Maakt Curacao gelukkig?

Wanneer Miriams man een baan in Curaçao krijgt aangeboden is zij 35 jaar, stewardess, moeder van drie kinderen en zwanger. “De keuze om te gaan was niet heel moeilijk. ‘Laten we die tropenjaren met de kinderen dan ook maar daadwerkelijk in de tropen doorbrengen’, dacht ik.”

Toch had Miriam het zwaar in het eerste jaar: “Het is heftig om ineens weg te zijn van je familie en vrienden. En de overgang van een eigen baan naar ‘de vrouw van’ was een omschakeling.” Miriam had voor een jaar een terugkeergarantie als stewardess. Zo ver kwam het echter nooit. “Ik wilde iets voor mijzelf en ik zag dat ze hier geen sigarettenautomaten hadden. Dat ging vanachter de balie en er werd veel gestolen.” Een voor een begon ze automaten te plaatsen in gelegenheden en van het een kwam het ander. “Ik had mijn handel en zij de provisie.” Aanvankelijk was het schrapen voor de prille onderneemster: “Van het geld dat uit de automaten kwam kocht ik weer nieuwe sigaretten en zo bouwde ik aan mijn eigen zaak. Acht jaar later heeft mijn man zijn baan opgezegd en nu runnen we ons bedrijf Candybox samen. Naast sigarettenautomaten hebben we nu ook snoepautomaten en we leveren fruitpakketten aan bedrijven. We hebben elf mensen in dienst.” Miriam vertelt hoe ze door dit bedrijf overal op het eiland komen en veel mensen ontmoeten: “In het begin was ik een buitenstaander, een expat. Mensen verwachten dat je toch weer weggaat. Dat maakte het aarden hier lastiger. Ik moest zelf ook vaak afscheid nemen van bevriende expats. Het werd steeds duidelijker dat we gingen blijven en langzaam ontstonden er vriendschappen met Antillianen. Nu zijn onze vrienden overwegend van hier en voelen we ons onderdeel van de gemeenschap. De kinderen worden groot en de oudste twee studeren inmiddels in Nederland. De lagere en middelbare scholen zijn uitstekend, maar de studiemogelijkheden zijn beperkt en we zien iedereen uitvliegen. Gelukkig komen veel jongeren ook weer terug, waardoor alles ten goede komt aan het eiland.”

 

Mirjams dochters vinden het leuk om te studeren in Amsterdam, maar het valt ze op hoeveel relaxter het leven op Curaçao is. Over de vraag waarom, moet Miriam even nadenken: “We waren in Nederland al gelukkig, dus ik zou niet durven zeggen dat het hier beter is. Wel heb ik het gevoel dat het constante mooie weer een positieve uitwerking heeft. De blauwe lucht, de prachtige bloemen en de fluitende vogels maken mij nog steeds elke ochtend blij. We gaan er veel op uit: een stukje varen of lekker bbq’en met vrienden. Dat gaat gewoon allemaal veel soepeler en eenvoudiger als het altijd lekker weer is.” Toch zijn er ook dingen die ze mist: “Naast mijn familie en vrienden mis ik vooral de culturele dingen van Amsterdam, de seizoenen en de openhaard.” Heeft ze tips? “Zorg vooral dat je hier al een baan hebt of veel hebt gespaard, want het leven is hier duur. Vooral gezond eten is prijzig omdat het meeste geïmporteerd moet worden.” Voelt ze zich veilig op Curaçao? “De politiek is altijd rommelig en het gemeenschapsgeld verdwijnt vaak in de verkeerde zakken, maar het loopt nooit helemaal uit de hand.” En medisch? “Soms is er een tekort aan medicijnen en voor sommige behandelingen moet je elders zijn, maar de medische zorg wordt steeds beter en moderner. Er wordt nu gebouwd aan een nieuw ziekenhuis. Gelukkig zijn wij en onze kinderen gezond en hebben we zelden zorg nodig.”

Of het door Curaçao komt weet ik niet, maar ik neem afscheid van een bijzonder ondernemende, positieve, gelukkige en gezonde vrouw met al 27 jaar een goed huwelijk en gelukkige, gezonde kinderen. Ik denk dat ik ook maar eens een kijkje ga nemen op Curaçao!

 

tekst marley heilbron-steeghs

Marley Heilbron-Steeghs verhuisde in 2014 met haar man en kinderen (nu 9 en 11 jaar) naar Boston. Ze runt een online behandelpraktijk voor kinderen en werkt als psycholoog voor Aeffectivity.

www.aeffectivity.com / [email protected]

Over Redactie

Al sinds 1999 een gespecialiseerde uitgeverij in (auto)biografieën en uitgever van de magazines VertrekNL en Bommelglossy. Het complete fonds is via deze site te bekijken en rechtstreeks te bestellen.