Specialist in verhuizingen naar Scandinavië als gevolg van uit de hand gelopen hobby.

Jacobs Verhuizingen B.V. bestaat al bijna een eeuw. Eind vorige eeuw nam de familie Flipse het bedrijf over. De naam veranderde niet, de focus wel. “We zijn ons meer en meer gaan richten op Scandinavië. De laatste jaren mogen we ons echt specialist noemen in verhuizingen van en naar dit gebied”, vertelt Pieter Flipse, mede-eigenaar van het bedrijf.

De reden waarom Jacobs Verhuizingen B.V. zich op Scandinavië is gaan richten, is niet het meest voor de hand liggend. “Dat is eigenlijk een uit de hand gelopen hobby van mij”, bekent Pieter lachend. “De natuur is mooi, het is er rustig, je ziet elanden en rendieren langs de weg. Het is prachtig om die kant op te rijden.” Wat begon met een enkele verhuizing richting Scandinavië, is inmiddels een serieuze business geworden. Meerdere wagens per week vertrekken erheen. De snelle groei is vooral te danken aan positieve mond-tot-mond reclame”, weet Pieter. “Zo is er een Facebook-groep over emigreren naar Zweden waarin we een goede naam hebben. Onze naam gaat op een positieve manier rond.”

Tevreden klanten
De klanten zijn vooral tevreden over de manier van werken. “We pakken de spullen goed in en gaan er netjes mee om. Al ons personeel is opgeleid als erkend verhuizer, waarmee we kwaliteit garanderen. We maken bijna nooit schades. Gebeurt dat onverhoopt toch? Dan lossen we het netjes op. De inboedel is goed verzekerd.”
Door de goede ervaringen komt het overgrote deel van de klanten terug bij Jacobs als ze terugkeren naar Nederland.  Pieter: “Een groot deel van de emigranten is expat, die tijdelijk naar Zweden gaan. Maar er vertrekken ook veel mensen naar Zweden die de drukte ontvluchten en er willen blijven wonen. Ze willen geen stress meer, geen gedoe. In Scandinavië is het allemaal wat rustiger. Bovendien zijn de meeste mensen daar om 4 uur ’s middags klaar met werken. Dat is niet verkeerd.”

Meerdere ritten per week
Inmiddels weten ook collega-verhuizers Jacobs te vinden als ze een aanvraag krijgen voor een verhuizing van of naar Scandinavië. “We zijn in Nederland bijna de enige die wekelijks meerdere keren die kant op rijden”, vertelt Pieter niet zonder enige trots. “Prijstechnisch gezien is dat gunstig. We kunnen vrachten combineren, waardoor we bijna altijd met volle auto’s heen en weer rijden.”

Geen ingewikkelde regels
Aangezien Zweden tot de EU behoort, gelden er geen extra regels of douaneformaliteiten. Een verhuizing richting Zweden verschilt daardoor niet enorm van een verhuizing binnen Nederland. Een medewerker inventariseert de wensen van de klant en het aantal kubieke meters aan te verhuizen spullen. Op basis daarvan wordt een offerte gemaakt. Is die akkoord? Dan kan de verhuizing worden ingepland en kan de verhuiswagen vetrekken. “Omdat we zo vaak naar Scandinavië rijden, zijn we flexibel. We kunnen de spullen bijna altijd op de gevraagde datum ophalen. Al is het in de zomer soms wel een gekkenhuis. Bijna alle emigranten met kinderen willen in de zomervakantie verhuizen, zodat de kinderen het schooljaar kunnen afmaken.”

Uitdaging in de winter
In de winter hebben de verhuizers te maken met andere uitdagingen: dikke pakken sneeuw en spekgladde wegen. “Dat maakt het rijden lastiger, waardoor we soms iets later dan gepland arriveren. Je moet in de winter weten wat je doet. Onze mensen en wagens zijn ingesteld op extreme omstandigheden: een standkachel, winterbanden en sneeuwkettingen behoren tot de standaarduitrusting.”
Afhankelijk van de plek en de weersomstandigheden, moeten klanten rekening houden met gemiddeld een week tijd tussen het ophalen en afleveren van de inboedel. “Is er spoed en moet het sneller? Dat kan, maar daar zit wel een ander prijskaartje aan.”

Gestaag groeien
Jacobs hoopt in de toekomst gestaag te groeien, waarbij Scandinavië het focusgebied blijft. De coronacrisis staat de groei niet in de weg. Verhuizingen kunnen, met een paar aanpassingen, gewoon doorgaan. “Maar we willen niet té groot worden”, stelt Pieter. “Want dat is wat ons nu onderscheidt: we zijn een familiebedrijf. De lijnen zijn kort en we kunnen snel antwoorden en helpen. We hebben nu een team van een man of dertig. Dat is mooi overzichtelijk. Daardoor kunnen we kwaliteit leveren en doen wat we beloven. Afspraak is afspraak.”

Kijk voor meer informatie op: www.jacobs.nl
tekst: Tessa Nederhoff

 

 

 

 

Over Redactie

Al sinds 1999 een gespecialiseerde uitgeverij in (auto)biografieën en uitgever van de magazines VertrekNL en Bommelglossy. Het complete fonds is via deze site te bekijken en rechtstreeks te bestellen.