Vancouver heeft alles, maar is zo ver weg

Antonietta Sgherzi is een wereldvrouw: Nederlandse moeder, Italiaanse vader, getrouwd met een Brit. “Mijn leven buiten Nederland begon in de Franse Alpen, waar mijn man twee hotels had. Eén keer waren we voor twee jaar terug in Nederland. Omdat mijn man niet kon wennen en we in Frankrijk eigenlijk nog te veel verplichtingen hadden, keerden we terug naar Frankrijk.” De keuze om vijf jaar later naar Canada te emigreren was impulsief, vertelt Antonietta; “We waren in Vancouver op vakantie geweest. Het multiculturele karakter van deze stad, de omringende natuur en het milde klimaat maakten het voor ons tot de ideale plek. Tijdens een lange autorit maakten we plannen voor een tweede vakantie. Tegen de tijd dat we thuiskwamen, waren dit emigratieplannen geworden.” Hadden ze moeite om Canada binnen te komen? Antonietta: “Onze hotels en vakantieappartementen in Frankrijk hadden we verkocht en we zouden gaan investeren in een pretpark: als investeerder is een visa gemakkelijker te regelen.” Het liep echter anders dan gepland. “De pretparkpartner bleek onbetrouwbaar, we bliezen het af. Ook andere pogingen een pretpark op te zetten strandden. We konden niet eeuwig blijven leven van onze reserves en na wat baantjes namen we een indoor speelparadijs over.” Ondernemen is volgens Antonietta over het algemeen gemakkelijker in Canada dan in Frankrijk; “Er is minder regelgeving, dat werkt erg prettig.” Het speelparadijs liep uitstekend en ze hadden het erg naar hun zin. “Niet alleen onze twee zonen waren prima gewend, maar ook wij hadden een leuk netwerk om ons heen opgebouwd. Bij een badmintonclub maakte ik veel vriendinnen. Door mijn introductie van de Nederlandse gewoonte van een drankje na het sporten ontstond er een vast ritueel, met veel lol. Via de kinderen legden we ook veel contacten en zelf organiseerden we geregeld activiteiten en feestjes.”

DSCN0279

Antonietta legt uit dat het belangrijk is dat, als je ergens nieuw bent, jijzelf het initiatief neemt om contacten te leggen. “Canadezen zijn toegankelijk, vriendelijk en behulpzaam. Een heel verschil met wat ik gewend was van de stroeve Fransen. Het is in Canada gemakkelijker een netwerk op te zetten, maar desondanks gaat het ook daar niet vanzelf. De keerzijde van die vriendelijke houding is dat ze niet snel zullen vertellen wat ze eigenlijk vinden; vriendschappen blijven vaak oppervlakkig.” Antonietta vertelt met zo veel passie over haar tijd in Canada, dat ik mij afvraag waarom ze er is weggegaan. Als ik vraag wat er níet leuk is aan Canada, moet ze zelfs lange tijd nadenken. Uiteindelijk noemt ze het gebrek aan (goede) straatverlichting en het feit dat het zo ver weg is van Nederland als enige mindere kanten. Waarom vertrokken ze dan na zes jaar alweer? Antonietta: “We dachten een jaar of tien in Canada te blijven. Maar na vijf jaar nam het leven een onverwachte wending; mijn man kreeg een zeldzame vorm van Hodgkin’s lymphoma (lymfklierkanker, red.). Dit plaatste alles in een ander perspectief en zette mij aan het denken. Ineens was daar het pijnlijke gemis van familie en vaste vrienden. Toen ook nog mijn zus én moeder ernstig ziek werden, leek Canada ineens heel ver weg. We besloten terug naar Europa te gaan.” Sinds augustus 2013 woont Antonietta in Bath, Engeland: in het geboorteland van haar man. Gelukkig is hij, ondanks een terugval en een tweede chemokuur, op dit moment weer gezond. Na alle ellende is er nu weer nieuwe energie. Het speelparadijs is verkocht en ze hebben recent vakantieappartementen geopend in Bath (www.bathholidaysuites.co.uk). Dat Antonietta geen stilzitter is, blijkt ook uit de website die ze onlangs opzette voor Nederlanders in het buitenland (www.nederlandersinhetbuitenland.org). Ze vindt het prettig haar ervaringen als Nederlandse wereldvrouw te delen, maar wil liever niet bij één land ingedeeld worden. “Waarom voor elk land een aparte site, als we zo veel gemeen hebben?” Haar site is een groot succes en onlangs vierde Antonietta haar 6.000e volger op Facebook (www.facebook.com/groups/dutchabroad).

Marley Heilbron-Steeghs, Psycholoog, www.aeffectivity.com[email protected]

Aeffectivity is een psychologenpraktijk die zich richt op mensen met psychische klachten. Waar ter wereld je ook woont, Aeffectivity ondersteunt je om je gedachten te ordenen, je zelfgevoel te verstevigen en je effectiviteit te hervinden.

Meer weten over wonen en werken in Canada? Lees dan de VertrekNL Canada special – klik hier.

Over Redactie

Al sinds 1999 een gespecialiseerde uitgeverij in (auto)biografieën en uitgever van de magazines VertrekNL en Bommelglossy. Het complete fonds is via deze site te bekijken en rechtstreeks te bestellen.

Website

Geef een reactie

*