Typisch Denemarken

Een belangrijke reden om naar Denemarken te emigreren, is dat het een van de beste landen is om een onderneming te beginnen, tenminste als men kijkt naar zaken als bureaucratie en wet- en regelgeving. Maar wat zouden nog meer typische Deense zaken kunnen zijn om ons vertrouwde kikkerlandje voor te verlaten. Want zo verschillend is Denemarken toch niet van Nederland, of wel?

Het Deense 1-letterwoordje ‘ø’ betekent ‘eiland’. Dat is niet voor niets, want Denemarken bestaat uit meer dan vierhonderd eilanden, die via bruggen en veerdiensten bereikbaar zijn. Dat is al een groot verschil met Nederland. Het Deense eilandenrijk heeft een kustlijn van maar liefst 7300 kilometer, telt circa 5,6 miljoen inwoners en is qua oppervlakte iets groter dan Nederland. Dus als je meer ruimte wilt, is Denemarken zeker een goede keuze. Daarnaast zijn er nog veel meer typische Deense zaken, gebruiken en begrippen. VisitDenmark.nl – dé website om mensen van over de hele wereld te inspireren om Denemarken te bezoeken – maakte speciaal voor VertrekNL een top 10 Typisch Denemarken.

DANNEBROG

De vlag van Denemarken is rood met een wit Scandinavisch Kruis. Zij wordt ook ‘Dannebrog’ genoemd: Deens voor ‘Deense banier’ of ‘Deens doek’. De Deense vlag is de oudste nationale vlag ter wereld die nog steeds in gebruik is: de oudste onbetwistbare bron stamt uit de 14e eeuw. Het ontwerp van de Dannebrog is overgenomen door de andere Noordse landenZwedenNoorwegenFinland en IJsland. In Denemarken zijn legenden over de herkomst van de vlag zeer populair, maar zij worden meestal als (mooie) mythen beschouwd. De bekendste legende zegt dat tijdens de Slag bij Lyndanisse nabij Tallinn (15 juni 1219) de vlag uit de lucht viel, wat leidde tot een Deense overwinning.

LEGO

Legoland Billund is het eerste Legolandpark, dat in 1968 in Billund te Denemarken opende. Het park is ongeveer even groot als vijftien voetbalvelden en bijna alles is van LEGO gemaakt. Er zijn sinds de openingsdag nog andere stukken bijgekomen, zoals Miniland, Safariland en Piratenland. In Miniland is alles twintig keer zo klein als in het echt: denk aan Madurodam in Nederland, maar dan van LEGO. In Safariland kan de bezoeker op safari gaan tussen de wilde dieren, alleen zijn die dieren van LEGO. In Piratenland is de wereld van de piraten nagebouwd, maar alweer: van LEGO. Er kan ook een treinreisje gemaakt worden door de Indianenwereld, daar staan allemaal LEGO-beelden van jagende indianen, één daarvan is 14 meter hoog – er is 2 jaar aan gewerkt. Ergens anders is Mount Rushmore (met de hoofden van vier Amerikaanse presidenten) van LEGO gemaakt. Hiervoor zijn anderhalf miljoen LEGO-blokjes gebruikt. Op veel plekken zijn bakken met LEGO te vinden waar bezoekers hun eigen bouwwerken mee kunnen maken. Er komen gemiddeld zesduizend mensen per dag naar LEGOLAND, maar in de winter is het park gesloten.

VIKINGEN

Denemarken is historisch en spiritueel gezien het thuisland van de Vikingen. Gedurende het zogenaamde Vikingtijdperk trokken de voorouders van de Denen over de hele wereld. De Vikingen deden ontdekkingen, vestigden zich en dreven handel. Ooit waren de Vikingen bevreesd door heel Europa vanwege hun plunderingen en overvallen. Tegenwoordig vormen de Vikingen een vreedzaam volk dat lange tijd geleden hun boten inwisselde voor fietsen. Typisch Deens zijn natuurlijk de Vikingmarkten, -festivals , -musea en vele routes door het land om de Vikinggeschiedenis te leren kennen.

SANKT HANS

Sankt Hans Aften is een van de meest populaire vieringen in Denemarken. Het tijdstip in het jaar, 23 juni, is dan ook bij uitstek geschikt om het buiten te vieren. Sint-Hansavond is de avond voorafgaand aan Sint-Hansdag op 24 juni. De dag is vernoemd naar Johannes de Doper, maar de viering heeft een voorloper naar pre-christelijke tijden en opvattingen. Van oudsher werden er op diverse tijden in het jaar vuren ontstoken om boze geesten te verdrijven, vergelijkbaar met het Nederlandse paasvuur.

