Wel of niet emigreren?

Jaarlijks gaan zo’n 11.000 mensen naar de Emigratiebeurs. De één is concreet, weet het land van bestemming en wanneer het vertrek zal plaatsvinden, de ander dompelt zich elk jaar weer onder in een ander droomland. Maar welk land past nu écht bij u?

Als u zich realiseert dat veel mensen verliefd zijn geworden op hun droomland tijdens een vakantie, in de mooiste periode van het jaar, met voldoende geld op zak, relaxed, vrij van werk en alle tijd om te genieten van elkaar en van het eten, de rust en de natuur – zelfs de lokale mensen zijn vriendelijk, want jij bent tenslotte hun gast met de dikke portemonnee – dan snapt u misschien ook dat meer dan de helft van de emigranten na een paar jaar alweer naar huis wil. De realiteit is namelijk weerbarstig en voor velen een koude douche.

Doe daarom de reality check. Ga niet slechts een paar weken lekker op vakantie, maar ga een paar maanden – met slecht weer en weinig geld, en stel uzelf kritische vragen. Is het er niet te warm, of te koud? Te licht of te donker, te druk of te rustig? Spreek ik de taal of denk ik het snel genoeg te kunnen leren? Word ik met open armen ontvangen of juist weggekeken? Is er voldoende werk? Overleef ik een jaar zonder inkomen? Verder zijn er dan natuurlijk nog de praktische zaken: wat te doen met uw huis, pensioen, verzekeringen, belastingen, bankzaken, onderwijs, gezondheidszorg et cetera. En misschien wel het meest onderschatte struikelblok bij een emigratie: wat vindt uw partner en uw familie er eigenlijk van?

Misschien komt u er door de reality check achter dat Nederland zo gek nog niet is. Het staat niet voor niets al jaren in de top 10 van landen met de gelukkigste inwoners (in 2019 weer goed voor de 5e plek).

Meer informatie over emigreren? Bestel dan de ‘Emigratiewijzer’ – klik hier!

Over VertrekNL

Viermaal per jaar verschijnt VertrekNL, het grootste gedrukte én online magazine voor emigranten, expats en tweedehuisbezitters. In elke uitgave staat een land centraal via interviews, reportages, columns, juridisch advies, eten & drinken, (tweede) woningen en nog veel meer nuttige informatie over emigreren, zowel voor een korte- als voor een lange emigratie.