‘That’s very interesting’

Op een dag in 2018 realiseerde Andrew Legierse (33) zich dat hij door veranderende werkomstandigheden meer dagen in Londen doorbracht dan in zijn eigen huis in Amsterdam – of op zijn werkplek in Utrecht. Toen zijn werkgever, een wereldwijd actief softwarebedrijf, hem dan ook vroeg om in Londen te komen werken én wonen was dat praktisch gezien wel een makkelijke oplossing.

 

Andrews vrouw Julia van Marissing (28), met wie hij kort geleden getrouwd is, wilde gelukkig met hem mee: Londen biedt ook haar – als kunsthistorica – mooie uitdagingen op werkgebied. Sinds begin 2019 wonen ze samen in Queens Park, een woonwijk met veel natuur. Zo kunnen ze er op zoek naar vossen, want die lopen er gewoon rond. “Ze eten uit de vuilnisbakken, ze zijn vies, maar bovenal erg cool”, aldus Andrew. De wijk ligt vlak boven het bekende Paddington station, op twintig minuten reizen met het openbaar vervoer van het toeristische centrum waar Andrew werkt.

Beleefde cultuur

Andrew beschrijft Londen als een prachtige maar zeer toeristische stad. “Zodra ik de deur van mijn werkplek achter me dichttrek, heb ik het gevoel dat ik op vakantie ben. En dat nu al ruim een jaar!” Londen heeft veel prachtige, grote stadsparken waarin het fijn vertoeven is. Daarnaast is de keuze aan goede restaurants overweldigend en heeft het land een grote kunstsector. Ook buiten Londen valt er veel te beleven. Andrew: “We vinden het een verrijking om onszelf onder te dompelen in een nieuwe cultuur, en we genieten van dit veelzijdige land met een bijna tropische kust – bij Cornwall – en heuvels en bergen. Echt prachtig!” Echter het land is ook bureaucratisch, soms zelfs wat statusgedreven. “Auto’s zijn hier een statussymbool. Zeggen dat het veel praktischer en sneller is om met de metro naar je werk te gaan is echt níet cool, volgens mijn Britse collega’s.” Toch heeft hij zelf een abonnement op de tube in plaats van een auto. “Het is hier heelnormaal om met je gasrekening onder je ene arm en je arbeidscontract onder je andere arm naar het stadskantoor te gaan, waar je dan weer een nieuw nummertje krijgt dat je moet onthouden. Er is hier niets centraal geregeld en dat levert weleens frustraties op.” Andrew heeft vooral erg moeten wennen aan de zeer beleefde manier van communiceren. “Het is typisch Brits om juist níet te zeggen wat je bedoelt. Britten zullen niet snel iets negatiefs zeggen. Als ze antwoorden ‘That’s very interesting’ dan moet je begrijpen dat ze het eigenlijk niks vinden.”

De Brexit

Andrew vertelt dat hij en Julia destijds naar Londen zijn verhuisd met het idee dat ‘die hele Brexit’ uiteindelijk niet door zou gaan. “Maar dat zagen we verkeerd.” Het stel merkt er nu nog niet zo veel van. Zo hebben ze kunnen deelnemen aan een regeling, waardoor ze sowieso nog voor vijf jaar een verblijfsvergunning hebben. “Daarnaast is Londen een grote internationale stad. De ‘echte’ Brit is uit deze stad wel verdwenen. Er wonen veel Europeanen, Indiërs en Chinezen.” Hierdoor is er nu nog geen verschil merkbaar met toen het land nog wel binnen de EU viel. De verwachting is dat vooral buiten de grote steden mensen zich meer op zichzelf en het Verenigd Koninkrijk zullen richten. Binnen Londen zal de harde impact waarschijnlijk pas voelbaar zijn als de grote bedrijven zich terugtrekken om zich elders in de Europese Unie te vestigen.

Een pint tegen de frustratie

Op de vraag wat Andrew mist aan Nederland heeft hij een duidelijk antwoord: “Familie en vrienden! Londen is niet ver, dus voor belangrijke zaken kunnen we makkelijk even terug naar Nederland. En hoewel het fijn is dat we niet naar elke sociale verplichting hoeven, missen we zeker het zien opgroeien en ontwikkelen van het pasgeboren neefje van Julia en de twee kinderen van mijnbroer.”

En hij heeft een praktische tip voor wie wil emigreren naar het Verenigd Koninkrijk: “Qua praktische zaken moet je hier veel meer regelen dan in Nederland, dus doe dat stap voor stap. En laat je frustraties hierover varen door een pint te drinken in een fijne pub!”

 

Judith van Marle verhuisde begin 2019 met haar gezin naar Parijs. Ze werkt als GZ-psycholoog voor Aeffectivity therapy + coaching

(www.aeffectivity.com) en Sobriety Online (www.sobrietyonline.nl)

Over Redactie

Al sinds 1999 een gespecialiseerde uitgeverij in (auto)biografieën en uitgever van de magazines VertrekNL en Bommelglossy. Het complete fonds is via deze site te bekijken en rechtstreeks te bestellen.