De Sint-Hansviering heeft te maken met de zomerzonnewende, het moment van de langste dag op 21 juni, waarop de natuur in haar volle kracht en pracht staat en waarna de dagen weer korter beginnen te worden. Bij de viering hoort het branden van een vuur. Vuur wordt van oudsher beschouwd als afweer- en verdelgingsmiddel voor boze geesten, die vooral ’s avonds en ’s nachts actief zijn. Daarom worden de vuren op de avond vóór de 24e juni aangestoken en niet overdag op 24 juni. Het Midzomerlied wordt gezongen, de heksenpop op de brandstapel wordt verbrand en er zijn lekkere Deense hapjes en drankjes. Toeristen zijn van harte welkom.

SMØRREBRØD

Smørrebrød is de verzamelnaam van hét Deense lunchgerecht. ‘Smør’ betekent ‘boter’ en ‘brød’ is Deens voor ‘brood’. Het zijn stukjes Deens roggebrood, fraai belegd met vlees, vis, aardappel of groente. Tegenwoordig zijn er ook moderne versies, zoals Smushi (combinatie van Sushi en Smørrebrød). Smørrebrød maken de Denen thuis zelf of ze eten het in een restaurant of een zogenaamde Kro, een Deense herberg. Soms is het ook verkrijgbaar bij bakker of supermarkt.

WIENERBRØD EN SNOBRØD

In Denemarken zijn de bakkers elke dag open, dus ook op zondag kun je genieten van vers brood. Vergeet niet om Wienerbrød te proberen, de verzamelnaam voor zoete Deense broodjes, waaronder kanelsnegle (met kaneel) en spandauer (met jam of room). Bij kinderen is ook het Snobrød populair: brooddeeg aan een stok dat boven een kampvuurtje geroosterd wordt, onder andere tijdens Sankt Hans en in diverse pretparken.

IJS XL

Op het strand. Bij een haventje. In een pretpark. IJsjes vind je overal in Denemarken en een ijsje hoort voor velen bij vakantieplezier. De ijsjes in Denemarken zijn over het algemeen een stuk groter dan die in Nederland. De bolletjes zijn vaak groot en je kunt er veel van bestellen, in allerlei smaken (gammeldags isvafler = ouderwetse ijswafels). Daarnaast kun je er nog van alles op krijgen: guf (soort schuim), flødebolle (soort negerzoen), syltetøj (soort jam), flødeskum (slagroom zonder suiker) en zelfs een bolletje softijs. Soms is het moeilijk kiezen door het grote aanbod, maar houd je ijs(je) vooral goed vast als je de kraam verlaat…

AFWISSELENDE NATUUR

De natuur in het Deense eilandenrijk is zeer gevarieerd, van heuvels en fjorden in het hele land, ‘wandelende’ duinen en zandverstuivingen in het noorden van Jutland, meren en bossen in het Merenhoogland van midden-Jutland tot indrukwekkende krijtrotsen op het eiland Møn in het oosten van Denemarken en kliffen op het ‘zonne-eiland’ Bornholm in de Oostzee. De lange kustlijn varieert ook, van kleine kiezel- en zandstrandjes tot brede zandstranden, witte zandstranden en ruigere rotskusten. Denemarken heeft diverse Nationale Parken: Thy (Noord-Jutland), De Waddenzee (West-Jutland) en Mols Bjerge (Djursland, Oost-Jutland).

MARGRIETROUTE

Langs de weg zie je vaak onbemande stalletjes waar je verse groenten en/of fruit kunt kopen. Een ‘gårdbutik’ is een boerderijwinkel, met lokale en veelal biologisch geteelde producten.

Ook zie je door heel het land bruine bordjes met een witte margriet erop, de lievelingsbloem van de Deense koningin Margrethe II. Door de bordjes te volgen rijd je de Margrietroute, dé toeristische route van het land, langs de mooiste plekjes en bezienswaardigheden. De blauwe (of bruine) bordjes langs de weg met de afbeelding van een Johanneskruis duiden aan dat er een bezienswaardigheid in de buurt is.

HOPPEPUDE

Het Deense eilandenrijk heeft bijna vijfhonderd officiële kampeerterreinen. Of je nu aan de kust, in het binnenland of nabij een grotere stad wilt kamperen, het behoort in Denemarken allemaal tot de mogelijkheden. Vrij kamperen is niet toegestaan. Wel zijn er speciale voorzieningen voor mensen die rondreizen met een camper: de QuickStop. Typisch Deens zijn de zogenaamde ‘hoppepuder’, springkussens, die je op vrijwel elke camping in Denemarken aantreft. Ook zie je regelmatig familiebadkamers en gezamenlijke barbecueplaatsen en recreatieruimten op campings.

Meer weten over emigreren naar Denemarken, lees dan VertrekNL Denemarken.

Bestel een los nummer. Klik hier.

Abonneren is ook mogelijk. Klik hier.

About Redactie

Al sinds 1999 een gespecialiseerde uitgeverij in (auto)biografieën en uitgever van de magazines VertrekNL en Bommelglossy. Het complete fonds is via deze site te bekijken en rechtstreeks te bestellen.