Leuke juffen, spelletjes en snoep in Sevilla

De Nederlandse Rosalie Diepenbrock woont alweer bijna tien jaar in de Andalusische stad Sevilla. Samen met haar Spaanse man kreeg ze vier jaar geleden dochter Adriana. Rosalie: “We hebben geen plannen om naar Nederland te verhuizen, maar vinden het wel belangrijk dat de tweetaligheid van Adriana zich goed ontwikkelt. Zo zijn we bij de Wereldschool uitgekomen. Het zou leuk zijn als Adriana later ook in het Nederlands kan lezen en schrijven en kan communiceren met haar Nederlandse familie.”

Het is elke dag een feestje om hier in Sevilla te wonen”, vertelt Rosalie. “Er zijn veel vrije dagen en vieringen: processies, schoolfeesten, verjaardagen, communies en huwelijken… – er gebeurt altijd wel wat. Adriana: “Het leukste aan Sevilla vind ik de lekkere snoepjes.” Rosalie: “Mijn man Rafa werkt als ICT’er vanuit huis en ikzelf werk voor een bedrijf dat fietsroutes door de stad organiseert voor toeristen. Onze dochter is een actief meisje. Ze zit op dansles, maakt graag muziek en leeft zich helemaal uit als er theater gespeeld mag worden. Ze maakt graag grapjes en kan ook heel ondeugend zijn. Sinds afgelopen jaar gaat ze naar de Spaanse school bij ons in de buurt. We gaan er op de fiets naartoe.”

Naar school

Het Spaanse onderwijssysteem verschilt niet veel van het Nederlandse. Maar kinderen in Spanje zijn pas vanaf 6 jaar echt leerplichtig. Vanaf 3 jaar kunnen ze wel terecht op de Escuela Infantil, vergelijkbaar met de Nederlandse groep 1 en 2. Rosalie: “Op school wordt Spaans gesproken en leren de kinderen ook Frans van een juf die af en toe in de klas komt. Ze doen veel spelletjes, leren de letters en cijfers en zingen met de juf die muziekles komt geven. Twee keer per dag spelen ze buiten op de patio.” “Ik heb het leuk op school. Juf Inés is leuk, maar mama is nog veel leuker”, vult Adriana aan. Rosalie: “Juf Inés is een lieve juf van middelbare leeftijd, Adriana zal de komende twee jaar ook bij haar in de klas zitten.” Adriana: “Mijn beste vriendinnen heten Ana en Zoë en ik ben de beste in tikkertje. Tussen de middag eet ik thuis en ga ik niet naar de comedor (kantine, red.).”

45 graden

“In de zomer kunnen de temperaturen in Sevilla oplopen tot meer dan 45 graden. Gelukkig hebben de kinderen lang vakantie. Adriana gaat waarschijnlijk volgend jaar op zwemles, want we zijn vaak in het zwembad te vinden. Daar is het goed uit te houden met de warmte. Verder gaat ze graag spelen met haar nichtjes en neefje in Córdoba of logeren bij haar Spaanse opa en oma. In de winter gaan we weleens terug naar Nederland, meestal 1 á 2 keer per jaar. Adriana en ik vinden vooral de Sinterklaasperiode in Nederland erg leuk”, lacht Rosalie.

Goed alternatief

Rosalie: “Op zondag maken we tijd vrij voor de Nederlandse lessen van de Wereldschool. Er is geen Nederlandse school hier in de buurt, online begeleiding via de Wereldschool is dus een goed alternatief. Ik geef zowel mijn Spaanstalige man als Adriana les. We doen spelletjes in het Nederlands en werken met een magneetbord met letters en een poppetje dat Pompom heet.” Of Adriana de lessen leuk vindt, weet Rosalie niet goed: “Ze vindt het nog wat lastig om zich goed te uiten.” Over de juf die vanuit de Wereldschool het gezin begeleidt wil Adriana nog wel iets kwijt: “Juf Elian vind ik ook leuk.”

 

Meer info over de Wereldschool op:

www.wereldschool.nl

[email protected]

Tel. 0320-229927/06-10760220

 

Over Redactie

Al sinds 1999 een gespecialiseerde uitgeverij in (auto)biografieën en uitgever van de magazines VertrekNL en Bommelglossy. Het complete fonds is via deze site te bekijken en rechtstreeks te bestellen.