“Vanuit Frankrijk kan ik ondernemende Nederlanders die hier iets willen opzetten goed ondersteunen”

Tien jaar geleden vertrokken Marc en Jacqueline Receveur richting de Franse streek Charente-Maritime. In Soubran, tussen Bordeaux en Cognac, begonnen ze het succesvolle Domaine la Fontaine met vijf chambres d’hôtes en vier gîtes bestemd voor toeristen. Na een ingrijpende renovatie van hun sfeervolle 19e-eeuwse Charentaise huis konden ze van start. Nu Marc de pensioengerechtigde leeftijd nadert, wil hij graag meer vrijheid hebben. Marc: “Hoe afwisselend, boeiend en dankbaar het werk ook is, er komt een tijd om het stokje over te dragen.” Jacqueline is nog lang niet aan haar pensioen toe. Mensen helpen is haar tweede natuur en daarom runt ze naast Domaine la Fontaine haar eigen bedrijf: bureau-5. Jacqueline: “Ik vind het fijn om anderen te ondersteunen met hun zakelijke en organisatorische uitdagingen. Ik zie mezelf als een soort all round helpdesk voor bedrijven in Nederland en Frankrijk.”

In Venlo hadden Marc en Jacqueline een heerlijk leven. Beiden hadden een leuke en afwisselende baan. Marc in de logistieke sector en Jacqueline als facility manager voor diverse bedrijven. Toch bleef het kriebelen. Jacqueline: “Op een gegeven moment kregen we echt het gevoel dat we ervoor moesten gaan, anders zouden we achteraf gedacht hebben ‘hadden we maar…’. We hebben toen de knoop doorgehakt en zijn het avontuur aangegaan. Blijven zitten waar we zaten en niets doen was voor ons geen optie meer.”

In de watten leggen

Het werd de twee al snel duidelijk dat hun nieuwe woonplaats in de Charente-Maritime zou liggen. Tijdens eerdere vakanties vielen ze voor deze regio met haar uitgestrekte wijnlanderijen en valleien. “De omgeving is prachtig. Vanuit ons domein kijken we uit op een schilderachtige vallei vol wijnvelden. De dagen hier zijn gevarieerd en gevuld”, vertelt Jacqueline. “Er is een groot verschil tussen het zomerseizoen en de winter. Meestal ontvangen we de eerste gasten zo rond Pasen, we zijn dan tot en met oktober druk met het verzorgen en in de watten leggen van ‘onze’ vakantiegangers. We willen mensen het optimaal naar de zin maken. In de ochtend serveren we ontbijt en informeren we de mensen over wat ze zoal kunnen gaan doen. ’s Middags ontvangen we vaak de nieuwe gasten en in het hoogseizoen bieden we twee à drie keer per week table d’hôtes aan. Marc kruipt dan in de rol van chef-kok: hij doet alle boodschappen en organiseert het diner. We genieten volop van onze gasten en van het leven op Domaine la Fontaine, maar gezien Marc z’n leeftijd en mijn andereactiviteiten, wordt het tijd om weer vooruit te kijken en hebben we besloten om ons bedrijf te koop te zetten. We nemen er de tijd voor en hebben geen haast.”

