Kamperen in Nieuw-Zeeland

Maak kennis met Jeroen en Jacqueline Hoitink. Samen met hun drie kinderen zetten zij in 2010 de stap om naar Nieuw-Zeeland te emigreren, waar ze in 2012 Napier Beach Kiwi Holiday Park kochten. Jacqueline vertelt in deze B&B-rubriek enthousiast over het Holiday Park. “We hebben hier een hoop, maar géén B&B. We hebben wel een camping, motel units, huisjes én een café.”

 

In Nederland woonden Jacqueline en haar gezin vaak niet langer dan vijf jaar in hetzelfde huis of in dezelfde stad. “Jeroen werkte in de telecomindustrie en introduceerde in diverse Europese landen mobiele telefonie (virtuele) operators. Ik werkte op een kinderdagverblijf. Ideaal, want onze kinderen konden gewoon mee naar mijn werk. Toen ze naar de basisschool gingen heb ik als pedicure aan huis gewerkt”, vertelt Jacqueline.

 

Interesse gewekt

“Tijdens mijn werk als pedicure vertelde een klant me over haar familie die in Wellington, Nieuw-Zeeland woonde. Mijn interesse was gewekt. In 2008 besloten we op vakantie te gaan naar Nieuw-Zeeland met onze kinderen die toen 6, 8 en 10 jaar oud waren. We kwamen enthousiast terug en besloten een visum aan te vragen. In januari 2010 kregen we uitslag: Nee. We kregen geen toestemming. Na een ‘protestbrief’ mochten we uiteindelijk toch emigreren. In april 2010 zijn we vertrokken.” In Auckland vond het gezin een mooi huis. Jeroen kon aan de slag bij Telecom New Zealand. Jacqueline: “De kinderen begonnen op school en al gauw hadden we allemaal onze draai gevonden. Onze zoon ging bij de scouting en sporten gebeurde op school. Ik kreeg een baan aangeboden op de Nederlandse school in Auckland voor een paar uur per week. Door een reorganisatie verloor Jeroen helaas anderhalf jaar later zijn baan.” Nieuw werk vinden bleek lastig. Een optie was teruggaan naar Nederland of een eigen bedrijf beginnen, zoals een camping, wat Jeroens grote droom was. De camping bleek wel vijfhonderd kilometer van hun woonplaats Auckland te liggen. Toch wist het gezin het zeker: “We waren nog niet klaar met Nieuw-Zeeland! We bleven. We kochten een camping!”

 

Holiday Park

“Ons Holiday Park is niet te klein en niet te groot. Het ligt direct aan de grote oceaan. De camping ligt beschut en niet te dicht bij de weg. Er zijn veel bomen en planten. Vanaf het terrein kun je via een mooi pad langs de oceaan fietsen. Ook hebben we een eigen café waar je kunt ontbijten en lunchen. Alles wordt hier vers bereid door onze Kiwi-chef”, vertelt Jacqueline. Napier is een plaatsje opgebouwd in art-decostijl. In februari wordt er dan ook vier dagen lang een art-decofeest gehouden. Jacqueline: “De hele stad is dan verkleed en er zijn veel leuke activiteiten. Fantastisch om mee te maken.” Het gebied rond het Holiday Park is ook bijzonder: “Ga heerlijk wandelen bij de watervallen of op Te Mata Peak, met een mooi uitzicht over Hawke’s Bay. Bij Cape Kidnappers vind je een prachtig strand waar je een tractortour kunt maken naar de jan-van-gentenkolonie. Je kunt schitterende foto’s maken van deze witte vogels met okergele koppen en azuurblauwe ogen.”

 

Door het runnen van de camping is het gezin volledig geïntegreerd. Jacqueline: “Het eerste jaar hebben we meteen het hele toiletblok van het Holiday Park opgeknapt. Onze jongste dochter organiseert in de grote vakantie een knutselclub voor de kinderen op de camping. We hebben al erg veel geleerd. Ook zijn we lid van de campingvereniging: KIWI Holiday parken. Twee tot drie keer per jaar hebben we een vergadering ergens in Nieuw-Zeeland. We bespreken allerlei zaken zoals boekingspartners, het boekingssysteem en diverse problemen waar je tegenaan kunt lopen

 

Zomer en winter

Het begin was best zwaar,” vervolgt Jacqueline, “maar nu zitten we helemaal in het ritme. De kinderen werken allemaal mee naast hun studie. Annika (20) checkt klanten in en werkt in het café. Zij let samen met haar verloofde Cameron op de camping als wij op vakantie zijn. Lars (18) checkt ook klanten in en let op het onderhoud van het park. Dinja(16) werkt naast haar knutselclub in het café. In de avonden, vakanties en weekenden zijn we druk. Het is geen standaard 9-tot-5-baan, dat was in het begin best even wennen. De drukste zomerperiode begint op de dag na kerst en duurt twee weken. In deze periode ontvangen we voornamelijk Kiwi’s (Nieuw-Zeelanders, red.). Daarna loopt het zomerseizoen door tot de maand juni. Dan begint onze winter en wordt het rustiger voor ons. In juli proberen we zelf een paar weken op vakantie te gaan. We hebben fantastisch personeel, waardoor dit goed mogelijk is. Afgelopen jaar zijn we in de winter naar Thailand geweest, vorig jaar naar Nederland en al een aantal keren naar Australië, dat ligt nu praktisch om de hoek!”

 

Kamperen

De gasten van het Napier Beach Kiwi Holiday Park zijn heel gevarieerd: zowel Nieuw-Zeelanders als mensen van over seas komen kamperen. “Nieuw-Zeelanders doen dat op een andere manier dan Nederlanders”, legt Jacqueline uit. “Meestal slapen ze in een huisje. Die huisjes kun je echter niet verg-

lijken met de vakantiehuisjes in Nederland. Het is hier allemaal veel kleiner en simpeler. We hebben ooit een Nieuw-Zeelandse gast gehad die voor het eerst een caravan had gekocht en tijdens het inchecken aan onze zoon vroeg: hoe moet ik kamperen? Het antwoord dat hij kreeg was: gewoon, zoals we dat in Nederland doen, de pootjes uitdraaien en genieten! Campers of caravans kunnen bij ons op de zogenaamde top staan. Dat zijn de mooiste plekjes met zeezicht. Naast kleine huisjes hebben we ook een groot park house, geschikt voor een grote groep. Zo krijgen we elke twee jaar een groep archeologiestudenten uit Amerika. Voor hen hebben we een speciaal arrangement met avondeten. Er is hier veel mogelijk. We hebben hier zeker onze draai gevonden en gaan nog wel even zo door. Komend jaar krijgen we een Nederlandse stagiaire voor een half jaar en we denken ook aan een manager zodat we iets meer vrijheid krijgen. Zelf wonen we nu tijdelijk boven de receptie totdat ons huis, dat op dit moment gebouwd wordt, klaar is. In de toekomst dus iets meer woon-werkverkeer maar ook meer tijd voor privé”, besluit Jacqueline.

Meer weten over emigreren naar Nieuw-Zeeland? Klik hier!

Over Redactie

Al sinds 1999 een gespecialiseerde uitgeverij in (auto)biografieën en uitgever van de magazines VertrekNL en Bommelglossy. Het complete fonds is via deze site te bekijken en rechtstreeks te bestellen.