Typisch Italiaans

Makkelijk is het niet, om te komen tot een top 10 van wat typisch Italiaans is. Het zo geliefde schiereiland aan de Middellandse Zee is simpelweg te veelzijdig om in tien punten te vatten. Onderstaande punten zijn echter wel typisch Italiaans, samengesteld door DitIsItalie.nl.

1. Pasta

Natuurlijk, als er iets typisch Italiaans is, is het wel pasta. Halverwege de jaren 1980 kenden we in Nederland alleen spaghetti en macaroni en noemden we pasta nog ‘deegwaren’. Maar nu genieten we net als de Italianen van wel vijfhonderd soorten pasta, al zijn die in de lage landen lang niet allemaal verkrijgbaar. Pasta geldt nu, naast pizza, als het nationale gerecht van Italië, maar het waren de Arabieren die de pasta in de dertiende eeuw naar Italië brachten.

2. Koffie

Of eigenlijk moeten we caffè zeggen. Waarmee de Italiaan dan niet de Hollandse bak koffie bedoelt, maar dat wat wij een espresso noemen. Dat is trouwens slechts de basis. Echte koffieliefhebbers treffen in Italië het koffiewalhalla aan, waar u behalve espresso, latte macchiato, en cappuccino een veelheid aan koffievariaties aantreft. Wat dacht u van creaties als marocchino, crema di caffè, caffè alla nocciola, caffè in ghiaccio, caffè leccese, granita di caffè of een affogato?

3. Vespa

Als niemand ons tegenhoudt, kunnen we eindeloos door blijven praten over alle heerlijkheden die uit Italië komen. Maar zelfs daarmee doen we Italië tekort. Het land staat natuurlijk niet alleen bekend om lekker eten en drinken, er komen meer mooie producten vandaan. En Vespa is daar niet het minste van. Dit bromfietsmerk van de voormalige vliegtuigfabriek Piaggio wist na de oorlog op te klimmen tot een waar stijlicoon dat bekend is over de hele wereld. Dat wat werd ontworpen als een simpel, robuust en betaalbaar vervoermiddel, dat het naoorlogse Italië weer in beweging moest krijgen, werd een synoniem voor la dolce vita.

4. Olijfbomen

Niet alles in Italië is met de hand gemaakt. Olijfbomen doen het helemaal zelf, al nemen ze er wel uitgebreid de tijd voor om uit te groeien tot de enorme bomen die je op verschillende plekken in Italië ziet. Omdat ze zo rustig aan doen, worden ze waarschijnlijk ook zo oud. De oudste olijfboom in Italië bevindt zich in Luras, Sardinië, dicht bij Sassari. Deze Olivastro di Luras wordt geschat op een leeftijd van 3.000 tot 3.500 jaar. Die heeft heel wat meegemaakt!

5. Maffia

De Italianen vinden het niet leuk als u hierover begint. En op zich hebben ze daarin ook wel gelijk. In plaats van een Italiaans probleem, is de van oorsprong georganiseerde misdaad in Italië vandaag de dag meer een Europees probleem. Regelmatig horen we verhalen van maffiosi die in Nederland of Duitsland worden opgepakt. Nederland is in trek vanwege de haven, de goede verbindingen, de handel in bloemen en de goede mogelijkheden om witwaspraktijken op te zetten.

6. Het verkeer

Als je het niet kent, is het Italiaanse verkeer soms even wennen. Italianen rijden veel meer op gevoel in plaats van volgens de regels. Dat betekent dat u uw Noord-Europese mentaliteit even moet laten varen en bijvoorbeeld gewoon een beetje de weg op moet rijden als u ergens tussen wilt. De afslag nemen? Dan begint u alvast te remmen op de snelweg, zodat iedereen achter u ziet wat u gaat doen. Mocht u niet over stalen zenuwen beschikken, dan kunt u notoir chaotische steden als Napels en Palermo beter mijden met de auto.

7. Italiaans ijs

Of moeten we zeggen gelato? Italiaans ijs is beroemd over de hele wereld, maar in het geboorteland zelf krijgt u het lekkerste Italiaanse ijs. In San Gimignano, in Florence, in Turijn, in Sorrento of toch in Rome? Waar u precies het lekkerste ijs vindt, wisselt nogal eens. En zelfs daarover ruziën de Italiaanse ijssalons voortdurend. Het maakt ook niet zo veel uit. Vraag de locals bij uw verblijf waar dan ook in Italië naar de beste ijssalon in de buurt, en u zult niet teleurgesteld worden.

8. Pizza

We hebben het geprobeerd, maar we ontkomen er niet aan pizza te noemen in deze 10 x typisch Italië-lijst. Hebt u nog nooit in Italië pizza gegeten, dan hebt u nog nooit écht pizza geproefd. En hebt u dit ultieme Italiaanse fastfood nog nooit in het pizzamekka Napels gegeten? Dan hebt u zeker wat gemist. Mamma mia, wát een goede pizza maken ze daar. Simpel, met verse ingrediënten en het vuur van een houtgestookte steenoven. Eén nadeel: als u die pizza’s eenmaal hebt geproeft, vallen alle andere pizza’s voortaan tegen.

9. Handgebaren

Het Italiaans is een mooie taal, maar dat is nog maar de helft van het verhaal. Handgebaren zijn minstens zo mooi én belangrijk om uw verhaal kracht bij te zetten. Nee, die ruziënde Italianen hebben helemaal niet echt ruzie. Ze proberen elkaar gewoon stevig te overtuigen van hun gelijk en daarbij kunnen ze niet om de nodige handgebaren heen.

10. Ontbijt

Oké, nog eentje over eten dan. En toch ook weer niet. Want de Italiaanse cultuur van lekker eten is niet helemaal doorgedrongen tot het ontbijt. Net als de Spanjaarden kunnen ook de Italianen het huis verlaten zonder wat gegeten te hebben. Meestal volgt dan een cappuccino met een brioche of cornetto in een koffiebarretje op de hoek. Krijgt u op uw vakantieadres een ontbijt aangeboden? Dan is de kans groot dat het bestaat uit koekjes en taart. Echt waar, Italianen zijn echte zoetekauwen.

DitIsItalie.nl is een online Italië-magazine dat al sinds juni 2009 de liefde van Nederlanders en Vlamingen voor Italië deelt. Een vaste redactie, aangevuld met gastbloggers, schrijft over emigratie, de Italiaanse cultuur, de taal, reisbestemmingen, lekker eten en mode. Dat doen we op een laagdrempelige, toegankelijke manier, met de nodige humor, en zonder de minder mooie kanten van Italië uit het oog te verliezen.

Lees meer over emigreren naar Italië. Klik hier.

Over Redactie

Al sinds 1999 een gespecialiseerde uitgeverij in (auto)biografieën en uitgever van de magazines VertrekNL en Bommelglossy. Het complete fonds is via deze site te bekijken en rechtstreeks te bestellen.