Villa Lavanda – Een prachtplek in Puglia

Maak kennis met Jenny Stolk, eigenaresse van B&B Villa Lavanda. De centrale ligging van de B&B bij het plaatsje Noci, maakt het bij uitstek dé plek om de Italiaanse regio Puglia te verkennen. Stranden, dorpjes en steden zijn goed te bereiken, neem bijvoorbeeld Alberobello met zijn Trulli, de bijzondere witte huisjes. Je kunt er vanuit Villa Lavanda zelfs op de fiets naartoe. Of Matera, de culturele hoofdstad van Europa 2019.

Jenny werkte dertig jaar lang op een verzekeringskantoor. In 1994 besloot ze haar baan op te zeggen en haar man te gaan assisteren binnen zijn bedrijf. Samen wilden ze het bedrijf verplaatsen naar Zuid-Italië. Een heftige periode begon, toen in een zeer kort tijdsbestek zowel Jenny’s man als haar schoonouders kwamen te overlijden. Jenny: “Toen volgde een periode van twee en een half jaar van twee banen – want ook het bedrijf van mijn man moest verder – veel vraagtekens en problemen. Ik heb doorgezet. Eind april 1997 zette ik de stap tot emigratie naar Italië.”

Liefde op het eerste gezicht

Jenny: “Wat ik me nog heel goed herinner, is dat ik met een Duitse vriendin van Noci naar Monopoli aan de Adriatische kust reed. Ergens daar in de buurt zagen we een bordje met B&B erop. ‘Dat hebben ze veel in Engeland en Ierland’, vertelde ik mijn vriendin. Toen ik twintig jaar geleden naar Zuid-Italië verhuisde was een B&B echt het laatste wat ik in gedachten had, maar ja, de dingen kunnen weleens anders lopen dan je had voorzien. Het was liefde op het eerste gezicht met deze prachtige plek. In 2002 heb ik hier Villa Lavanda gebouwd.” De kleinschalige B&B beschikt over drie compleet ingerichte kamers met comfortabele bedden en een eigen badkamer. Op de kamers is geen tv aanwezig, maar de gasten kunnen naar Nederlandse zenders kijken in de gastenlounge, onder het genot van een kopje koffie of thee.

Italiaanse geschiedenis en gewoonten

“Puglia en haar geschiedenis zijn heel interessant en ik vertel je er graag meer over. Breng bijvoorbeeld een bezoek aan de grotwoningen, de prachtige kerken, fresco’s en pittoreske dorpjes met hun haventjes. De kust is nooit ver weg, want je zit hier op een relatief smal stuk Italië dat zich bevindt tussen de Ionische en de Adriatische Zee,” vertelt Jenny. “Geniet ook van de vele terrasjes en eetgelegenheden. In Noci vind je al zo’n 25 restaurants, van pizzeria tot slow-food.” Jenny vult aan: “Als je uit eten gaat, probeer dan eens het traditionele gerecht Fave en Cicorie. Het is een antipasto (voorgerecht) en het bestaat uit puree van gedroogde tuinbonen en daarbij wilde Cichorei, wat goede olijfolie erover en wat broodsoldaatjes. Echt heel lekker.”

Het eten is heerlijk in Puglia: “Een eerlijke keuken met goede ingrediënten,” vult Jenny aan. Zo heeft ze zelf de Italiaanse gewoonte overgenomen om haar eigen salsa te maken. “Want als plattelander wil je echt niet betrapt worden op het eten van een pastasaus die in de supermarkt is gekocht. Veel duurder, ontzettend veel werk, maar zoveel lekkerder is je zelfgemaakte basissaus voor de pasta. 300 kg tomaten, veel inmaakpotten, een reusachtige pan, dito gaspit en vijf man sterk. Ik ben haast een professional geworden in het maken van pastasaus,” grapt ze.

Ook de gasten, die voor het merendeel uit Nederland en België komen, kunnen Jenny’s kookkunsten waarderen. Ze genieten van het heerlijke ontbijt bij Villa Lavanda. Jenny: “Ontbijten doen de gasten meestal op de overdekte veranda, en zeer uitgebreid. Het is onze specialiteit, ik serveer elke dag iets anders, zowel hartig als zoet.”

Voor de toekomst hoopt Jenny zelf de omgeving nog beter te verkennen en nieuwe ontdekkingen te doen. Het was dan wel liefde op het eerste gezicht met deze prachtige plek, toch hoopt ze de B&B verder te verbeteren. Zo heeft Villa Lavanda vanaf dit seizoen bijvoorbeeld haar eigen App. Deze App brengt je naar een reeks van aanbevolen plaatsen, stranden, restaurantjes en activiteiten, ook offline. Zo halen de gasten nog meer uit hun vakantie in Puglia. Jenny: “Spoedig zal een eigen App net zo’n harde eis zijn van gasten als wifi dat nu al is!”

B&B Villa Lavanda, Jenny Stolk, S.P. 116 Noci per Castellaneta no. 102A, 70015 Noci (Ba), Italie, 00390804949904, 00393356947038, [email protected]www.villalavanda.nl

Lees meer over emigreren naar Italië. Klik hier.

 

Over Redactie

Al sinds 1999 een gespecialiseerde uitgeverij in (auto)biografieën en uitgever van de magazines VertrekNL en Bommelglossy. Het complete fonds is via deze site te bekijken en rechtstreeks te bestellen.