Natur, Kultur und Romantik pur

In het glooiende landschap van Mittelfranken rijst boven het dorpje Möhren het gelijknamige middeleeuwse kasteel Schloß Möhren uit. Het is een pittoreske aanblik. Sinds 2004 zijn Sandra en Ruud, samen met Ruuds ouders, de trotse eigenaren van dit unieke stukje erfgoed. Gelukkig kunt ook u hier komen genieten: in het kasteel zijn diverse sfeervolle vakantiewoningen gerealiseerd. Ik spreek met kasteelvrouwe Sandra, die vol enthousiasme vertelt over ‘haar’ Schloß.

Ruud werkte als leraar op een basisschool, daarnaast had hij in Nederland al een webwinkel in electronica-onderdelen. “Hij voelde zich altijd al aangetrokken tot Centraal-Europa en met dit online bedrijf behield hij de flexibiliteit en was hij niet gebonden aan Nederland”, verklaart Sandra. “Zelf was ik directiesecretaresse, maar ik speelde met de gedachte iets in het buitenland te gaan doen. Ik heb veel met de rugzak gereisd en op een gegeven moment kwam dit kasteel voorbij.” De broer van Ruud woont in de nabijheid van Nürnberg en hij tipte hen dat er een prachtig landgoed mét kasteel te koop stond. “We zijn één keer gaan kijken en onze reactie was: dit gaan we doen, dit is het! We hebben afgesproken met een makelaar, Ruud kon zijn firma gewoon meenemen, onze oudste dochter zat in mijn buik en mijn schoonouders zouden meedoen. Dit was het juiste moment en financieel bleek het haalbaar. We zijn geëmigreerd zonder afscheidsfeestje, we hebben gewoon onze spullen gepakt en zijn vertrokken!” Het kasteel is uitermate geschikt voor het verhuren van vakantiewoningen: “Twee appartementen waren redelijk af, daar hebben we alleen een keuken ingebouwd en schilderwerk verricht. De twee kasteeltorens hebben we wel helemaal verbouwd.”

LvG-SM_201512mei_0643 LvG-SM_201511mei_0021LvG-SM_13apr.2015_0068

 

Kwast en roller

De fundamenten en het houtwerk van het kasteel waren in goede staat. Sommige gedeelten van het slot waren gedateerd en in de stijl van de jaren zeventig ingericht en daar zijn ze flink met de kwast en de roller aan de slag gegaan. Het kasteel herbergt nu vier vakantiewoningen: één in het kasteel, twee in de kasteeltorens – en dan is er de vrijstaande Schweizerwoning. Het resultaat mag gezien worden. Verblijven in een kasteel is op zichzelf al een belevenis en de smaakvolle inrichting van de vakantiewoningen in Schloß Möhren versterkt dit gevoel. Antieke meubels worden afgewisseld met moderne accenten en authentieke elementen zijn in overvloed aanwezig, bijvoorbeeld in de vorm van de prachtige houten vloeren en balken. De moderne bedden zijn zeer comfortabel en er is een luxe badkamer met ligbad of douche en een keuken met apparatuur. Daarnaast hebben alle appartementen een privétuin of een terras. Sandra: “Meteen in het eerste jaar hadden we betalende bezoekers. Maar dat was meer geluk dan wijsheid; dat liep meestal via vrienden in plaats van volgens een plan. Pas in het tweede jaar zijn we echt begonnen, en de afgelopen vijf jaar hebben we volle seizoenen gedraaid van Pasen tot en met de herfstvakantie.” De eerste tijd was het financieel niet eenvoudig: “Ik was net moeder geworden en met alle investeringen en nog maar weinig inkomsten verdampt het spaargeld toch wel snel.” Maar met een gezonde portie creativiteit kwam het stel een heel eind: “Dan vonden we ergens een tafeltje dat we konden gebruiken in ons kasteel – op die manier probeerden we de kosten zo veel mogelijk te beheersen. En inmiddels hebben we onze zaakjes prima voor elkaar.”

Hoogste versnelling

Schloß Möhren ligt in een overwegend boerengebied met veel serene rust, uitgestrekte landbouwakkers en weide uitzichten over het glooiende landschap. Sandra: “Je doet hier alles met de auto, de afstanden zijn veel groter dan in Nederland. De buren hoor je niet en het leven verloopt hier een stuk langzamer. Het lijkt of een dag meer uren heeft! Bovendien leef je veel dichter bij de natuur en richt je je meer op de seizoenen. Het is relaxed. Gasten vinden hier rust en komen weer op adem.”

Het leven in Bayern is een stuk goedkoper dan in Nederland. “Neem bijvoorbeeld zoiets prachtigs als de Biergarten. Je kunt daar bijvoorbeeld voor tweeëneenhalve euro een halve liter Weizenbier drinken en voor tien euro eet je een lekkere huisgemaakte Schnitzel met frietjes. Verwacht hier geen culinaire hoogstandjes, maar de traditionele Duitse maaltijden zijn van prima kwaliteit en het is er altijd druk en gezellig!”

Duitsers zijn over het algemeen iets afstandelijker en minder direct dan de Nederlanders, maar ze zijn erg vriendelijk en behulpzaam én positief over Nederlanders. “Er bestaat in Nederland nog altijd een veel te negatief beeld over Duitsers, Duitsland heeft echt nog een imagoprobleem. Het beroemde Schloß Neuschwanstein ligt hier vlakbij, maar in de oren van veel Nederlanders klinkt ‘chateau’ mooier dan ‘Schloß’. Ik zeg dan: kom naar Duitsland, de mensen zijn hier vriendelijk en alles is tot in de puntjes geregeld, zeker ook bij de te bezichtigen kastelen. En deze zijn minstens zo indrukwekkend!”

Twaalf Apostelen

Aan de Romantische Straße liggen verschillende prachtige steden, waarvan Rothenburg ob de Tauber een bijzondere vermelding verdient. Deze bewaard gebleven middeleeuwse stad aan de rivier de Tauber brengt u even helemaal terug in de tijd. Schloß Möhren ligt in het indrukwekkende natuurpark Altmühltal, dat meer dan 15 miljoen jaar geleden is ontstaan door een meteorietinslag, waardoor de kenmerkende rotspartijen zijn ontstaan. “Een van de hoogtepunten van het park is de rotsformatie Twaalf Apostelen tussen Solnhofen en Eßlingen: machtige Dolomietrotsen die heel goed te zien zijn vanuit een kano vanaf de rivier de Altmühl of fietsend en wandelend door het witte Jurastenen dal. De beroemde wandelroute Altmühltal-Panoramaweg loopt ook door dit dal”, besluit ’reisleidster’ Sandra.

De gasten van Schloß Möhren komen voor 95 procent uit Nederland. Belgen en Duitsers verdelen de rest. Sandra: “Onze website is alleen in het Nederlands, Nederlanders vormen dus onze primaire doelgroep.” De logés zijn met name natuur- en cultuurliefhebbers, vogelaars, wandelaars en fietsers. Sandra: “Men komt hier voor de rust en de ruimte, onthaasten en ontstressen zijn de sleutelwoorden. Onze bezoekers zijn echt niet op zoek naar een animatieteam!”

Meer info: www.schlossmoehren.com

Fotografie: Monumentenfotograaf

Tekst Remon Franssen (VertrekNL nr. 23)

Over Redactie

Al sinds 1999 een gespecialiseerde uitgeverij in (auto)biografieën en uitgever van de magazines VertrekNL en Bommelglossy. Het complete fonds is via deze site te bekijken en rechtstreeks te bestellen.

Website

Geef een reactie

*