Instapklaar

“We verkopen het domein clé en main, zoals ze in Frankrijk zeggen. Alles wordt meeverkocht: de gebouwen, alle bedrijfsinventaris en de goodwill, de website en het hele marketingapparaat dat we hebben opgebouwd. Mensen kunnen er zo instappen, dit is daarom een unieke gelegenheid om eigenaar te worden van een karaktervol vakantiedomein”, aldus Jacqueline. “En ook niet geheel onbelangrijk: je kunt direct inkomsten genereren. Het pand is goed onderhouden en er is geen achterstallig onderhoud dat eerst moet worden weggewerkt. Het is hier oprecht wonen én werken als God in Frankrijk.” Op het domein vindt u een statig 19e-eeuws herenhuis met vijf chambres d’hôtes, alle met eigen sanitair en sfeervol ingericht. In een vleugel van het huis zijn vier gezellige gîtes gelegen. Daarnaast is er een ruime privéwoning en een verwarmd zwembad met zonneterras. Er zijn volgens Jacqueline bovendien nog tal van uitbreidingsmogelijkheden om uw persoonlijke ‘touch’ aan het bedrijf te geven of de capaciteit te vergroten: “De zeer ruime garage bij de privéwoning kan worden omgebouwd tot individueel appartement. In een van de bergeries (stenen schuren, red.) op het terrein kan een extra gîte worden gemaakt, en er is ruimte – inclusief vergunning! – om de grote zolder van het gebouw als leefruimte in te richten. Te denken valt ook aan het plaatsen van yurts, pipowagens of het creëren van een camping.”

Bureau-5

Marc en Jacqueline willen in de toekomst gewoon in Frankrijk blijven wonen, waar Jacqueline zich volledig zal storten op haar nieuwe bedrijf bureau-5. “Dat begon allemaal als een soort van vraagbaak voor zzp’ers in de familie- en vriendenkring”, vertelt ze. “We werden vaak gebeld met een probleem en de vraag of we konden helpen. Met mijn out-of-the-box-denkwijze en mijn uitgebreide netwerk pak ik graag iedere uitdaging aan. Mijn passie is anderen helpen het beste uit zichzelf te halen, praktisch en to the point. Ik kan orde scheppen in denk- en werkprocessen, helpen bij het opzetten van projecten, brainstormen over nieuwe concepten en structuur aanbrengen waar het nodig is. Vaak ligt het accent bij marketing en communicatie of bij mijn oorspronkelijke achtergrond: facility management.”

Bedrijf in Frankrijk

Jacqueline werkt voor bedrijven in verschillende sectoren. Al eerder hielp ze een zzp’er met ontzettend leuke plannen en ideeën voor een nieuw bedrijfsconcept met een praktisch actieplan, een groepsaccommodatie uit Nederland veroverde dankzij bureau-5 de Belgische markt, een Amsterdamse B&B ondersteunde ze met de marketing evenals een B&B aan de Côte d’Azur. Voor een kunstenaar in Zuid-Frankrijk zette Jacqueline zelfs een geheel kunstuitleensysteem op. Ze staat voor alles open en werkt met name voor zzp’ers en het MKB. “Al ga ik ook graag aan de slag voor grotere bedrijven of adviesbureaus. Als ik ook maar iemand hoor zeggen ‘hoe kan ik..’ of ‘ik zou graag…’, dan sta ik meteen in de actiestand.

De laatste tijd melden zich steeds vaker Nederlandse bedrijven die in Frankrijk bedrijfsactiviteiten willen ontplooien. Ik spreek de taal, weet hoe het er hier aan toe gaat in het zakenleven en kan mijn weg vinden in de soms ingewikkelde regelgeving. Zo heb ik voor een gast van Domaine la Fontaine, die plannen had om in Frankrijk te starten met activiteiten, alles geregeld bij de Franse Kamer van Koophandel. Vanuit Frankrijk kan ik ondernemende Nederlanders die hier iets willen opzetten goed ondersteunen. Voor mij een mooie mix van wonen én werken in Frankrijk, op een steenworp afstand van de Atlantische kust, waar het leven maar ook de mensen, de omgangsvormen, het klimaat, de Franse keuken en nog veel meer bijzonder aangenaam zijn!”

 

Meer info op: www.bureau-5.com

of www.domainelafontaine.com/te-koop

of neem contact op via

[email protected]

Over Redactie

Al sinds 1999 een gespecialiseerde uitgeverij in (auto)biografieën en uitgever van de magazines VertrekNL en Bommelglossy. Het complete fonds is via deze site te bekijken en rechtstreeks te bestellen.