“Het is fijn om als gezin zo dicht bij elkaar te leven”

Twee jaar geleden besloot de familie Anckaert back to basics te gaan. Ze zeiden hun huis in België vaarwel en kochten een prachtige zeilboot. Vanuit het Belgische onderwijs was het lastig voor dochter Zoë (12 jaar) om naar school te kunnen, zo ver van huis. Ze besloten daarom het volledige pakket van de Wereldschool te gaan volgen. Thuishaven is ondertussen niet meer België, maar de bekende Franse haven Saint-Tropez. Wordt het reizen eventjes teveel, dan keren ze terug naar hun huis in Frankrijk.

Eerlijk toegegeven, in het begin vond Zoë het studeren via de Wereldschool niet echt makkelijk. Ze volgt het onderwijs nu een jaar op deze manier en was daarvoor twee jaar weinig met school bezig. Moeder Bianca vertelt: “Ze moet nu terug naar vier à zes uur per dag leren en studeren, en dat is wel even wennen.” “Ik geniet wel bijna alle dagen van de vrijheid van wonen en zeilen op de zeilboot”, vult Zoë aan. “Alle dagen opstaan onder de zon en met dolfijnen die rond de boot zwemmen – het is echt een droom!”

Tien vakken

Zoë: “Ik moet natuurlijk ook studeren. Als je goed inplant lukt het gelukkig allemaal wel. Ik volg tien vakken via de Wereldschool. Van biologie, nask, Nederlands, Frans, Duits, Engels tot aardrijkskunde, wiskunde, geschiedenis en economie. Meestal begin ik om half acht en ben ik, als ik mijn best heb gedaan, rond twaalf uur klaar. Ook op zaterdag en zondag ben ik met school bezig. Ik studeer alleen of samen met een paar andere kinderen uit de haven, wat natuurlijk het leukst is. Om twaalf uur gaat de bootbel en zijn we vrij. De rest van de dag kunnen we spelen in het water of varen we met de bijboot naar het strand. Ik heb al veel andere kinderen leren kennen en leer op deze manier veel talen. Als we varen studeer ik niet, dan word ik zeeziek en kan ik me slecht concentreren.” Het leukste aan het volgen van onderwijs via de Wereldschool vindt Zoë dan ook dat ze zelf kan beslissen wanneer ze met school bezig gaat. Haar vrienden van haar oude school in België mist ze weleens, maar in ruil daarvoor leidt ze nu een wel heel bijzonder leven.

Magische momenten

De mooiste ervaring die Zoë de afgelopen tijd heeft meegemaakt was toch wel de aankomst op Saint Lucia, een van de Caribische eilanden die het gezin aandeed tijdens hun reis. Na een oversteek van de grote oceaan in maar liefst veertien dagen werd het eiland bereikt. Zoë: “Dat was echt een super gevoel! We zeilden daarna heel de Cariben door. In de Dominicaanse Republiek zwom ik samen met dolfijnen, een droom die uitkwam. De nachten op de boot zijn heel speciaal: sterren en nog een sterren zo veel je maar wilt! De zonsopkomst en zonsondergang aan boord blijven magische momenten. Het is fijn om als gezin zo dicht bij elkaar te leven. We hebben soms geen internet, maar dat vind ik niet erg. Het is veel leuker om samen te lachen, spelen en praten. Al zijn mijn moeder en ik ook weleens zeeziek.” Bianca: “Als we het even niet meer zien zitten, keren we terug naar Frankrijk, want het varen en reizen is niet altijd gemakkelijk. Ook voor Zoë lukt het studeren beter in Frankrijk dan op de boot. En natuurlijk is het ook erg leuk om onze familie zo af en toe terug te zien.” Voor de toekomst zijn er nog genoeg ideeën, vertelt Bianca: “We willen graag nog een volgend stuk van de wereld gaan zien. Met een zeilboot zien we wel waar de wind ons zal brengen!”

Meer info op: Tel. 0320-229927/06-10760220

www.wereldschool.nl / [email protected]

Over Redactie

Al sinds 1999 een gespecialiseerde uitgeverij in (auto)biografieën en uitgever van de magazines VertrekNL en Bommelglossy. Het complete fonds is via deze site te bekijken en rechtstreeks te bestellen.