“Vriendjes uit verre landen”

De familie Luijbregts woont sinds augustus 2015 in het Oostenrijkse Linz. Moeder Saskia geeft er onder andere les aan de Universiteit van Linz. Vader Joost werkt voor Brau Union, onderdeel van Heineken. Zoons Berend (10) en Jasper (8) zijn deze winter begonnen met Nederlandse lessen via de Wereldschool, zo hopen ze bij terugkeer geen achterstand te hebben opgebouwd met het Nederlands.   

 

De twee jongens vinden het vooral erg leuk om in Oostenrijk te wonen. Ze hebben veel nieuwe vriendjes leren kennen en veel nieuwe talen leren spreken. “We hebben nu verschillende vriendjes die Engels en Duits spreken, en je kunt hier lekker skiën!” zeggen ze in koor. Berend geniet vooral van de vele bergen in zijn nieuwe woonomgeving. Minder leuk vindt Jasper het wandelen in de bergen: “Je wordt er moe van voor niks.”

 

Kleine klassen

 

In Oostenrijk gaan Berend en Jasper naar de internationale school, waar ze les krijgen in het Engels. Daarnaast krijgen ze Duitse les. En via de Wereldschool volgen ze nu dus ook Nederlands. Moeder Saskia: “Het gaat goed, al is het wel vaak lastig om er tijd voor te vinden naast al het andere huiswerk en de speelafspraakjes en bezigheden.” Berend: “Op de internationale school spreken we allemaal in het Engels. We hebben minder lessen in het Duits dan op Oostenrijkse scholen. Ik heb bijvoorbeeld maar één keer Duits per dag. In de klassen zitten gemiddeld vijftien kinderen. Vergeleken met Nederlandse klassen is dat weinig. We werken met units of inquiry, waarbij voor zes weken steeds een thema centraal staat, bijvoorbeeld ‘Communicatie’, ‘Het Heelal’ of ‘Je Lichaam’. De helft van de lessen die je krijgt gaan over dit thema en zijn vaak heel creatief.” Jaspers klas telt zeventien kinderen: “Veel meer meisjes dan jongens, want er zijn zes jongens en elf meisjes. De kinderen uit mijn klas komen uit verschillende andere landen, sommige uit hele verre landen. Zo komen mijn vriendjes uit Italië, Rusland, Polen, India, Oostenrijk en Libanon.”

 

Het Nederlands niet verleren

 

Berend vertelt over de Nederlandse lessen via de Wereldschool: “Je hebt een website waar je kunt inloggen met je eigen wachtwoord. Daar vind je taken die je kunt doen, bijvoorbeeld spelling en grammatica. Elke week krijg je tien taken. Als je ze allemaal af hebt, ben je klaar voor die week. De volgende week krijg je dan weer nieuwe taken. Ik werk meestal na school aan de taken. Laatst heb ik ook via de Wereldschool een Cito-toets gedaan.” Berend snapt maar al te goed het belang van de Nederlandse lessen: “Voor als we straks teruggaan naar Nederland is het belangrijk dat we het Nederlands niet verleren en dat we even goed Nederlands kunnen spreken als alle anderen.” Broertje Jasper vult aan: “We volgen vooral Nederlands via de Wereldschool omdat mama zei dat het moest.” Gelukkig vindt Jasper het leuk om met de lessen bezig te zijn: “Ik vind de filmpjes die uitleg geven over de lessen en taken het leukst omdat het dan net is alsof ik een filmpje op tv kijk.” Berend sluit zich hier bij aan, ook hij kan de filmpjes met uitleg wel waarderen. Al vindt hij de Cito-toetsen ook leuk. Berend: “Die zijn lekker lang, en de vragen zijn gelukkig best wel makkelijk!”

 

Meer info op: Tel. 0320-229927/06-10760220

www.wereldschool.nl / [email protected]

 

 

Over Redactie

Al sinds 1999 een gespecialiseerde uitgeverij in (auto)biografieën en uitgever van de magazines VertrekNL en Bommelglossy. Het complete fonds is via deze site te bekijken en rechtstreeks te bestellen.