Winnaar VertrekNL Ondernemersprijs

In het Frankrijknummer van VertrekNL werden u de drie genomineerden, Maureen, Adriane en Bart, voorgesteld. Ze vertelden in het kort over hun potentiële onderneming in het buitenland. De jury – bestaande uit Chantal Deen, relatiemanager bij OOM Verzekeringen, Arjen Bolt van NRC De Week en Seb van der Kaaden, uitgever van VertrekNL – heeft zich over de plannen gebogen en is gezamenlijk tot een winnaar gekomen.

  • Nominatie 1: Maureen Rijkers – “Met B&B Solo Sicilia wil ik reizen voor een steeds grotere groep soloreizigers FAIR maken”
  • Nominatie 2: Adriane Coolen – “Wij willen samen het avontuur aangaan en een full-pension glamping op onze droomlocatie starten”
  • Nominatie 3: Bart Verberkt – “Counselling, Meditatie en Chambres d’hôtes: alles wat ik aanbied is met elkaar te combineren”

Vernieuwend en origineel

Waar Bart Verberkt nog opperde op Facebook nog om de drie ideeën samen te voegen – “Wellicht kunnen we de concepten combineren: glamping voor soloreizigers, waarbij ik een stukje persoonlijke ontwikkeling meegeef. Wel graag niet te ver van de chambres d’hôtes die ik ga kopen.” – heeft de jury toch besloten dat slechts één enkel idee er met de winst vandoor gaat. Zowel Chantal Deen als Arjen Bolt kiezen namelijk voor het idee van Maureen Rijkers, die op Sicilië een B&B wil beginnen voor soloreizigers. Chantal: “Dit is vernieuwend! Maureen geeft aan dat mensen die alleen reizen vaak een toeslag moeten betalen, maar waarom eigenlijk? Ik vind dat zij een goed punt maakt en met haar B&B een mooie oplossing biedt.” Arjen: “Een leuk, helder en vooral eerlijk plan. Een verblijf in B&B Solo Sicilia zal erg aantrekkelijk zijn voor singles die zich niet bij een groepsreis willen aansluiten maar toch van de gezelligheid van andere reizigers willen genieten. Daarnaast zijn er de voordelen bij gezamenlijk te ondernemen uitjes en excursies. Naast dat Maureen zich richt op een duidelijke, afgebakende doelgroep, is het ook een helder plan: soloreizigers zullen de B&B zeker weten te vinden.”

Seb van der Kaaden noemt het singlesprincipe van Maureen zeker origineel, maar geeft zijn stem desondanks aan het idee van Bart Verberkt: “Het idee van Bart is goed doordacht, omdat hij twee zaken slim combineert: het runnen van chambres d’hôtes in combinatie met het geven van counseling en meditatie met als basis ‘rust’. Een ideale combinatie om tot jezelf of tot elkaar te komen, waarbij het een het ander versterkt.”

Enthousiasme en passie

Volgens Chantal is Bart een goede tweede in deze wedstrijd: “Hij heeft een goed verhaal en weet waar hij naartoe wil.” Arjen Bolt is echter van mening dat Barts idee te veel leunt op de kwaliteiten van één man. Het ondernemerschap en het enthousiasme zijn bij Adriane Coolen en haar man zeker aanwezig, maar het idee is volgens de jury niet heel vernieuwend: in het gebied waar de familie Coolen zich wil vestigen zijn al meerdere glampingaccomodaties gevestigd. Wat de deelnemers gemeen hebben, is dat zij allemaal zeer gepassioneerd zijn over hun idee, en dat is een van de belangrijkste voorwaarden voor succes.

Maureen Rijkers over de afgelopen periode: “In februari was ik op de Emigratiebeurs om mij een beetje te oriënteren en inspiratie op te doen voor mijn toekomstige woonplaats Italië, specifiek Sicilië. Jammer genoeg vond ik hier erg weinig over, wat mij wel verbaasde. Maar ik was er ook met het doel om mijn medecursisten eindelijk in het echt te zien, samen volgden wij Het Gouden Gastentenconcept bij Hans en Nel van de DroomplekAcademie. Bij de VertrekNL-stand kocht ik het nieuwste magazine met daarin het artikel van Leonie, de vorige winnares. Haar volgde ik ook via Hans en Nel en ik was erg benieuwd naar haar verhaal. Toen viel mijn oog op de tekst: ‘Stuur ook jouw idee in voor de Ondernemersprijs 2018’. Eerst dacht ik ‘Nee, ik heb nog niks concreet’, maar na een paar dagen stuurde ik mijn idee toch op. Met de gedachte: ‘Waarom ook niet!’

Eigenlijk vergat ik het daarna een beetje, want er ging best wat tijd overheen. Ineens stond er een e-mail van VertrekNL in mijn inbox: ‘Gefeliciteerd, je bent 1 van de 3 genomineerden!’ ‘Perplex’ is het beste woord om te omschrijven wat ik toen voelde. Echt te gek! En totaal onverwacht. Een leuke en spannende tijd volgde: jezelf in een magazine zien staan, de lezers die op je kunnen stemmen, de reacties van iedereen! Al snel bleek dat velen zich in mijn concept herkennen, ik kreeg reacties als: ‘Wat een gaaf idee!’, ‘Ik kan niet wachten tot ik bij Maureen mag genieten van Siciliaanse sferen’, ‘Heerlijk concept op een heerlijk eiland’ en ‘Eindelijk meer aandacht voor soloreizigers’.

Ik was op Sicilië, dit keer voor een taalcursus Italiaans bij Babilonia, toen ik een e-mail ontving met daarin: ’Gefeliciteerd! Twee van de drie juryleden hebben voor jouw concept gekozen, dus hiermee ben jij de winnares van de VertrekNL Ondernemersprijs 2018!’ Yes, te gek! En dan mag je het goede nieuws nog niet delen… Maar geweldig! Ook heb ik bijna 200 (!) stemmen gekregen op Facebook, en heel veel mooie, lieve en gave reacties. Wow! Iedereen super bedankt hiervoor! Ik krijg hier zo veel energie van, ik ga ervoor en hoop over twee à drie jaar te kunnen zeggen: ‘Welkom in B&B Solo Sicilia!’”

Komend jaar leest u in VertrekNL een uitgebreide reportage verspreid over drie artikelen waarin we Maureen op de voet volgen. Benieuwd naar haar verhaal? In het volgende nummer van VertrekNL deel 1 van ‘B&B Solo Sicilia’.

Lees dit en meer ook in VertrekNL Oostenrijk – klik hier.

 

 

Over Redactie

Al sinds 1999 een gespecialiseerde uitgeverij in (auto)biografieën en uitgever van de magazines VertrekNL en Bommelglossy. Het complete fonds is via deze site te bekijken en rechtstreeks te bestellen.