Lees 10 typisch Portugese zaken en laat u inspireren!

Marlou van Saudades de Portugal zette voor ons 10 typische Portugese zaken op een rijtje.  Lees haar bijzondere top 10 en laat u inspireren!

 

  1. Azulejos

Azulejos zijn een van de mooiste kenmerken van Portugal. Door het hele land geven ze kleur aan panden. Blauw-wit of bont gekleurd, het zorgt voor een fotogeniek straatbeeld. De tegels worden zowel op de binnenmuren als op de buitenmuren van huizen, kerken en andere gebouwen aangebracht. Ter decoratie, maar soms ook ter isolatie. De kunstvorm van het tegelmaken bloeide in Portugal tijdens de achttiende eeuw op, tegelijkertijd met de weergaloze welvaart van het land.

  1. Kurk

In Portugal is de kurkeik samen met de dennenboom de meest voorkomende boom. De meeste kurkeiken staan in het zuiden van het land. Het materiaal kurk ontstaat door het verwijderen van de schors van de boomstam. De schors wordt in gedeelten van de boom gehaald, door zeer vaardige mensen die hiervoor speciale bijlen gebruiken: een traditioneel ambacht dat al honderden jaren oud is. Meer dan de helft van de wereldwijde kurkproductie komt uit Portugal. De Portugese kurkexport is echter zwaar getroffen door de economische crisis en ook het gebruik van schroefdoppen op wijnflessen helpt niet. Als grootste kurkexporteur van de wereld zit Portugal dus niet te wachten op wijnflessen zonder kurk.

  1. Pastel de Nata

Portugal is een land van zoetekauwen. Er zijn volop lekkere taartjes en gebakjes te krijgen. Maar het bekendste en allerlekkerste taartje uit Portugal is toch wel de pastel de nata. Een krokant bakje, romige pudding… Heerlijk voor bij je bica (espresso) of als ontbijt. Bestrooi ze met een beetje kaneel en poedersuiker vanuit de vaak ouderwetse strooikannetjes en het is alsof je in de hemel bent beland. Het blijft vaak dan ook niet bij eentje… Men zegt dat de lekkerste de Pasté is de Belém uit Lissabon zijn, maar daar zijn de meningen natuurlijk over verdeeld.

  1. Port

Port is een van nature zoete wijn (ook is hij sterker dan de normale wijnen), die uitsluitend gemaakt wordt van druiven uit de wijnstreek Douro. De Douro is een rivier in het noorden van Portugal, die van Porto naar Spanje stroomt. De druiven worden verbouwd op gevaarlijk steile hellingen, waarop een soort traptreden in de rotsige grond zijn gemaakt. In het Portugees heet port “Vinho do Porto”, oftewel wijn uit de stad Porto. Officieel ligt de port opgeslagen in Vila Nova da Gaia, aan de zuidoever van de Douro, direct tegenover Porto. Als je in Porto langs de Douro wandelt, kijk je uit op de grote witte pakhuizen met oranje daken waar de port wordt bewaard en gerijpt.

  1. Fado

Als er iets typisch Portugees is, dan is het wel de fado. Fado is een Portugese muziekstijl. Het wordt meestal gezongen door één persoon (fadista) en begeleid door een klassieke gitaar en een Portugese gitaar. Het woord fado betekent iets als “lotsbestemming” en past daardoor goed bij het melancholische karakter van de muziek. Saudade, nostalgie, jaloezie en volksverhalen zijn veelvoorkomende thema’s in de fado. Fado is in de negentiende eeuw ontstaan in de dichtbevolkte, armoedige havenwijken in Lissabon, vol van criminaliteit en misère. Zoals zo vaak zocht men een uitlaatklep in de muziek. Europese en Portugese invloeden, gecombineerd met elementen uit de koloniën, vormden uiteindelijk deze nieuwe stroming.

