Oost West Noord Best

De zon schijnt tussen de wolken door als ik in mijn auto stap. Achter het glas van de wagen kleuren mijn wangen rood van de warmte, buiten waait het flink en het is waterkoud. Ik ben onderweg naar schrijfster Alma Huisken en fotografe Doortje Stellwagen. Ze wonen in Molenrij, op het uitgestrekte Hogeland van Noord-Groningen.

Alma en Doortje runnen samen het tweepersoonsbedrijf De Groene Luwte, dat bestaat uit een ecologische landschapstuin met biodynamische moestuin, een boomgaard, levende dieren, een tuin- en webwinkel, een fotogalerie, een biologisch huiskamerrestaurant en de biologische B&B Het Groene Huisje. Tot 2003 woonden ze samen in Haarlem. Ik benieuwd naar hun verhaal.

Ik zie het bord Molenrij voor mij opdoemen; ik zit goed. Mijn TomTom is uit zijn doen en de weg kwijt. Ik zet het apparaat uit en vertrouw weer om mijn visuele kwaliteiten. Snel heb ik het adres gevonden. Alma laat me binnen en een paar minuten later zitten we onder het genot van een kop groene thee aan tafel in de vroegere stal van de boerderij, omringd door zakjes tuinzaad en tuingereedschap.

Nergens rust

“Hiervoor woonden we in Haarlem en daar waren we eigenlijk best tevreden,” opent Alma. “Onder de rook van Amsterdam was het relatief rustig, Haarlem is een gezellige stad, de familie was in de buurt en beiden haalden we veel plezier uit het werken in ons volkstuintje.” Maar er hing verandering in de lucht: “Het werd steeds drukker in Haarlem; veel mensen uit Amsterdam kwamen in Haarlem wonen en het geluid van trein en auto rukte op. Op een gegeven moment bekroop ons het gevoel dat we geen rust meer konden vinden. Nergens was nog stilte, ook niet thuis. Dat was beangstigend. Daarnaast ging de natuur een steeds belangrijkere rol spelen in ons leven, het volkstuintje was eigenlijk niet meer voldoende.” De kogel was door de kerk. Verhuizen dus, maar waar naartoe? Ze zochten naar een woning met de mogelijkheid eigen groente te verbouwen, met fruitbomen en met dieren om het huis.

Steeds meer richting Groningen

We schrijven het jaar 2002. Het westen van Nederland blijkt al snel te duur voor het verwezenlijken van hun droom, ‘de Bible Belt’ lijkt gezien de gezinssamenstelling niet ideaal en zelfs in Drenthe zijn de huizen boven het budget. Langzaam maar zeker komen Alma en Doortje steeds meer richting het Hogeland van Groningen uit. Hier is veel ruimte en de woningprijzen liggen relatief laag. Nadat ze contact hebben gelegd met Makelaardij Bruintjes en Keurentjes uit Winsum raakt hun zoektocht in een stroomversnelling. Samen met Joost Keurentjes worden realistische plannen opgesteld en kunnen ze heel gericht gaan zoeken; na negen maanden gloort er hoop.

De verbinding kraakte en piepte

Alma: “We stonden net op het punt op vakantie te gaan naar Griekenland toen Joost zich meldde. In Molenrij stond een huisje te koop dat aan alle voorwaarden voldeed. Dat was spannend. Uiteindelijk werden de onderhandelingen over de aankoop van het huis gevoerd vanuit een telefooncel in Griekenland met een ouderwetse telefoonkaart. De verbinding kraakte en piepte dat het een lieve lust was, maar we begrepen elkaar.” Na de vakantie komt de koop snel rond. Alma vervolgt: “Ook al zou het huis een krot zijn geweest, we waren tot aankoop overgegaan. De landschapstuin was zo inspirerend, zo mooi aangelegd. Een gedeelte was helemaal onaangeroerd, bijna maagdelijk. Hier moest de moestuin komen, ik wist het zeker. Het huis had weliswaar achterstallig onderhoud, maar de tuin maakte alles goed.” Kom je nu kijken, dan snap je wat Alma bedoelt. Het huis staat er weer magnifiek bij en de tuinen zijn erg inspirerend; ganzen en kippen lopen rondom het huis en in het voorjaar zoemen de bijen. U bent er van harte welkom voor onder andere cursussen, workshops, biologische diners en voor overnachtingen in de B&B. Mijn theekopje is leeg en het gesprek zit erop. De zon heeft ondertussen plaatsgemaakt voor een fikse regenbui. Op de terugweg zet ik de TomTom niet meer aan.

Voor meer info: www.degroeneluwte.nl

Over Redactie

Al sinds 1999 een gespecialiseerde uitgeverij in (auto)biografieën en uitgever van de magazines VertrekNL en Bommelglossy. Het complete fonds is via deze site te bekijken en rechtstreeks te bestellen.

Website

Geef een reactie

*