“Minstens zo belangrijk is de culturele kennis van het onderhandelen in Oostenrijk”

Een pensionnetje, Zimmer-Frühstück, in Oostenrijk, dat is waar veel Nederlanders van dromen. Sinds 2005 begeleiden Karin Eegdeman en Ajo Smedema bij de aankoop van o.a. horeca in Oostenrijk, voornamelijk in het Salzburgerland, Karinthië en Tirol. Hun bedrijf heet Alpreal makelaardij. Karin is bij haar weten de enige Nederlandstalige makelaar in Oostenrijk met een officiële Oostenrijkse makelaarslicentie.

Leven van een klein pension is in Oostenrijk niet eenvoudig. Het is immers een welvarend land dat niet goedkoop is om te investeren. De prijzen en bedrijfsinkomens zijn echter wel stabiel. Mogelijkheden zijn er zeker als het pand wat groter is, als je de aankoop uit eigen middelen kunt financieren (minimaal 30-50%), als je extra services verleent of als je naast het pension werk buiten de deur hebt.

Ervaring

Een aanzienlijk deel van de “Ik Vertrekkers” heeft geen ervaring in de horeca, wat zo’n stap zonder begeleiding extra moeilijk maakt. Is het zo ingewikkeld allemaal? Het is maar hoe je het bekijkt. Goede voorbereiding is het halve werk, zo ook met emigreren. Alpreal heeft daar zelf ervaring mee.

Karin vertelt: “Wij hebben zelf ruim tien jaar met emigratieplannen rondgelopen voordat we in 2004 naar Oostenrijk vertrokken en een appartementhuis kochten. Aanvankelijk hadden we Frankrijk en specifiek de Alpen op het oog in verband met het tweeseizoenenbedrijf. Maar de Franse Alpen bleken te ruig voor ons, we voelden ons ingeklemd. Per toeval kwamen we in Oostenrijk terecht, waar we naast de majestueuze bergen ook lieflijke almen en gezellige dorpen ontdekten. Eerst wilden we een hotel kopen en heeft Ajo zijn Oostenrijkse horecapapieren gehaald. Later in de zoektocht besloten we dat appartementen met een baan ernaast ons, met onze jonge kinderen, beter zou passen. We hebben er een heerlijke tijd gehad. Voor de kinderen zijn we uiteindelijk toch naar Nederland terugverhuisd: de meest open samenleving die we kennen. Dat is een persoonlijke keuze. We hebben veel gezinnen met kinderen begeleid die hun draai in Oostenrijk hebben gevonden. In Heeze hebben we onze makelaardij voortgezet met Oostenrijks aanbod, en we werken nu bijna vijftien jaar vanuit Nederland. Dat gaat prima. Sinds vijf jaar hebben we weer een huis met appartementen in Oostenrijk dat we vanuit Nederland verhuren.”

Duits

Karin raadt iedereen met een droom richting Oostenrijk aan zo snel mogelijk je Duits te verbeteren. Dit kan heel eenvoudig door op de ZDF, WDR en ORF (Duitstalige omroepen) programma’s met Duitstalige ondertiteling te bekijken. Bijvoorbeeld elke dag het nieuws kijken geeft na een halfjaar al erg veel ontwikkeling in de taal. Zo heeft de ORF regionaal nieuws online in de OrfTvThek “Bundesland Heute”.

Diploma’s

Voor het runnen van horeca is in veel gevallen een licentie nodig, de zogenaamde Gastrobefähigungsprüfung. Met voldoende aantoonbare ervaring en opleiding in de horeca is vrijstelling mogelijk, eveneens met een universitaire graad. Heb je dat niet, dan moet je examen doen. Daarvoor kun je cursussen bij het WiFi volgen, zeg maar het opleidingscentrum van de KvK. Tevens kun je sinds kort voor zo’n 50 euro het cursusboek (504 bladzijden!) kopen en zelf gaan studeren. De examens hebben een schriftelijk en mondeling deel, kunnen in elke deelstaat gehaald worden en zijn dan geldig voor heel Oostenrijk. Alpreal helpt mensen met emigratieplannen om hier de weg in te vinden, en tevens om te bepalen of emigreren naar Oostenrijk bij je past. Op semigreren.com staan de mogelijkheden vermeld.

