Typisch Nieuw-Zeelands

Droomt u van een rondreis door Nieuw-Zeeland? Reisspecialist Janneke IJske van Tenzing Travel heeft het land al meerdere malen bezocht en weet in een mum van tijd te vertellen wat Nieuw-Zeeland nou zo typeert. Lees haar bijzondere top 10 en laat u inspireren!

  1. Kiwi’s, Kiwi’s en nog eens Kiwi’s

De term ‘Kiwi’ vliegt u in Nieuw-Zeeland al snel om de oren. Niet alleen het fruit en de unieke vogel dragen de naam ‘Kiwi’, maar ook de spelers van het nationale rugbyteam worden Kiwi’s genoemd, de Nieuw-Zeelandse dollar heeft als bijnaam Kiwi en de inwoners zelf noemen zich Kiwi’s. U beledigt een Nieuw-Zeelander als u denkt dat de term Kiwi afkomstig is van het stukje fruit. Hoe zit het dan wel? In Nieuw-Zeeland leeft de Kiwi, de kleinste loopvogel ter wereld. De Maori, de lokale bewoners van Nieuw-Zeeland, hebben de vogel Kiwi genoemd. Die naam is afgeleid van de roep van de mannetjesvogel tijdens het paar-seizoen. De vogel is dus niet genoemd naar de bekende kiwivrucht, maar juist andersom! De vrucht die oorspronkelijk uit China komt en toen nog de naam Chinese kruisbes droeg, kreeg in Nieuw-Zeeland de naam ‘kiwi’ toegewezen, omdat de vorm van deze harige vrucht lijkt op het lijf van de loopvogel.

  1. De Maori

De Maori zijn de oorspronkelijke bewoners van Nieuw-Zeeland. Hun tradities zijn nog steeds sterk in het land aanwezig. De meest bekende traditie van de Maori is de haka, een rituele krijgsdans. De dans, die vaak enkel door mannen wordt uitgevoerd, gaat gepaard met veel woeste handgebaren en luide kreten.

 

Ogen worden opengesperd, tongen worden uitgestoken – alles om de vijand intimideren of juist om andere stammen te verwelkomen. Wilt u de Maori ontmoeten? Bezoek dan het plaatsje Rotorua en woon een bijzondere avond bij waar de Maori de haka voor u dansen, onder het genot van een traditionele hangi-maaltijd. De Maori bereiden hun eten onder de grond, door middel van hete stenen die worden verwarmd met brandhout. Zo creëren ze een ondergrondse oven en koken zij een hangi-feestmaal.

 

 

 

3. Rugby.

Rugby is de populairste sport onder de Nieuw-Zeelanders.Het nationale team wordt door velen beschouwd als het beste rugbyteam ter wereld.

Ze dragen de bijnaam ‘All Blacks’, omdat ze altijd in een tenue spelen dat geheel zwart is. Voor de aanvang van elke wedstrijd voeren de spelers de haka uit, die daardoor wereldwijd bekend is geworden. Woon een rugbywedstrijd bij en u voelt zich één met de Nieuw-Zeelanders.

  1. Moko’s

Bijna iedere Maori heeft een moko: een traditionele tatoeage. De moko vertelt een persoonlijk levensverhaal. Ieder symbool in de tattoo heeft een betekenis. Zo kun je aan de moko’s in het gezicht van de Maori aflezen hoe belangrijk deze persoon is en waar hij of zij vandaan komt.

  1. Schapen

Een opmerkelijk feit: in Nieuw-Zeeland leven zo’n vier miljoen mensen en zo’n veertig miljoen schapen. De kans dat u een schaap tegenkomt is dus velen malen groter dan dat u een Kiwi ontmoet. Al die schapen moeten eens per jaar geschoren worden. Kunt u zich dat voorstellen? Overnacht een keer bij een schapenboerderij en u wordt getrakteerd op een kijkje in het leven van de Nieuw-Zeelandse boer.

  1. Boomvaren

De zilveren boomvaren komt van nature alleen voor in Nieuw-Zeeland en op een paar omringende eilanden. Voor Maori’s is deze plant erg waardevol. De koru, een uitrollend jong varenblad, staat symbool voor nieuw leven. De zilveren boomvaren heeft een belangrijke plek op de shirts van het Nieuw-Zeelandse rugbyteam en is daarmee ook het nationale sportsymbool.

  1. The Lord of the Rings

De spectaculaire filmreeks mag natuurlijk niet in deze top 10 ontbreken. De meeste opnames van The Lord of the Rings zijn namelijk in Nieuw-Zeeland gefilmd. De schitterende natuurbeelden uit deze films hebben Nieuw-Zeeland nog beter op de kaart gezet. Of u nu fan bent van de films of niet, de natuur is in het echt minstens zo indrukwekkend en daarom voor iedere natuurliefhebber een waar paradijs.

  1. Kauri

De kauri is een van de grootste bomen ter wereld en komt alleen voor in Nieuw-Zee­land. De boom kan tientallen meters hoog worden en is pas na zo’n achthonderd jaar volgroeid. In het Waipoua Kauri Forest op het Noordereiland vindt u de mooiste en oudste exemplaren. Bewandel de mooie routes door dit indrukwekkende bos en wie weet vindt u de Te Matua Ngahere, de oudste boom in Nieuw-Zeeland. Men gelooft dat deze boom zo’n vierduizend jaar oud is.

  1. Bring Your Own (BYO)

Ziet u bij een restaurant een bordje hangen dat zegt ‘Bring Your Own’? Dat betekent dat u een eigen fles wijn mee mag nemen. Koop een lekkere fles (dat moet wel lukken met de Nieuw-Zeelandse wijnen) in een bottle store en laat deze ontkurken en inschenken door de ober. Daar betaalt u vaak een klein bedrag voor. Het BYO-concept is de ideale oplossing voor restaurants die geen drankvergunning hebben.

 

  1. Tramping

Wandelen en kamperen – of zoals ze het in Nieuw-Zeeland noemen: tramping – is de ideale manier om de mooiste plekjes van het land te ontdekken. Overal zijn wandel­routes uitgestippeld voor zowel ervaren als minder ervaren wandelaars. Onze favoriete route is de vierdaagse Routeburn Track die loopt door het Fiordland National Park en door het Mount Aspiring National Park. U overnacht in een trekkershut hoog in de ber­gen. Wakker worden in de koele frisse lucht met uitzicht over het ruige berglandschap dat nooit verveelt. Dat is Nieuw-Zeeland op zijn best.

Tenzing Travel

Vanuit onze passie voor reizen bieden wij onze klanten in Nederland al meer dan vijfendertig jaar ultieme reis-ervaringen. Voorheen onder de vlag van Kuoni Travel Nederland en sinds 2015 als Tenzing Travel. Wij bieden reizen op maat aan naar Noord-Amerika, de Caribbean, Latijns-Amerika, Afrika, Azië en de Pacific. Wij zijn jaren achtereen uitgeroepen tot de beste specialistische reisorganisatie en onze klanten waar­deren ons gemiddeld met een 9. Bent u zich aan het oriënteren voor een reis naar Nieuw-Zeeland? Janneke en haar collega’s adviseren u graag uit eigen ervaring. Bezoek www.tenzingtravel.nl of laat u inspireren in de Tenzing Travel

Meer weten over Nieuw-Zeeland? klik hier

Over Redactie

Al sinds 1999 een gespecialiseerde uitgeverij in (auto)biografieën en uitgever van de magazines VertrekNL en Bommelglossy. Het complete fonds is via deze site te bekijken en rechtstreeks te bestellen.