“Verlies je achtergrond niet uit het oog”

Toen Mirjam van der Geijs de mogelijkheid kreeg om locatieleider te worden van LanguageOne’s schoollocatie Shanghai-Suzhou twijfelde ze geen moment. Samen met haar man Erik zette ze de stap: “De school was groot, de kwaliteit van het onderwijs hoog, dus het was een heel mooie kans.” Ik spreek met Mirjam over het belang van moedertaalonderwijs voor de algehele ontwikkeling van kinderen. “Ouders vergissen zich daar nog weleens in.”

 

In Nederland deed Mirjam de pabo en ze studeerde Onderwijskunde aan de Universiteit van Amsterdam. Het buitenland lonkte en Mirjam ging in Zuid-Afrika aan de slag bij een organisatie die te vergelijken is met de Nederlandse Onderwijsinspectie. Mirjam: “Na twee jaar ben ik weer terug naar Nederland verhuisd en heb daar op een school in Heemskerk gewerkt. In 2015 solliciteerde ik op de functie van locatieleider bij LanguageOne Shanghai-Suzhou. Ik werd aangenomen en inmiddels woon ik samen met mijn man, onze anderhalf jaar oude zoontje Philan en pasgeboren dochter Zara in Shanghai en ben ik locatieleider van de schoollocaties Shanghai-Suzhou en Hongkong.”

Vier schoollocaties in Azië

Hongkong en China zijn booming. Voor veel bedrijven heerst er een aangenaam vestigingsklimaat en er zijn dan ook veel Nederlandstalige expats te vinden in de regio. Volgens Mirjam komt dat mede door de knowhow, die in Azië erg groot is: “Nederlandse bedrijven als Akzo Nobel, Heineken en Philips zijn hier gevestigd en zoeken dan vaak eerst Nederlanders die het reilen en zeilen binnen het bedrijf kunnen doorgeven aan hun nieuwe Chinese collega’s.” LanguageOne, de grootste Nederlandse taal- en cultuurschool wereldwijd is goed vertegenwoordigd in Azië. Je kunt terecht op vier verschillende schoollocaties: Shanghai-Suzhou, Hongkong, Singapore en sinds afgelopen augustus ook in Kuala Lumpur. Kinderen in de leeftijd van 2,5 tot en met 18 jaar krijgen er les in de Nederlandse taal en cultuur. De lessen vinden na schooltijd plaats of zijn geïntegreerd in het curriculum van de internationale dagschool. Daarnaast biedt LanguageOne, dat is aangesloten bij Stichting Nederlands Onderwijs in het Buitenland (NOB), ook online Nederlandse lessen aan.

Diversiteit en digitalisering

“In de vier jaar dat ik hier werk heb ik enorm veel geleerd”, gaat Mirjam verder. “Ik sta anders in het leven, ik ben gegroeid. De diversiteit is hier enorm. Het is continu schakelen, in de communicatie en in de culturele verschillen waar je mee te maken krijgt. Je komt hier van alles tegen: Nederlanders die hier net komen wonen, maar ook gezinnen die al heel lang bekend zijn met het expatleven of juist Chinees-Nederlandse gezinnen.” Ook binnen LanguageOne zijn de mogelijkheden divers. De school geeft les op verschillende locaties. Alleen al in Shanghai op zes verschillende internationale scholen en in Suzhou op twee internationale scholen. Mirjam: “Kinderen die verder weg van een internationale school wonen, kunnen online lessen volgen. We bieden ook een combinatie van online en klassikaal onderwijs, ook wel blended learning genoemd. De leerlingen hebben online, bijvoorbeeld vanuit huis, les en komen ongeveer één keer in de vier weken op een van onze schoollocaties voor toetsing, cultuurlessen en interactie met klasgenoten. Online leren, bijvoorbeeld met gebruik van Skype, en het digitaliseren van onderwijs zijn erg in opkomst. Het lesprogramma van LanguageOne is sinds kort gedigitaliseerd. Leerlingen hebben via laptop, tablet, telefoon of digibord toegang tot het lesmateriaal en kunnen op school, thuis of waar dan ook aan de slag met de Nederlandse taal. In Azië, waar men op digitaal gebied voorloopt, kun je eenvoudigweg niet achterblijven. Zo gebruiken wij al enige tijd een eigen mobiele schoolapp om informatie met ouders te delen en bijvoorbeeld foto’s te plaatsen, in een afgeschermde omgeving.”

Trots op de Nederlandse taal en cultuur

Het is volgens Mirjam ontzettend belangrijk om de moedertaal te blijven aanbieden als je als ouders de stap zet om te emigreren. Mirjam: “Dit wordt weleens onderschat door ouders. Een emigratie is geweldig, maar je moet niet vergeten dat het Nederlands bij kinderen overal in terugkomt. Het zijn hun roots, ze denken en dromen in deze taal. Ze zijn trots op hun cultuur en hierdoor wordt ook hun zelfvertrouwen mede bepaald. Ik geef ouders altijd mee: hoe beter de moedertaal wordt beheerst, hoe makkelijker andere talen en vakken te leren zijn. Als je zelfverzekerd in het leven staat, kun je eenvoudiger leren. Wij streven ernaar dat kinderen die terugkeren naar Nederland weer moeiteloos kunnen instromen in het onderwijs daar en bijvoorbeeld ook een studie op een hogeschool of universiteit kunnen volgen.”De uitgangspunten van het onderwijs dat LanguageOne aanbiedt zijn samenwerken, communiceren en cultuur. Mirjam: “We bieden een innovatief onderwijsprogramma aan dat ontwikkeld is vanuit de filosofie van het International Baccalaureate® (IB) en voldoet aan de door de Stichting NOB ontwikkelde NTC-leerlijn. De kinderen doen mee aan verschillende culturele activiteiten zoals een ‘Elfstedentocht’ en we behandelen op een creatieve manier onderwerpen als de Hollandse winters en de provincies. Het taalaspect komt hierbij moeiteloos aan de orde.” Uit ervaring weet Mirjam dat kinderen uit Nederland het soms best spannend vinden op een internationale school. “Ze komen soms na een reguliere les als rekenen even hun hart luchten bij ons in het lokaal van LanguageOne of ze komen gewoon even langs om lekker een Donald Duck te lezen in het Nederlands!”

Geen gezelligheidsclubje

Mirjam: “Tegen gezinnen die willen vertrekken naar Azië maar nog twijfelen zou ik willen zeggen: Neem die stap, maar verlies vooral je achtergrond niet uit het oog. Let bij de schoolkeuze op of er gekwalificeerd onderwijs gegeven wordt. LanguageOne is niet zomaar een gezelligheidsclubje. Net zoals bij scholen in Nederland houdt de Nederlandse Onderwijsinspectie toezicht op de kwaliteit van onze lessen. Ouders adviseer ik goed stil te staan bij de toekomst: hoelang blijf je in Azië en gaat je kind uiteindelijk studeren? Veel gezinnen keren op een bepaald moment terug naar Nederland. Door het volgen van moedertaalonderwijs in het buitenland houdt je kind het Nederlands op niveau. Instromen in het onderwijs in Nederland verloopt dan vaak soepeler, met weinig of zelfs geen achterstand. Kom dus gerust bij aankomst in Azië een kijkje nemen bij LanguageOne en voel je snel thuis in het buitenland!

Meer informatie op: www.languageone.nl .

Over Redactie

Al sinds 1999 een gespecialiseerde uitgeverij in (auto)biografieën en uitgever van de magazines VertrekNL en Bommelglossy. Het complete fonds is via deze site te bekijken en rechtstreeks te bestellen.