Onderhandelen

Terug naar onroerend goed. Net als in veel landen werkt het kopen van een huis anders dan we in Nederland gewend zijn. Het Nederlandse handjeklap is in Oostenrijk onbekend. In Oostenrijk wordt eigenlijk alleen met schriftelijke biedingen (Kaufanbot) met voorwaarden van de koper gewerkt (wel of geen voorbehoud financiering, overdrachtsdatum e.d.), welke wel of niet aangenomen worden. Bij aanname wordt het koopcontract opgesteld door een advocaat of notaris. Bij afwijzing is het de kunst van de makelaar om beide partijen bij elkaar te brengen en volgt gebruikelijk nog een eindbod van de koper. Alpreal probeert meestal de verkoper een eindbod te ontlokken (de “Schmerzpreis”). Soms is de vraagprijs de koopprijs, soms is er wat ruimte in de onderhandelingen.

Vergunningen

Zeker bij horeca (Gastro) heeft een goede makelaar meerwaarde in het uitzoeken of de juiste vergunningen op het pand rusten. Zijn er bijvoorbeeld nog achterstallige brandpreventiemaatregelen uit te voeren? Mag er wel horeca bedreven worden in het pand? Hoe zit het met overstromingsgevaar? Alpreal heeft hier de juiste expertise in.

Kosten

De totale kosten koper, inclusief makelaarsprovisie, liggen rond de 10,5%. Koper en verkoper betalen 3% provisie ex btw. Door dit systeem kunnen makelaars samenwerken: de een brengt de verkoper, de ander de koper. Dit heet Ameta-geschäfte. “Wij doen dit ook geregeld. Naast ons eigen aanbod, deels in samenwerking met vaste partners, kunnen we ‘op Ameta’ aanvragen doen bij collega makelaars. Echter kan dit alleen als de potentiële koper nog niet bekend is bij de collega. Als er ooit een contact is geweest tussen makelaar en zoekende, wijst de makelaar een samenwerking af, omdat hij de klant dan zelf wil bedienen”, legt de gecertificeerde makelaar ons uit.

“Wij raden dus aan bij een serieuze zoektocht aanvragen via ons te laten verlopen. Je krijgt dan gratis onze uitgebreide expertise, in je eigen taal uitgelegd, erbij. Je betaalt de kopersprovisie bij succesvolle koop dan aan ons in plaats van aan de verkopend makelaar”, vertelt Karin Eegdeman. “In principe mag een Oostenrijkse makelaar wettelijk alleen provisie vragen bij succesvolle bemiddeling. Zo werken wij ook, zij het dat we ook advieswerk doen voor derden, wat natuurlijk wel per uur betaald wordt”, legt ze uit. In 2015 heeft Karin haar Oostenrijkse makelaarslicentie in Wenen gehaald. Hierdoor is haar kennis verbreed. Tevens volgt ze geregeld cursussen, zoals laatst één met als onderwerp het ruimtelijke ordening gebruik in het Salzburgerland.

Minstens zo belangrijk als de juridische en kooptechnische kennis is de culturele kennis. Vanuit haar opleiding aan de Heao heeft Karin zich weten te ontwikkelen tot een cultuur mediator in het Nederlands-Oostenrijkse makelaarsland. “Hoewel de Oostenrijkers Duits spreken, liggen ze qua cultuur meer tussen Noord-, Zuid- en Oost- Europa. Dat zie je terug, niet alleen in de gewone omgang, maar ook in onderhandelingen, en in het elkaar begrijpen.

Voor meer informatie en aanbod ga naar: www.alpreal.nl