“Het leren van een tweede taal geeft mijn kinderen extra kansen.”

Jeroen Sengers werkt als piloot voor EasyJet en toen hij zijn baan kreeg werd hem Glasgow, Schotland als basis aangewezen. “Dus daarom ben ik maar naar Schotland verhuisd – en heb daar mijn vrouw Laura ontmoet. We hebben er zeven jaar gewoond. Het laatste jaar met zijn drietjes, toen onze zoon Max geboren was.” Omdat Jeroen in 2013 een promotie kreeg, verhuisde hij naar Engeland. “Ik vlieg nu vanaf London Gatwick en we wonen in een klein plaatsje vlak bij de luchthaven. In 2014 hebben we onze tweede zoon Bram mogen verwelkomen en in 2019 onze dochter Anoek.

Leven in de UK

Laura heeft haar hele leven in Schotland gewoond, totdat het gezin naar Engeland verhuisde. Max heeft een jaar in Schotland gewoond en Bram en Anoek hebben altijd in Engeland gewoond. Jeroen: “Voor hen is de Engelse manier van leven dus normaal. Voor mij zijn er echter zeker wel dingen veranderd. Nederlanders zijn veel directer in hun communicatie – Britten daarentegen zijn veel minder duidelijk in het duiden van hun gevoelens en als Nederlander moet je daar zeker wel rekening mee leren houden. Onze kinderen groeien op in een tweetalig gezin. Ik praat zoveel mogelijk Nederlands tegen ze en we kijken Nederlandse televisieprogramma’s via de schotel. Max’ computer is in het Nederlands geïnstalleerd en we gaan een paar keer per jaar naar Nederland op vakantie en op familiebezoek.”

Het belang van Nederlands taalonderwijs

Jeroen: “Ondank dat ik al veertien jaar in het Verenigd Koninkrijk woon, voel ik me nog altijd Nederlander. Ik heb vanaf het begin Nederlands gesproken tegen mijn kinderen en we willen ze graag tweetalig opvoeden zodat ze kunnen communiceren met hun familie in Nederland en wie weet misschien in Nederland kunnen gaan studeren. Ik heb mijn baan te danken aan het feit dat ik Engels spreek. Ik wil mijn kinderen zoveel mogelijk kansen geven in het leven, en het leren van een tweede taal draagt daar zeker aan bij.”

Verschillen tussen Nederland en Engeland

Zoon Max vindt het moeilijk dat de taalverschillen er zijn, maar dat is precies waarom Jeroen en Laura online onderwijs volgen via de Wereldschool. Max vindt het raar dat Nederlanders vrijwel nooit een fietshelm dragen. In het Verenigd Koninkrijk draagt bijna iedereen een helm en dat is ook meteen zijn tip aan u: “Koop een fietshelm als je wilt fietsen in Engeland!”

 

 

Meer info op:

Tel. 0320-229927/06-10760220

www.wereldschool.nl

[email protected]

Over Redactie

Al sinds 1999 een gespecialiseerde uitgeverij in (auto)biografieën en uitgever van de magazines VertrekNL en Bommelglossy. Het complete fonds is via deze site te bekijken en rechtstreeks te bestellen.