  1. Sardientjes

Niets zo Portugees als het sardientje! Elk jaar wordt er ongeveer zestigduizend ton sardines gevangen langs de Portugese kust. Juni is de maand van de volksfeesten en dan neemt de consumptie flink toe. Naar schatting worden in Portugal deze maand gemiddeld dertien sardines per seconde gegeten! De Portugezen zijn zo dol op dit visje dat er een complete cultuur omheen is ontstaan. Je komt ze vaak tegen in logo’s, als souvenir (magneet) of als icoon van bepaalde feesten. Verder ruik je ze vaak al als je door de straten van een willekeurig dorpje loopt. De Portugezen gooien ze regelmatig voor de lunch op de barbecue. Sardientjes eten doe je met je vingers!

  1. Televisies in restaurants

Jong, oud, man of vrouw, elke Portugees is gek op voetbal. Een Benfica- of Sporting-voorkeur wordt kinderen met de paplepel ingegoten, waar je ook woont. Erg belangrijk dus dat je overal de wedstrijden kunt kijken, of je nu romantisch met je partner uit eten gaat of niet. In elk restaurant in Portugal hangt minimaal één televisie en die staat standaard aan. Als er geen voetbal opstaat, zal het nieuws te volgen zijn. Mocht je geluk hebben, dan staat het geluid uit. Heb je pech… Vooral de mannen gaan vaak zo aan tafel zitten dat ze de tv goed in de gaten kunnen houden. Voor ons buitenlanders maar een vreemde gewoonte.

  1. Galo de Barcelos

Oftewel de haantjes van Barcelos. Zoals achter veel Portugese zaken, zit ook hier een legende aan vast – te lang om hier op in te gaan. Maar de welbekende gekleurde haantjes zijn tegenwoordig overal in het land te vinden, in allerlei hoedanigheden. Als sleutelhangers, flessenstoppen, gehaakt op kleedjes, theedoeken, ansichtkaarten et cetera. De meeste Portugezen hebben wel een of meerdere varianten in huis. Al is het maar op een theedoek.

  1. Calçada Portuguesa

Als u al eens in Portugal bent geweest zult u vast gezien hebben dat de stoepen vaak prachtig zijn bedekt met mozaïeken. Deze calçada worden nog met de hand gelegd door de calceteiros. Zwarte en witte golven, voorwerpen, symbolen, patronen en dieren sieren de stoepen waarover de Portugezen zich verplaatsen. De oorsprong van de hedendaagse mozaïeken ligt in Lissabon. Maar tegenwoordig vind je ze verspreid door heel Portugal. Stukken leuker dan die saaie stoepen hier, dacht ik zo!

  1. Bacalhau

Er wordt vaak gezegd dat de Portugezen meer dan 365 verschillende recepten hebben met bacalhau (klipvis), zodat ze het elke dag van het jaar kunnen eten. Uit onderzoek is gebleken dat de gemiddelde Portugees per jaar rond de zes kilo bacalhau eet. Weinig mensen weten dat de bacalhau eigenlijk helemaal niet uit Portugal komt, maar moet worden geïmporteerd. Vreemd eigenlijk dat een nationaal gerecht niet in eigen wateren gevangen wordt. Dit terwijl men ook zou kunnen genieten van een van de vele overheerlijke verse vissen die op de Portugese menukaarten staan.

Over Saudades de Portugal

Portugal: het land van gegrilde sardientjes, melancholische fado, de glorierijke ontdekkingsreizen, mooie zandstranden en portwijn. Daar moet u kennis mee maken! We hebben een website vol geschreven over dit heerlijke land. We laten het beste, mooiste, lekkerste en het meest verrassende van Portugal zien. U vindt er tips voor restaurants, bezienswaardigheden, plekken om te slapen, natuur, feesten, festivals, recepten, muziek en nog veel meer. Ook vertellen we u hoe u de Portugese sfeer kunt opsnuiven in Nederland. Dit alles aangevuld met diverse gastblogs van andere Portugalliefhebbers zorgt voor een fijn stukje Portugal in Nederland. Para Matar a Saudade!

Over Redactie

Al sinds 1999 een gespecialiseerde uitgeverij in (auto)biografieën en uitgever van de magazines VertrekNL en Bommelglossy. Het complete fonds is via deze site te bekijken en rechtstreeks te bestellen.