gebied van toerisme, en ben ik soms op pad met de burgemeester. Dat zijn momenten dat alle taken op I Magnoni door Annelies worden overgenomen.”

Jullie verhuren appartementen, runnen een B&B en een camping en Barend werkt daarnaast in de makelaardij. Hoe is dit alles zo gekomen?

Annelies: “Toen we gingen kijken voor een huis waren voor ons twee dingen heel duidelijk: we wilden graag appartementen verhuren en we zochten een ruimte waar we cursussen konden geven. In ons huidige huis waren de kamers voor de appartementen al gemaakt. Ook is er een grote schuur waarin we veel kunnen organiseren. Er moest natuurlijk veel opgeknapt worden, maar we konden er gelijk beginnen. En het belangrijkste: dit huis staat op het mooiste plekje van Le Marche. Toen na twee jaar ons hele terrein netjes was gemaakt, bleek dat we ook de ruimte hadden om kampeerplekken aan te leggen. De makelaar via wie we het huis kochten vroeg Barend of hij hem wilde helpen als er Nederlanders kwamen voor een huis. Zo is Barend de makelaardij ingerold.”

Barend: “Tijdens eerdere vakanties keken wij altijd bij makelaars in de etalage met het idee dat het leuk zou zijn om een huisje te hebben in het buitenland. Ook met de gedachte dat wij het anders zouden aanpakken dan de B&B of de camping waar we verbleven. Het idee werd werkelijkheid. Al vrij snel werd ik door onze makelaar gevraagd om hem te assisteren indien hij niet-Italiaanssprekende klanten zou hebben. Met de komst van tv-programma’s als Het roer om en Ik vertrek kwamen er opeens een hoop mensen die allemaal een B&B in Le Marche wilden gaan beginnen. Ik heb dit toen een paar jaar gedaan, maar ben er vervolgens uitgestapt. Ik was te vaak met mensen op pad die altijd naar Portugal op vakantie gingen en door zo’n tv-programma opeens een huis in Italië wilden kopen. Nu werk ik echter wel weer in die sector.”

Euro Servizi: onafhankelijk advies over aankoop

Barend is tevens werkzaam bij studio Euro Servizi, een technisch bureau dat zich zowel bezighoudt met het restaureren van oude huizen als met nieuwbouwprojecten. Italiaanse makelaars werken voor de aankoper én de verkoper, ze krijgen dus twee keer commissie. Van onafhankelijk advies geven is hierdoor soms geen sprake. Dat is iets wat Euro Servizi juist wel doet: onafhankelijke consulten geven over de aankoop van een huis in Italië. Barend spreekt verschillende talen en verzorgt daarom de begeleiding. Het kantoor heeft alle middelen om de klant geheel zelfstandig te ondersteunen. Barend: “We zorgen ervoor dat een klant rechtstreeks bij een eigenaar het huis kan kopen en we vrijwaren de klant van alle zorgen die bij een aankoop komen kijken. Van de zoekopdracht naar het juiste huis en de begeleiding bij de aankoop tot een eventuele verbouwing. De klant krijgt de zekerheid dat er geen kat in de zak gekocht wordt.” Zomer 2017 start Euro Servizi samen met collega-makelaars een gezamenlijk kantoor in Pergola, onder de vlag van ’s werelds grootste franchiseorganisatie: Re/max. Via dit wereldwijde netwerk van makelaars kan Euro Servizi huizen in Pergola en omgeving aanbieden. “Ook bieden we een enorme hoeveelheid extra kennis en kunnen we meer begeleiding geven in de bouw en restauratie van huizen. Een mooie ontwikkeling,” aldus Barend.

Kijk voor meer informatie op: www.imagnoni.com en www.euro-servizi.eu

Meer weten over emigreren naar Italië? Klik hier.

Over Redactie

Al sinds 1999 een gespecialiseerde uitgeverij in (auto)biografieën en uitgever van de magazines VertrekNL en Bommelglossy. Het complete fonds is via deze site te bekijken en rechtstreeks te bestellen.