Hier hoor je nog de stilte

Maak kennis met Marianne van der Poel en Jos Dams. Samen runnen zij B&B Monte do Peral midden in de prachtige natuur van de Portugese streek Alentejo. Ze genieten van hun leven, maar willen het toch ook wat rustiger aan gaan doen. Op zoek dus naar opvolging, mensen die het roer willen overnemen. Marianne: “Zelf willen we zeker in Portugal blijven wonen en op zoek gaan naar een nieuwe droomplek. Een plek waar we ook weer heerlijk van het buitenleven en de zon kunnen genieten!”

Toen Jos en Marianne begin 2004 op zoek gingen naar een leuke vakantiebestemming viel hun oog op een quinta in Portugal. Marianne: “Jos werkte als projectmanager en personal coach bij de Gemeente Rotterdam, en ik als teamleidster Sociaal Beheer bij een woningcorporatie. We woonden in een riant appartement in het centrum van Rotterdam aan de voet van de Erasmusbrug, kortom: goed betaalde banen en niets te klagen over ons wooncomfort. Maar toch prikkelde het onze fantasie om naar het buitenland te gaan. Al zolang we elkaar kenden riepen we al dat we de laatste tien jaar van ons werkzame leven in een zuidelijk land wilden doorbrengen. Niet als gepensioneerden, maar als werkenden of als ondernemers om zo echt een onderdeel te zijn van de gemeenschap aldaar. En Portugal voldeed aan al onze verwachtingen. Vriendelijke, behulpzame mensen en veel cultuur

Zoektocht in Alentejo

Tijdens die eerste vakantie richting Portugal namen Jos en Marianne het besluit om zich in de streek Alentejo te gaan vestigen. Marianne: “We zijn in de Douro geweest, we hebben panden bezocht in de buurt van Coimbra en op andere locaties in Portugal. Maariedere keer als we de Alentejo   voelden we ons op ons gemak. We vinden het hier prachtig en vielen voor het mooie glooiende landschap met olijfbomen en steen- en kurkeiken. We ontdekten een kleurenpalet aan wilde bloemen waar Van Gogh jaloers op zou zijn. Qua landschap heeft het dezelfde uitstraling als Toscane. Onze zoektocht naar een geschikt huis hebben we toen beperkt tot dit deel van Portugal. We hebben twee jaar gezocht, in alle jaargetijden. Logeren deden we altijd bij “collega”-B&B’s, ook om alvast ervaring op te doen. Zo leerden we veel do’s en don’ts én de ideale afmetingen van kamers en badkamers. Er ging altijd een meetlint mee in de koffer. We verkenden de streek en onderzochten wat deze de toerist te bieden had. De Alentejo was nog relatief onbekend terwijl het op het terrein van natuur, cultuur, gastronomie en de mooie wijnen zo veel te bieden heeft.” Nieuwbouw bleek voor Marianne en Jos de enige optie om aan hun eisenpakket te voldoen. In het voorjaar van 2006 kochten ze een terrein in Monte Juntos, waarop ze Monte do Peral hebben gebouwd. Marianne: “Deze locatie gaf ons het gevoel van thuiskomen. In 2008 was de planontwikkeling afgerond, zijn we naar Portugal verhuisd en in een huurhuis vlakbij gaan wonen om de bouw goed te kunnen volgen. In 2009 zijn we met de bouw gestart en op 18 juni 2011 werd onze B&B officieel door de burgemeester geopend.”

Het Portugese paz

Omdat Marianne en Jos de B&B helemaal zelf ontworpen hebben, is het een uniek gebouw. Marianne vertelt: “We krijgen vaak van gasten terug dat ze voelen dat Monte do Peral met veel liefde en oog voor detail is gerealiseerd. De kamers zijn heel ruim, ze hebben allemaal een groot privéterras en voor de decoratie hebben we gebruik gemaakt van foto´s en souvenirs die we van onze verre reizen hebben meegenomen. De Portugezen noemen het paz: het straalt rust en vrede uit. Geen herrie van wegen, buren of airco´s – we hebben vloerkoeling/- verwarming – alleen het geluid van de vogels en de krekels. Je hoort hier de stilte nog. Ook geeft het Afrikaans aandoende landschap je het gevoel heel ver van de bewoonde wereld te zijn, ver van alle stress. En niet te vergeten: de sterrenhemel die je in Nederland nooit meer ziet. Onze doelgroep bestaat dan ook uit mensen die rust zoeken, die houden van wandelen en fietsen, genieten van de zon en het zwembad, die naar de strandjes aan het Alqueva-meer gaan, en die het leuk vinden om de mooie historische stadjes in de nabije omgeving te bezoeken en daar te genieten van een heerlijke Alentejaanse maaltijd. We hebben gasten van twintig en van tachtig en van alle leeftijden daartussenin. Gezinnen, echtparen, alleenstaanden. Ongeveer de helft is Nederlander of Belg, de rest is voornamelijk Portugees, maar ze komen uit landen verspreid over de hele wereld. Het leuke is dat we nu niet zelf de wereld rondreizen, maar dat de wereld nu naar ons toe komt. We genieten van het contact met onze gasten, van alle nieuwe ontmoetingen, nieuwe verhalen. Toch hebben we gezien onze leeftijd besloten om Monte do Peral te verkopen.

 

Meer info op: www.montedoperal.com